Posted in: Smartphone

Billiga lån vid teknikköp

Är du ute efter att uppgradera tekniken hemma kan det bli kostsamt. Vid större köp är det därför inte ovanligt att man tar ett lån. Det viktigaste är däremot att du hittar billiga lån till ditt teknikköp. I slutändan kan det skilja sig många kronor, och det kommer direkt från din ficka. Ta därför inte det första bästa utan gör en snabb översikt innan ditt köp.

Vad är ett billigt lån?

Ett billigt lån är kort och gott det lånet som har lägst kostnad. Det låter simpelt. Men många har inte koll på vad det är för kostnader man egentligen ska titta efter. Eller också att man stirrar sig blind på räntan när det egentligen finns bättre erbjudanden på billiga lån. Dessutom har olika lån placerat kostnaderna på olika sätt. Därför följer en liten guide på var just du ska titta för att få reda på totalpris.

Olika komponenter av lånet som kan kostaUppläggningsavgift eller startavgift – En engångskostnad som du betalar för att få lånet. Här skiljer sig långivarna åt. Vissa bjuder på denna kostnad, medan andra tar ut några hundralappar eller mer.

Ränta – Något av det det absolut viktigaste, särskilt om du ska låna större summor. Billiga lån karakteriseras i regel av att räntan är låg. Om du dessutom väljer en lång löptid på lånet blir räntan ännu mer central för att få ner kostnaden.

Löptiden – Väldigt ofta får du själv välja hur lång löptid du ska ha. Det vill säga hur lång tid du har på dig innan lånet ska vara återbetalt. Tänk på att en onödigt lång löptid kan kosta mer för dig i slutändan

Aviavgifter – Likt uppläggningsavgiften så bjuder en del långivare på denna, andra inte. Här kan det också skilja sig åt om du valt e-faktura eller pappersfaktura. Hos en del långivare kostar det att få hem en pappersfaktura, medan e-fakturan är gratis.

Uttagsavgifter – Handlar främst om du tar en kontokredit istället för ett vanligt lån. Då kontokrediter ofta handlar om mindre summor är inte dessa ovanliga vid teknikköp. Dock handlar det om olika typer av lån. I ena fallet får du hela summan på en gång, medan du med en kredit får ett belopp som du kan göra uttag på när du önskar. Däremot kan det vara så att du måste betala en avgift varje gång du vill ta ut pengar från din kontokredit.

All information på ett ställe


En fördel är att alla lån i Sverige ska ha ett låneexempel. Det ska tydligt finnas med där du ansöker om lånet. I dessa exempel ser du precis hur mycket ett exempellån från nämnd givare skulle kosta. Där inkluderas även alla ovan nämnda avgifter. Du ser till och med hur stor månadskostnaden blir i exemplet. Ta därför alltid en titt på just denna ruta för att bilda dig en uppfattning.

Glöm inte bort försäkringen på tekniken-prylarna


När du är klar med ditt teknikköp och fått hem prylarna kan det roliga börja, nästan. Glöm inte bort att försäkra grejerna, annars kan det bli riktigt tråkigt om olyckan är framme. Särskilt om du gjort ett så pass stort köp att du bekostat det med ett lån. Fördelen är att de flesta butikerna har försäkring som ett tillval. Detta kan du teckna smidigt i samband mot köpet, dock mot en summa.

Detta kanske också intresserar dig…