Img 20221011 161907113 Hdr6963480165365930854

Mina första intryck av Google Pixel 7 och 7 Pro

“Google Pixel 7 och 7 Pro kommer till Sverige”. Så lät det när Google visade upp Pixel 7-mobilerna. Jag hämtade ut en Pixel 7 och 7 Pro i måndags och har sedan dess kört mobilerna som mina “dagliga enheter”. I och med att jag ägt dessa lite över två dygn när detta publiceras så vore det högst olämpligt att släppa recensioner, dessa kommer istället om några veckor när jag hunnit utvärdera dom ordentligt.

Design

Google Pixel 7 och 7 Pro påminner mycket om sina föregångare när det kommer till designen. Vi hittar naturligtvis extremt mycket skärmyta på framsidorna av mobilerna, ramar i aluminium och baksidor i glas.  Något jag däremot inte gillar är att Google har blankt glas på baksidan, jag hade gärna sett att man gick tillbaka till det frostade glaset som man bland annat körde med i Pixel 4 och 4 XL.

En skillnad mellan Pixel 7 och 7 Pro jämfört med dess föregångare är att man slagit in kamerorna på baksidan i aluminium istället för glas som man körde med i Pixel 6 och 6 Pro. Det är mycket estetiskt tilltalande helt klart. Det sättet Google placerat kamerorna på innebär också att mobilerna inte wobblar på bordet, vilket är riktigt trevligt!

I och med att mobilerna i tillverkade i väldigt mycket glas finns det alltid en risk att de ska vara hala att hålla i. Detta har jag inte upplevt med Pixel 7 eftersom den har en ram som är tillverkad och behandlad som “vanligt aluminium”. Däremot tycker jag att Pixel 7 Pro är riktigt hal, och mycket beror på att Google behandlat aluminiumet på ramen så att den ytan också är hal, vilket inte är någon bra kombination alls tillsammans med det blanka glaset.

Bägge mobiler har glas bakpå som är svagt kurvat, något som gör att mobilerna ligger riktigt bra i handen!

Displayerna

Google Pixel 7 her fått en 6,3 tumsskärm med Full HD+- upplösning tillsammans med en uppdateringsfrekvens på upp till 90Hz. Ni som kommer ihåg Pixel 6 har garanterat noterat att Google gjort displayen i Pixel 7 0,1″ mindre. Nu har jag inte någon Pixel 6 att jämföra med, men vad jag kommer ihåg känns Pixel 7 i princip lika stor i handen. Jag uppskattar också att Google givit den här mobilen en platt skärm och den syns utmärkt i solljuset.

Om vi går över till Pixel 7 Pro så har mobilen utrustats med en större 6,7 tumsskärm tillsammans med 2K-upplösning och en uppdateringsfrekvens som kan variera mellan 10-120Hz. Det är en extremt fin panel med mycket fina färger och bra betraktaningsvinklar, däremot hade jag uppskattat om Google hade satsat på den mer avancerade typen av panel som idag kan variera uppdateringsfrekvensen mellan 1-120Hz då det hade förbättrat batteritiden ytterligare. Här har de något att förbättra till Pixel 8 Pro! 😀

Processor

En av de största nyheterna med Googles Pixel 7-telefoner är Tensor G2 som ska vara upp till 10% snabbare när det kommer till CPU:n och upp till 60% när det kommer till “machine learning” (AI). Jag såg någon på Twitter som nämnde att Tensor G2 har ungefär lika bra råprestanda som fjolårets Snapdragon 888 från Qualcomm. Det kan tyckas tråkigt och snålt, men behövs verkligen mer kraft under huven i smartphones idag? Enligt mig är svaret nej och om vi ska kunna dra full nytta av mer kraftfulla processorer så behövs inbyggda fläktar i smartphones som i datorer…och det känns inte riktigt som att vi är där ännu. Pixel 7 och 7 Pro är trots allt MYCKET kraftfulla smartphones.

Ett problem jag hade med Pixel 6 Pro var att den blev otroligt varm, inte bara vid tyngre användning utan även vid normal användning. Jag kollade exempelvis sociala medier på min Pixel 6 Pro i Spanien när mobilen blev EXTTEMT het. Jag tankade då ner ett program som visade att luren var strax under 50 grader varm. Men den blev även oroväckande varm när jag använde den på hemmaplan i Sverige.  

