Förra onsdagen var jag med på Googles event Made By Google där tillverkaren visade upp de nya mobilerna Pixel 8 och 8 Pro. Nu har jag haft dom i drygt en veckas tid och hunnit bilda mig en bra uppfattning om mobilerna. Jag är dock mycket tveksam till dessa men hoppas att mjukvarustödet på sju år kommer innebära att mobilerna kommer åldras som vin.
Design
Om vi börjar med designen på telefonerna påminner de otroligt mycket om sina föregångare, men med ert något rundare formspråk. Bägge modeller ligger riktigt bra i handen och det beror till stor del på att baksidorna är svagt tvålformade. Något jag verkligen uppskattar är den matta yta som Pixel 8 Pro fått på baksidan, detta resulterar i betydligt mindre synliga fingeravtryck. Jag hade verkligen önskat att Pixel 8 också kunde haft denna matta yta på baksidan eftersom att den här modellen samlar på sig betydligt mer fingeravtryck än 8 Pro.
Jag gillar också att bägge modeller har platta skärmar, något som innebär att man inte kommer åt displayen av misstag som varit fallet pä flera smartphones med kurvade displayer – bra där Google! En annan sak Google Pixel 8 och 8 Pro är otroligt bra på är att ligga still på bordet. Medans många konkurrenter har ojämna baksidor (med en hump för kamerorna på enbart en sida) så här Pixel 8 och 8 Pro en hump som gör att modellerna ligger stilla på bordet. Mycket uppskattat!
Jag gillar dock inte att mobilerna är så pass lätta. Den här lätta känslan gör att framförallt Pixel 8 Pro känns billig och jag hoppas verkligen Google kommer göra 9 Pro lite tyngre.
Skärm
Skärmen i Pixel 8 Pro är på 6,7″ och har fått QHD+-upplösning tillsammans med en uppdateringsfrekvens som kan variera mellan 1-120Hz. Det som Google dock är riktigt stolta över när det kommer till displayen är dess ljusstyrka, och jag är sjukt imponerad över den! Förutom riktigt bra färger, som displayen redan levererade i Pixel 7 Pro, så har man ”boostat” upp dessa så att de går att se utmärkt i solljus. Utöver detta går displayen dessutom att dimra ned mycket om man känner för det. Som nämnt ovan så gillar jag också att displayen är platt då en fördel är att innehållet som visas blir klart och tydligt.
Jag tycker inte bara att displayen är utmärkt i Pixel 8 Pro. Det är den även i Pixel 8 och här har Google uppgraderat rejält från Pixel 7. 90Hz panelen her bytts ut mot en 120Hz panel och ljusstyrkan har blivit betydligt starkare. Den är inte riktigt lika stark som i Pixel 8 Pro men nästan med sina 2000 nits. Naturligtvis är det OLED ännu en gång. Jag gillar den här panelen typ lika mycket som i Pixel 8 Pro, visst, det är bara Full HD+-upplösning, men ska jag vara helt ärlig så har jag bara kört QHD+-upplösning under en kort period i det här testet när jag verkligen ville se vad displayen gick för i Pixel 8 Pro. FHD+ is the way to go!
Prestanda
I Pixel 8 och 8 Pro sitter en ny processor i form av Tensor G3. Den här processorn är otroligt kraftfull på ett sätt men otroligt svag (för stunden) på ett annat. Båda mina recensionsexemplar av Pixel 8 och 8 Pro har blivit oerhört varma även vid minimal användning. De throttlar upp och blir varma bara om jag exempelvis scrollar runt i menyer. En annan sak jag noterat är att de i 80% av fallen (typ) är väldigt långsamma att öppna webbsidor (och ja jag har testat med en drös olika webbsidor). Det finns dock hopp eftersom modellerna har stöd för sju år med systemuppdateringar, och jag tror garanterat att Google kommer få bukt med detta värmeproblem i en kommande uppdatering. Min upplevelse är att Pixel 8 och 8 Pro blir betydligt varmare än Googles egna Pixel Fold liksom Samsung Galaxy Z Fold5 och OnePlus 11 för stunden. En lite rolig detalj också är att inget av de större benchmarkprogramen finns tillgängligt för mobilerna i Play Store – hmm!
Flytet i gränssnittet är riktigt bra och Tensor G3 är som sagt otroligt smart. Framförallt har Google tagit ännu ett kliv in i AR-eran när det kommer till kamerorna i den här enheten (mer om det nedan), och det är Tensor G3 som gör dessa funktioner unika och möjliga. Det är ju också oerhört trevligt med äldre funktioner så som clear calling som gör att eventuella bakgrundsljud filtreras bort. Det finns fortfarande ett gäng funktioner för Pixel i USA som ännu inte finns i Sverige, men förhoppningsvis kommer dessa komma till Sverige någon gång.
