Hem Samarbete: Populärt att spela på mobilen

Samarbete: Populärt att spela på mobilen

Screenshot 20200220 153802 Chrome.jpg

Här i Sverige så gillar vi att spela och många av oss gillar att göra det i mobilen. Traditionellt sett var det den fysiska spelbutiken man fick gå till för att lämna in sin spelkupong. När internet tog sig in i våra hem ändrades det och det blev nu möjligt att spela hemifrån och lämna in sin spelkupong via nätet. Nästa stora omvälvande teknikvåg drog över oss när surftelefonerna kom på 2010-talets början. Plötsligt hade man tillgång till internet hela tiden, inte bara hemma eller på jobbet via sin dator. Det här har så klart skapat en hel ny marknad för spel. Idag spelar många av oss via appar i telefonen. Utbudet av spel är också ett helt annat idag än när det endast var det statliga spelbolaget som hade lov att tillhandahålla spel om pengar.

Kvinnor spelar gärna på mobilen

Siffror visar att män gärna spelar spel på datorn medan kvinnorna tycker om att spela på mobilen. Detta har så klart skapat en ny marknad med speltjänster som marknadsför sig direkt mot kvinnor och då speciellt i mobilen. Till exempel erbjuder en av de större aktörerna på marknaden, Maria Casino, en tjänst som är speciellt riktad mot kvinnor. Det märks av i deras marknadsföringskampanjer och även på deras utbud av spel. Deras app Maria mobil erbjuder populära spel som slots och bingo.

Nya regler

De nya spellagen som trädde i kraft 1 januari 2019 har gjort att det idag finns ett något mindre utbud av utländska aktörer som marknadsför sig mot svenska spelare. Sen den nya lagen togs i bruk krävs svensk spellicens för den som vill agera på den svenska marknaden. De flesta stora spelbolag har idag svensk licens och förhåller sig till de regler som gäller för den. En stor skillnad är att regler för att dela ut bonus ändrades. Det är numera endast tillåtet att betala ut en bonus per bolag och kund. Vad spelarna tycker om detta finns det delade meningar om men de flesta är nöjda med att de nu finns tydliga regler att hålla sig till för bolagen. Det har ökat säkerheten för alla.

Underhållande spel

Nu är det ju inte bara spel om pengar som har blivit en populär sysselsättning hos befolkningen sen vi alla började vandra runt med en smartphone i fickan hela tiden. Vem har inte spelat Angry Birds eller Candy Crush? Dessa mobilspel som numera räknas som klassiker slog ner som en bomb när de kom och spreds som en löpeld över världen. Överallt i busskurer och pendeltåg kunde man höra den kacklande signaturmelodin från de arga fåglarna. Deras popularitet har kunnat hållas vid liv bland annat genom att det har getts ut två animerade långfilmer där fåglarna är ute på äventyr. Det har också växt upp en industri med produkter som pryds av figurerna från spelet. Dessutom har det öppnats upp nöjesparker med Angry Birds som tema. Att Angry Birds lyckats hålla sig kvar som populärt spel är anmärkningsvärt. Det brukar annars vara en snabb omsättning av utbudet på våra mobiler.

 

Smurfar och husdjur

 

Ett annat populärt fenomen som inte riktigt har hållit sig kvar på samma sätt var alla appar som skulle skötas om. Man kan säga att de alla byggde på principen runt det digitala husdjuret Tamagotchi. Det lilla djuret som bodde inne i en liten dosa och regelbundet behövde mat och omvårdnad var omåttligt populärt en period på 1990-talet. Samma princip återanvändes senare i större skala när mobiler och surfplattor kom. Nu i form av till exempel Smurf Village och Tap Zoo. Där skulle användaren över tid odla, bygga och samla poäng för att hela tiden få sin by eller djurpark att växa. Mer avancerade varianter finns idag i form av Sims och Roblox.