Advertisements
Tvj35nxz

Nio sätt att skydda en mobiltelefon mot skador

Skyddet av mobiltelefonen ska aldrig underskattas och det blir ännu viktigare under sommaren när vi är mer aktiva utomhus. Mobiltillbehörsföretaget ZAGG tipsar om nio saker man kan göra för att skydda sin mobil. 

Oavsett om man planerar en heldag på stranden, en cykeltur eller en lång vandring, så är mobiltelefonen ett viktigt verktyg för att ta bilder, hålla kontakten och navigera. Att stå med en obrukbar mobil i en kritisk situation kan vara förödande, och att hantera en krossad skärm eller baksida kan innebära kostsamma reparationer, oönskad tidsåtgång och minskat värde.

Många av dagens mobiltelefoner är dyra i inköp. De mest populära mobilerna kan lätt överstiga 10 000 kronor, och i vissa fall dubbla priset för några av de mest exklusiva telefonerna. Skärmen på en mobiltelefon är lika viktig som den är ömtålig. Idag är det inte bara en rekommendation att skydda sin dyrbara mobil, det är en nödvändighet.

Här är ZAGG:s nio tips för att skydda din telefon från att skadas.

1: Installera skärmskydd


Ett skärmskydd bör vara det första du köper till en ny telefon, då det är ett av de enklaste sätten att förhindra skador. En sprucken skärm kan leda till stora kostnader och göra mobilen obrukbar, och även mindre repor kan vara irriterande samt potentiellt minska telefonens andrahandsvärde. Vill du inte installera skärmskyddet själv erbjuder kedjorna Mediamarkt, NetOnNet, Tele2 och Elgiganten skärmskyddservice till i princip alla mobila enheter. 

2: Använd ett mobilskal av hög kvalitet


Snåla inte med att skydda telefonens mest sårbara delar: hörnen och kanterna. Spendera lite extra pengar på ett högkvalitativt mobilskal som täcker hela telefonen och gärna har ett stötdämpande material integrerat, som till exempel D3O. 

3: Använd en mobilhållare för att förbättra greppet


Stora skärmar har en nackdel: de är svåra att navigera med en hand. För de som ofta tappar sin mobiltelefon kan en mobilhållare eller magnetring vara en smart investering. Dessa hjälpmedel underlättar för dig att hålla i din telefon, samtidigt som de kan fungera som stöd när du tittar på film.

4: Minska exponeringen mot vatten och andra vätskor


Oavsett om du tror det eller inte, är en av de vanligaste orsakerna till mobilskador att telefonen ramlar i toaletten, men det finns otaliga andra sätt din mobil kan hamna i vatten. Lyckligtvis är de flesta moderna telefoner vattentäta. Om olyckan ändå inträffar, stäng av telefonen, ta bort löstagbara delar som sim-kort, torka sedan av den varsamt och lägg den i ett torkmedel som ris eller kiseldioxidgel. Låt den torka i minst 24-48 timmar innan du försöker slå på den igen. Om problem kvarstår, kontakta en professionell reparationstjänst.

5: Förvara inte mobilen i byxfickan


Förvara din telefon i samma ficka som nycklar eller andra lösa föremål kan resultera i oavsiktliga skador. Detta kan räcka från mindre kosmetiska repor till allvarligare skador, som en sprucken skärm. När det gäller att förvara telefonen i bakfickan, finns det också risker. Till exempel kan mobilen oavsiktligt böjas när man sätter sig, vilket kan skada både skärmen och de interna komponenterna. Dessutom kan en telefon i bakfickan lätt bli ett mål för ficktjuvar, då den är mindre skyddad och mer synlig.

6: Undvik extrema temperaturer


Mobilbatterier är känsliga för extremtemperaturer. Under heta sommarmånader bör du hålla din telefon i skuggan, undvika intensiv användning under direkt sol och aldrig lämna den i bilen. Överhettning kan skada både batteriet och andra interna komponenter, vilket kan påverka telefonen negativt. Vintertid, håll telefonen nära kroppen och se till att den är fulladdad när du går ut. En bra tumregel är att behandla din telefon som dig själv, det vill säga hålla koll på mobilens temperatur som din egen kroppstemperatur.

7: Använd en trådlös laddare


Trådlös laddning minskar behovet av kablar, vilket minskar risken för slitage på telefonens laddningsport, särskilt från kablar av låg kvalitet. Detta laddningssätt överför energi utan direktkontakt med elektriska kontakter. Dessutom bidrar det till en renare och mer organiserad miljö i hemmet, fri från kabeltrassel.

8: Rengör försiktigt


Undvik starka kemikalier och grova trasor som kan skada din telefon och förstöra skärmbehandlingen. Använd istället en mikrofiberduk för skonsam rengöring och följ tillverkarens rekommendationer. Produkter som använder UV-ljus kan effektivt ta bort ytbakterier på mobila enheter.

9: Teckna försäkring


Ibland är olyckan ändå framme. Det går också att försäkra sig mot fallskador, spruckna skärmar och andra skador. Överväg att investera i en mobilförsäkring om du vill känna dig extra säker, men räkna på totalkostnaden. Kontakta ditt försäkringsbolag och fråga vad som ingår i din hemförsäkring.

I samarbete med ZAGG