Posted in: Huawei

Test på Huawei P30 Pro

Huawei visade för några veckor sedan upp det nya flaggskeppet P30 Pro. Nu har jag testat mobilen i några veckor och kan dela med mig av hur jag upplever mobilen. Jag kan bland annat avslöja att P30 Pro troligtvis kommer bli årets kamera-smartphone. Jag rekommenderar däremot att ni fortsätter läsa för att ta reda på mer!

Om vi börjar med designen som telefonen har fått så måste jag säga att jag verkligen gillar färgen som jag fått mitt testexemplar i: Aurora, eller norrsken som man med enklare ord kan beskriva färgen med. Huawei P30 Pro är riktigt läcker och jag gillar att Huawei satsat på en drop-flärp istället för ett kamerahål då jag tycker att den lilla flärpen som innehåller den främre kameran inte alls stör.

Precis som många andra smartphones som finns ute på marknaden har Huawei P30 Pro fått glas på bak- och framsidan. Det jag inte gillar här är att telefonen är extremt hal att hålla i. Jag skulle gärna önskat att tillverkaren kunde ha använt samma typ av yta på baksidan som man använt på Mate 20 Pro då den är betydligt lättare att hålla greppet om. Huawei P30 Pro ligger däremot riktigt bra i handen och det känns verkligen att P30 Pro är en premiumenhet då vikten är precis rätt!

Om vi går över till displayen så har Huawei P30 Pro fått en 6,47 tumsskärm med Full HD+- upplösning tillsammans med en AMOLED-panel från Samsung. Det är många som undrat hur Huawei kunde “nedgradera” från Quad HD+- upplösning i Mate 20 Pro till Full HD+- upplösning i P30 Pro. För mig är det mindre konstigt då Full HD+- upplösning inte bara ger telefonen bättre batteritid, utan även för att mindre pixlar på displayen gör att enheten känns snabbare jämfört med Mate 20 Pro. Jag tycker verkligen att Huawei P30 Pro har en bra display med bra kontrast, snygga färger samt bra betraktningsvinkel. Om det är något jag skulle önskat så är det en högre ljusstyrka då displayen blir knappt synlig i starkt solljus.

När det kommer till prestandan så har Huawei P30 Pro fått processorn Kirin 980. Jag har fått modellen med 8 GB RAM 256 inbyggt minne. Huawei har även en variant av mobilen med 6 GB RAM och 128 GB inbyggt minne.  Jag upplever Huawei P30 Pro som snabb, riktigt snabb. En sak jag märkt är att telefonen är extremt snabb att surfa med. Ett tips är att slå på prestandaläget för att få ut maximal prestanda.

Till skillnad från Samsung Galaxy S10+ så går Huawei P30 Pro att få varm genom att spela ett spel i ett antal minuter. Jag körde som vanligt spelet Inifinite Flight (är grym på att ratta Airbus A380 om ni undrar 😉 ) och fick då enheten att bli varm.

När det kommer till kamerorna så har Huawei P30 Pro fått fyra kameror på baksidan: en vidvinkel, en “vanlig” lins, en zoom-lins samt en ToF-kamera. Den sistnämnda typen av kamera har jag dock inte hittat något användarområde för ännu, men det kommer förhoppningsvis i framtiden.

Det är riktigt bra att man kan ta vidvinkelbilder med mobilen det till exempel är grymt när man ska fotografera rum. Utöver det så har P30 Pro (som ni säkert sett på reklamskyltarna överallt i Sverige) fått 10x hybridzoom, något som innebär att telefonen kombinerar den optiska med den digitala zoomen. Detta är en funktion som jag verkligen gillar!

Precis som många andra smartphones tar Huawei P30 Pro bra bilder i dagsljuset, men när det kommer till att fotografera i mörkret är enheten verkligen i en egen liga. Oj! Huawei P30 Pro kan skapa ljus från ingenting! Så känns det verkligen när jag har fotograferat med enheten.

I övrigt har enheten fått “ärva” det 4200 mAh stora batteriet från Mate 20 Pro. Det gör att Huawei P30 Pro har en batteritid som är mer än tillräcklig eftersom att enheten kan användas över en dag utan problem. Enheten har även fått stöd för trådlös laddning liksom omvänd trådlös laddning. Precis som förra årets P20 Pro är enheten IP-klassad.

För att summera det är Huawei P30 Pro en grym mobiltelefon som det är svårt att komma på något negativt om. Skärmen håller hög klass, den är snabb, har en batteritid som ingen konkurrent kan mäta sig med och har kameror som ingen annan konkurrent kan mäta sig med.

Huawei P30 Pro beskriven med ett ord: kameramästaren!

Back to Top