Hem Snabbtest: OnePlus 12 – kan en smartphone bli bättre?!

Snabbtest: OnePlus 12 – kan en smartphone bli bättre?!

Wp 17060136902944281113104983574019

Sedan 2014 och OnePlus One har jag älskat detta varumärke. OnePlus har alltid varit märket för människor som gillar bra produkter och som inte sväljer varumärkens marknadsföring med hull och hår. När jag förra året testade OnePlus 11 så var jag fullkomligt lyrisk, men visst fanns det brister så som avsaknad för trådlös laddning. Med OnePlus 12 har företaget finputsat det som saknades i OnePlus 11. Efter en vecka med telefonen: här är mitt snabbtest av mobilen.

OnePlus har hållit i designen från OnePlus 11, åtminstone den svarta varianten jag fick testa. Jag gillar det verkligen eftersom telefonen är riktigt greppvänlig. Ytan tycker jag i stort liknar sandpapper och det är precis samma material som företaget använde i den svarta versionen av OnePlus 11.

OnePlus 12 känns i mitt tycke mer rejäl än vad OnePlus 11 kändes. Otroligt robust, mycket beror ju att OnePlus gjort den något större då skärmen växt från 6,7″ till 6,82″, men ramen känns också något plattare, något som gör att telefonen känns mer robust. OnePlus har också flyttat knappen för att justera mellan olika ljudlägen från den högra långsidan till den vänstra, något som inte hade gjort så mycket om OnePlus inte hade satt den så pass högt upp.

Wp 17060137418087390902013889877798

Som jag nämnde har skärmen blivit något större, från 6,7″ till 6,82″. Jag gillar stora smartphones så det är således ingen överraskning att jag gillar storleken på mobilen. Men skärmen har inte enbart blivit större utan OnePlus har även gjort panelen mer ljusstark. Den kan numera kräma ut en ljusstyrka på upp till hela 4500 nits. Det är dock vid de ytterst sällsynta fallet att du drar igång något HDR-matrial. Den “vanliga” ljusstyrkan kan maximalt vridas upp till 1600 nits som jag har förstått det. Det räcker gott och väl i det svenska klimatet, å andra sidan hade jag inte många soliga dagar att testa den i (om några alls). Panel är otroligt responsiv, något jag verkligen uppskattade under gaming och att den skalar mellan 1-120Hz är verkligen inte fel! OnePlus har också inkluderat en funktion som gör det möjligt att använda skärmen i regn, och ja, detta är ingen gimmick utan är något som faktiskt fungerar riktigt bra. Detta är en funktion jag verkligen hoppas kommer till flera smartphones framöver. Något som är lite ironiskt i sammanhanget är att telefonen lnte är IP68-klassad, å andra sidan finns det mycket annat OnePlus 12 har som betydligt dyrare telefoner inte har.

Som jag nämnde i inledningen har OnePlus alltid gjort smartphones för “geeks”. Jag är en av dessa eftersom jag älskar smartphones! En av de bästa sakerna med OnePlus mobiler är att deras flaggskepp alltid har det senaste och bästa som går att stoppa in i smartphones gällande prestandan, och OnePlus 12 är inget undantag.

Wp 17060136902944281113104983574019

OnePlus 12 kommer med Snapdragon 8 Generation 3 och som förväntat flyger allt fram i det vardagliga användandet, men också i spel. Något som är oerhört imponerande är att telefonen som mest blivit ljummen under längre perioder av gaming, oerhört imponerande! Jag fick äran att testa modellen med 16GB RAM och 512GB ROM. Precis som vanligt med OnePlus mobiler öppnas program mycket snabbt, men en oerhört innovativ finess OnePlus lagt till i “12” är att telefonen kan “komma ihåg en app i RAM-minnet”. Jag skulle exempelvis ut och resa med SL och hade då en planerad rutt som jag inte ville skulle försvinna i takt med att flera program öppnades efter detta, och då kom den här funktionen till användning. Samtidigt så behövde jag inte använda den här funktionen allt för ofta eftersom telefonen kom ihåg apparna i bakgrunden en längre tid.

