Hem Stort test: Nexus 6P

Nexus 6P är helt klart en värdig utmanare till exempel Samsungs Galaxy serie eller Apples iPhone, iallafall på pappret, men är den även det i verkligheten?, vid vanligt använde? Nexus serien har ofta haft svårt att hänga med sina konkurrenter, men gäller detta även Nexus 6P? Läs mer om det i detta test. 

Design och konstruktion

Google brukar ta och anlita olika tillverkare till allt som oftast, varje års Nexus-mobil. Detta året var inget undantag och detta år lät Google Huawei stå för hårdvaran i telefonen, något som skulle visa sig när det kom till designen, iallafall. Vi är helt sålda över hur stabilt Nexus 6P ligger i handen, men även hur lätt den känns när man håller i den. Dessutom så tycker vi att den känns riktigt robust vid ett eventuellt fall mot backen. Det ända riktigt negativa kring designen är egentligen att kamera delen sticker ut en del från den övriga konstruktionen, och att just den delen är i glas, vilket betyder att vid ett fall så kan risken vara stor att den delen spricker.

Skärm

Jag har alltid gillat stora telefoner med stora skärmar, alltså runt 5,5″-5,7″, så Nexus 6P passar mig som handen i handsken när det kommer till storleken, den är varken för stor eller för liten. Skärmen är av typen AMOLED, och levererar en väldigt fin bildupplevelse när man ska till exempel kolla på film eller bilder i telefonen. Det som vi har en anmärkning på är att det vita när du exempelvis surfar på en webbsida inte blir lika vitt som om man jämför med en IPS skärm, som till exempel sitter i LG G4. Vilket är mycket synd om man kollar mycket på internet under dagarna. Betraktningsvinklarna samt skärpan på bilden är också mycket fin och bra, som på de flesta Quad HD skärmarna nu för tiden.

Skärmen är otroligt fin på Nexus 6P.

Kamera 

Nexus-serien av telefoner har alltid legat efter sina konkurrenter, speciellt i kameraracet. Detta år har man valt att sätta in en 12 MP-sensor baktill och en främre kamera på 8 megapixlar. Det var nu som kameran skulle vara mycket bättre än de tidigare Nexus-telefonerna. Dock kan jag inte hålla med om att den bakre kameran presterar i den nivå som jag hade hoppats och läst om. Nexus 6P tar bra bilder i ljusa förhållanden, men när det kommer till mer dunkla förhållanden så tycker jag att kameran inte presterar särskilt bra, då bilderna blir mörka och väldigt brusiga. Den främre kameran tycker jag dock presterar över förväntan och levererar bra bilder för selfies.

Kamerabulken är tyvärr i glas på Nexus 6P.


Prestanda


Nexus 6P är utrustad med en Snapdragon 810 processor från Qualcomm tillsammans med 3 GB-LPDDR-4 RAM-minne. Detta gör Nexus 6P till en av de snabbaste telefonerna på marknaden idag tack vore kombinationen med den rena android-upplevelse som man får. Detta gör bokstavligen att telefonen flyger fram genom menyerna. Om man å andra sidan kollar på benchmarkprogrammet AnTuTu så ser man, även där, fast Snapdragon 810 har haft vissa prestandaproblem, så hamnar Nexus 6P på en tredjeplats, före Samsungs S6-familj men efter Huawei Mate 8 som är utrustad med ett chipp från Huawei (Kirin 950) som ska krossa allt i sin väg.   

Nexus 6P hamnar högt i AnTuTu

 Batteritid 


Vi upplever Nexus 6Ps batteritid som bra, men inte bättre än så. Detta eftersom att telefonen drar en hel del ström när den är igång, telefonen med absolut bäst batteritid är iPhone 6S Plus. Det som man för trösta sig med är att Nexus 6P har den nya USB-typ C kontakten, som förhoppningsvis blir standard för alla smartphones i framtiden. Som grädde på moset så bjuder Huawei på Quick Charge 2.0 vilken är en snabbladnings-teknik som kom i och med Snapdragon 810.

System 

Nexus 6P kommer förinstallerat med den allra senaste Androidversion 6.0.1 Marshmallow. Eftersom att detta är en Nexus telefon så kommer den att uppdateras för minst två år framåt, vilket är en trygghet om man ska ha en telefon en längre tid. Det är också så att det är en helt ren Androidversion i den, detta innebär att du får en grymt snabb telefon samt att du kan vara säker på att få uppdateringarna.

Övrigt 

Nexus 6P erbjuder en superb fingeravtrycksläsare som fungerar i alla lägen, men telefonen har också främre stereo-högtalare som låter bra, men det vi skulle önskat var att det skulle vara mer bas i ljudet, då det blir väldigt basfattigt.   

Sammanfattning

Nexus 6P är enligt oss den bästa telefonen som finns att tillgå på marknaden idag. Med en superfin skärm, ett system som fullkomligt flyger fram, en väldigt precis fingeravtrycksläsare och med ett oslagbart pris enligt oss med tanke för vad man får för 5789 kr i skrivande stund. Den enda riktiga nackdelen är att den inte har någon minneskortsplats. Bra jobbat Huawei, vi ser er gärna göra nästa Nexus-lur också.   
 

 

 

1 thought on “Stort test: Nexus 6P

  1. Håller med i det mesta utom att kameran är dålig i svagt ljus, är dock ett måste att aktivera HDR+ när det är mörkt och då tycker jag att den är fantastiskt bra! I normalläge däremot så blir det ofta rejält brusigt när ljuset tryter.

Lämna ett svar