Nu har jag haft Pixel 8a i min ägo i några veckor och är beredd att dela mina intryck av telefonen. Detta är minst sagt en oerhört bra smartphone som skulle kunnat kosta betydligt mer än vad den gör.
Design och konstruktion
Telefonen har en design vi känner igen från tidigare Google Pixel-telefoner med kamerornas design på baksidan. Något jag uppskattar jämfört med Pixel 8 Pro är att Google gjort formerna något rundare i Pixel 8a, något som innebär att telefonen ligger bättre i handen enligt mig. Telefonen har en ram i aluminium tillsammans med en framsida av typen Gorilla Glas 3 och en baksida i plast. Google har lagt på en oerhört bra behandling på plasten på baksidan, och man kan verkligen inte tro att det är plast om man inte läst på om det innan. Telefonen känns extremt premium vilket är trevligt!
Som jag nämnde i min första intryck artikel om mobilen har den stora ramar runt displayen. Detta är däremot inget jag stör mig på och jag tycker att Google gjort rätt i att inte prioritera super tunna ramar runt displayen.
Knapparna ger liksom telefonen i övrigt ett bra intryck genom att ha bra motstånd liksom att de sitter i perfekt höjd i min mening.
Skärmen
Telefonen har en 6,1″ skärm tillsammans med Full HD+-upplösning tillsammans med 120Hz uppdateringsfrekvens. Dessutom har enheten upp till 2000 nits ljusstyrka, vilket är otroligt bra för smartphones generellt men speciellt för prisklassen. Jag uppskattar verkligen 120Hz eftersom det gör att allt du gör i mobilen känns som att det flyter riktigt bra. Ljusstyrkan är otroligt bra och displayens innehåll syns mycket bra även i starkt solljus.
Jag gillar verkligen färgerna i skärmen liksom betraktningsvinklarna. Smartphone displayer är ofta riktigt bra, men i många fall är ljusstyrkan inte tillräcklig, och som ni ser ovan är Google Pixel 8a inte en av dessa smartphones.
Prestandan
En av många likheter Pixel 8a har med Pixel 8 är prestandan. Så vitt jag vet är den identisk mobilerna emellan då bägge erbjuder Tensor G3 tillsammans med 8 GB RAM-minne. Jag tycker dock att Pixel 8a blir något mindre varm än Pixel 8 vid hårdare belastning. Det beror antagligen dels på att Pixel 8 har en baksida i glas medans 8a har en i plast, men det skulle inte heller förvåna mig om Google tagit emot feedback gällande Tensor G3 och finjusterat processorn för Pixel 8a.
Telefonen har som sagt 8 GB RAM, och jag upplever att telefonen inte har några problem med att komma ihåg vart i olika appar man avslutade. RAM-hanteringen är såldes utmärkt.
Kamerorna
Google Pixel 8a fortsätter med samma hårdvara för kamerorna på baksidan som dess föregångare. Detta betyder att enheten har en primär 64 MP-kamera tillsammans med en sekundär 13 MP-kamera (vidvinkel). Något som däremot är nytt är många AI-funktioner i mjukvaran som underlättar. Ett exempel på detta är Magic Editor som låter oss flytta på olika objekt när vi tagit fotot.
Hårdvaran må inte vara den modernaste, men trots detta har Pixel 8a riktigt bra kameror tack vore den kraftfulla behandlingen mjukvaran bidrar med. Telefonen tar riktigt bra bilder i såväl dagsljus som mörkret och vi har svårt att se att någon annan smartphone har en bättre kamera i den här prisklassen.
Övrigt
Telefonen har ett batteri på 4492 mAh. Detta tillsammans med upp till 18W laddning. Något som gör Pixel 8a unik i sin prisklass är att modellen har stöd för trådlös laddning, något som är mycket ovanligt i smartphones i prisklassen. Batteritiden tycker jag är utmärkt i Pixel 8a och den räcker en hel dag utan problem, mycket trevligt!
Pixel 8a har en fingeravtrycksläsare placerad under displayen. För det mesta fungerar den riktigt bra med undantag för ibland då den krånglar lite. Detta är förhoppningsvis något Google däremot kommer kunna åtgärda med en ny uppdatering framöver. Något som också bör poängteras är att telefonen är IP67-klassad och har oerhört bra haptics, två saker som är hyfsat ovanliga i prisklassen.
Sammanfattning
För att sammanfatta är Pixel 8a en outstanding smartphone i dess prisklass med riktigt bra kameror på baksidan, en kvickhet som få smartphones i prisklassen samt en oerhört bra display.
Rasmus Hellmyrs driver sedan 2016 Mobilanyheter. Han har sedan tio års tid haft det oerhört stort intresse för smartphones då han fick upp ögonen för Samsung Galaxy S2. Sedan dess har det bara gått ”utför” som han beskriver det själv med sitt oerhörda intresse!
Utöver att rapportera om de senaste nyheterna i den mobila världen så tycker han också om att recensera produkter.