Kamerorna i OnePlus 12 påminner mycket om de i den betydligt dyrare Open, vilket inte är konstigt eftersom det är är samma hårdvara för kamerorna i OnePlus 12. Det vill säga en primär 50 MP-kamera, en sekundär 48 MP-kamera för vidvinkel och en tredje 64 MP-kamera med 3x optisk zoom.

Jag tycker att telefonen får till riktigt bra bilder med alla tre kameror. Ett extra stort plus att alla tre kameror har så hög upplösning eftersom att kvalitetsskillnaden blir minimal när man skiftar mellan de olika. Smartphones i high-end klassen har under flera års tid tagit riktigt bra bilder i dagsljus, och OnePlus 12 är inget undantag. Men det är framförallt i mörkret som jag verkligen imponeras av kamerorna i OnePlus 12. Jag gillar dessutom färgsättningen som bilderna levererar, och det märks att samarbetet med Hasselblad givit resultat!

Med OnePlus 11 trodde jag gränsen för hur bra haptic feedback i smartphones var nådd. Jag hade fel. OnePlus 12 har ännu bättre haptics och var helt underbar att skriva på. Om det hade varit mitt egna exemplar och inget test-exemplar är jag helt säker på att jag hade skrivit hela detta test på OnePlus 12.

Det märks att OnePlus dessutom jobbat mycket med OxygenOS då hapticsen märks av när du exempelvis höjer/sänker volymen samt justerar ljusstyrkan. Allt i gränssnittet är så oerhört genomtänkt och det känns som att telefonen liksom “lever tillsammans med dig”. Detta är en helt ny upplevelse som måste upplevas live för att förstå hur coolt och bra OnePlus gjort detta!

Batteriet i OnePlus 12 är på 5400 mAh och sticker verkligen ut mot de flesta konkurrenterna som har en kapacitet på 5000 mAh.

Jag förstår inte hur, men dessa 400 mAh extra från föregångaren tar batteritiden till en helt ny nivå i smartphones. Jag har aldrig testat en smartphone med så här bra batteritid! Vid flitig användning så räcker batteriet i drygt en och en halv dag. Jag lämnade också telefonen i standby-läge i cirka ett dygn och den hade då dragit cirka 5%. Snacka om imponerande!

I vanlig ordning laddar OnePlus flaggskepp med en speed inget annat fabrikat som säljs i Sverige kan matcha. 100W med sladd och det går verkligen undan! Dessutom har OnePlus återintroducerat samma trådlös 50W-laddning som man hade i OnePlus 9 Pro. Bra OnePlus! 👏👏

För att sammanfatta är OnePlus 12 den absolut bästa mobilen jag testat. Den känns oerhört robust med sin gedigna design, har en stor och bra display med en panel av högsta klass, är supersnabb och OnePlus har kanske för första gången skapat en smartphone vars kameror verkligen kan vara med i toppstriden. Som grädde på moset har den fantastiska haptics som sätter ribban för smartphones. Dessutom är den sjukt prisvärd!

Jag rekommenderar OnePlus 12 varmt! Jag har till och med beställt en egen! Bättre betyg kan en smartphone knappast få! 😀

 

 

OnePlus 12

11490SEK
9.7

Skärmen

10.0/10

Prestandan

10.0/10

Användarupplevelse

8.5/10

Haptics

10.0/10

Batteri & laddning

10.0/10

Pros

  • GALET BRA batteritid och supersnabb laddning
  • Helt otrolig skärm
  • Gränssnittet
  • Hapticsen! WoW, kan ersätta min dator!
  • Prestandan

Cons

  • Inte IP68-klassad
  • Knappen för justering av olika ljudlägen sitter något högt upp