Kamerorna
Google Pixel har alltid erbjudit oerhört bra kameror. Det är framförallt mjukvaran Google alltid gjort så himla bra, och det här året är inget undantag. Med nya Tensor G3 som är kraftfullare har kamerorna i Pixel blivit ännu bättre. Dessutom har både Pixel 8 och 8 Pro fått uppgraderade primära kameror i form av en 50 MP-kamera som bland annat släpper in mer ljus än tidigare, och det märks tydligt i de exempelbilder jag tagit med mobilen (bilderna tagna med Pixel 8 Pro men det är samma kvalitet för Pixel 8). Pixel har redan haft en otroligt bra kamera i mörkret, men den primära kameran har blivit ännu bättre att fota i mörkret.
Pixel 8 Pro har också fått en 48 MP-kamera för både zoom och vidvinkel. Jag gillar verkligen att dessa kameror har ett megapixel antal som är så pass nära den primära kamerans eftersom att detta innebär att du inte förlorar så mycket i kvalitet när du skiftar mellan de olika kamerorna.
Pixel 8 har en sekundär 12 MP-kamera och jag tycker även den levererar bra även i mörkret. Det som är fascinerande med Google är att de ofta kan få halvdan hårdvara att verkligen briljera, och det visar man verkligen med 12 MP-kameran i Pixel 8.
Jag gillar verkligen kamera-appen i mobilerna. Den är otroligt lätt att navigera sig runt i och en sak som gör att Pixel sticker ut från konkurrenterna är ett vattenpass som visar hur många graders lutning det är, något som innebär att du kan få riktigt bra och raka bilder. Google har också inkluderat en funktion i mjukvaran som låter dig ta ett gäng bilder för att du sedan kan klippa och klistra ansikten från en bild till en annan för bästa möjliga resultat. Något som också är exklusivt till Pixel 8 och 8 Pro är en funktion som låter dig filma ett objekt (om någon exempelvis spelar ett instrument på ett torg) för att sedan ge dig möjlighet att ta bort allt störande bakgrundsljud.
Övrigt
Både Pixel 8 och 8 Pro har stereoljud som verkligen levererar utmärkt. Klart och fylligt. Bägge telefoner har också fingeravtrycksläsaren placerad under displayen. Jag tycker den sitter i rätt höjd i bägge modeller och dessutom är den snabb. Precis som förra året finns Face Unlock som också det fungerar bra.
Batteritiden har jag inte upplevt som bra i telefonerna då jag behövt stödladda en gång dagligen. Jag tror att problemet är Tensor G3-chippet som med sin förbrukning gör att batteriet också blir lidande. Just att telefonerna blir så varma är oroväckande men jag hoppas som jag skrev i ingressen att Pixel 8 och 8 Pro kommer åldras som ett fint vin och det faktum att telefonerna kommer få uppdateringar i sju år gör mig övertygad över att Google kommer lösa detta och att batteritiden kommer bli bättre över tid. Det är ju inte direkt som att Pixel 8 och 8 Pro har små batterier direkt.
Haptics är något jag tycker är viktigt i smartphones. Tydligen tycker Google det också då de är riktigt bra i Pixel 8 och 8 Pro. Det är riktigt bra precision samtidigt som det är bra styrka.
Sammanfattning
Google Pixel 8 och 8 Pro har en bit kvar tills de är färdiga produkter. Just att Tensor G3-chippet gör telefonerna så varma och att batteritiden troligtvis blir lidande på grund av detta är förstås inte bra. Jag tror dock att telefonerna behöver en uppdatering för att bli ”stabilare” i dessa två kategorier.
Skärmen och kamerorna är riktigt, riktigt bra i Pixel 8 och 8 Pro. Om Google lyckas få bukt med problematiken ovan så tror jag Pixel 8 och 8 Pro kan utmana om titeln årets smartphone 2023.
Rasmus Hellmyrs driver sedan 2016 Mobilanyheter. Han har sedan tio års tid haft det oerhört stort intresse för smartphones då han fick upp ögonen för Samsung Galaxy S2. Sedan dess har det bara gått ”utför” som han beskriver det själv med sitt oerhörda intresse!
Utöver att rapportera om de senaste nyheterna i den mobila världen så tycker han också om att recensera produkter.