Benchmarkresultat för Pixel 7 Pro

Vid vanlig anledning blir Pixel 7 och 7 Pro inte alls varma, och telefonerna har enbart känts ljumna när jag pressat dom lite hårdare genom spel och prestandatester genom Geekbench. Jag gillar verkligen att Google förbättrat detta med den nya 7-serien med tanke på vilka problem man hade med detta med 6-serien.

Jag har som sagt använt telefonerna i strax över 48 timmar och jag tror inte att jag kommer notera några oroväckande tecken gällande värmeutveckling med tiden men jag återkommer med vad jag upplevt under längre tid i mina fullständiga tester för mobilerna.

Mjukvara

A och O för Google är mjukvaran. En Google Pixel är Androids motsvarighet till en iPhone, och minst minst nu när företaget har den egna processorn Tensor G2 då man med detta kunnat optimera mjukvaran efter prestandan på ett mycket smidigare sätt än om exempelvis Qualcomm eller MediaTek skulle ha varit med i bilden.

Som väntat har bägge mobiler extremt bra flyt i gränssnittet, och som vanligt uppskattar jag den rena looken som vanilla Android erbjuder. Men en Pixel är inte en Pixel utan alla finesser som Google erbjuder till sina smartphones. Vi har naturligtvis Google Assistent som en hjälpande hand med Pixel 7-telefonerna och Clear Calling, vilket är en ny finess som tar bort bakgrundsljud när du pratar i telefonerna, och det funkar utmärkt. Däremot finns det ju Pixel-exklusiva funktioner så som “Nu spelas” (innebär att telefonen lyssnar om någon musik spelas och sedan visar låtens titel och artist direkt på AOD:n) liksom en funktion som känner av ljudnivån i omgivningen och justerar volymen i Pixeln efter detta, något också funkar mycket bra det lilla jag testat.

Däremot saknas funktioner så som Duplex och Screen Calling, där både funktioner hade varit uppskattade i Sverige! Om jag hade fått välja en av de två hade det däremot varit Screen Calling alla dagar i veckan. Hur fett hade det inte varit att se vem som ringer från ett nummer innan du väljer att svara eller avvisa samtalet? Med det sagt hoppas jag verkligen att dessa finesser kommer till Sverige inom snar framtid!

Något som gör comeback i både Pixel 7 och 7 Pro är Face Unlock. Dessvärre har Google inte använt hårdvara kombinerat med mjukvara (a la Pixel 4 och 4 XL) för att göra den extra säker utan har liksom många konkurrenter byggt in den i mjukvaran. Det funkar alldeles ypperligt i bra ljus men när det blir mörkt funkar det inte. Då kan du istället använda fingeravtrycksläsaren (som gör sitt jobb utmärkt i ljuset såväl som mörkret), och jag måste säga att den känns betydligt mer precist men framförallt snabbare än fingeravtrycksläsaren som satt i Pixel 6 och 6 Pro, och detta gäller både läsaren i Pixel 7 och 7 Pro.

Vad tycker jag så här långt?

Jag kan redan nu slå fast att Google Pixel 7 och 7 Pro är företagets bästa smartphones genom tiderna. Trots att skillnaderna från mobilernas föregångare inte är jättestora på pappret så känner man att Google “polerat det som var fel i Pixel 6 och 6 Pro”. Ett exempel på detta är att hapticsen känns bättre i Pixel 7 och 7 Pro, något som också förhöjer upplevelsen och kvaliteten i mobilerna enligt mig.

Det har egentligen gått för kort tid, men redan efter två dagars användning kan jag säga att jag är på väg att nominera Pixel 7 Pro till årets smartphone. Det gör det inte heller sämre att mobilen är bland de billigaste flaggskeppen med en prislapp på 9990 kronor.

Jag återkommer med bilder tagna med telefonerna liksom allt annat som inte tagits upp (som exempelvis batteritid och hur snabbt Tensor G2 processerar “machine learning”) i telefonernas respektive tester. Jag kommer testa varje Pixel minst en vecka (SIM-kortet sitter just nu i Pixel 7 Pro) innan jag påbörjar skrivandet av test för att kunna bilda mig så bra uppfattning om mobilerna som möjligt!

mobileofsweden

About

Rasmus Hellmyrs är CEO för Mobilanyheter. Han älskar smartphones och föredrar Android.

https://mobilanyheter.net