feb
22
2020

Googles råd om att sideloada Google- appar på modeller som inte har fullt stöd för operativet: “gör det inte!!”

Sedan den 16 maj förra året har Huawei haft det tufft utanför den kinesiska marknaden då man inte fått använda Android till fullo. Jag tror till exempel att strulet med Android hindrat företaget från att ta in Mate 30 Pro till Sverige som troligtvis hade sålts i Sverige om Huawei hade haft samma stöd för Android som man hade innan 16 maj förra året.

Trots att inga nya modeller från Huawei som lanserats efter det här förbudet kommit med Google Play Services, alltså appar så som Google Maps, Google Play Store och Gmail för att nämna tre exempel, så har uppfinnarjocke hittat ett sätt att få in dessa appar på dessa enheter (det går ju nästan alltid att krypa runt på ett eller annat sätt när det kommer till nästan vad som helst i världen). Nu har Google gått ut och sagt att “om man sideloadar Google Play Services så kan man inte garantera att apparna är säkra som sideloadas från sökjätten”. Mer specifikt har man gått ut och sagt följande:

Because of the government restrictions described above, new Huawei device models made available to the public after May 16, 2019 have not been able to go through this security process nor will they have Play Protect preloaded. As a result, they are considered “uncertified,” and will not be able to utilize Google’s apps and services.
In addition, sideloaded Google apps will not work reliably because we do not allow these services to run on uncertified devices where security may be compromised. Sideloading Google’s apps also carries a high risk of installing an app that has been altered or tampered with in ways that can compromise user security.

Jag hoppas givetvis att Huawei kommer få tillbaka det fulla stödet för Android och Google igen men som det ser ut just nu verkar det inte vara på Donald Trumps agenda att underlätta för Huawei

Detta kanske också intresserar dig…