Varningen: håll dig borta från vissa Android-appar

Android

Det har nyligen framkommit uppgifter som jag tror kan komma att skrämma en hel del människor från att köpa en Android i framtiden. Det ser nämligen ut som att vissa program kan innehålla en hel del otrevligheter. Läs vidare för att ta reda på mer information om den här nyheten! 

Det ser ut som att 85 populära appar och program i Google Play Store innehåller annonser som tvingar användaren att kolla på annonser i helskärmsläge var 5e minut. Detta är något jag misstänker att många upplever som störande och det har sagts följande i ett pressmeddelande som nyligen har publicerats på nätet:

Every time the user unlocks the device, the adware will perform several checks before it executes its routines. It first compares the current time (the device’s system time) with the timestamp stored as installTime; it then compares the current network time (queried via a RESTful API) with the timestamp stored as networkInstallTime.

With these, the adware-embedded app can determine if it has been installed on the device long enough, with the default delay time configured to 30 minutes. To a certain extent, using network time can evade time-based detection techniques or triggers employed by traditional sandboxes, as the app’s time settings can be configured by simply using networkInstallTime.

If the app has determined that it has been installed for more than 30 minutes, the app will then hide its icon and create a shortcut on the device’s home screen. This routine doesn’t make an apparent difference for the user, unless the device is enabled with a feature that would first notify the user that a shortcut will be created.

Det återstår att se om utvecklarna till dessa appar och program kommer skärpa sig eller hur det kommer bli med den saken!

Via