Vi testar USB Type-C – kommer den ersätta gamla USB Type-B?

USB Type-C kom i och med smartphones under 2015, eller det var då den nya porten slog igenom. Denna nya standard av USB sitter i bland annat båda Googles Nexus – telefoner samt även kommande telefoner såsom LG G5.
USB Type-C är i vår mening en stor uppdatering från den “vanliga USB –  Type-B.  Detta eftersom att den nya porten nu går att sätta in i din telefon åt vilket håll man vill, äntligen så slipper man besväret med vilket håll ladningen ska i telefonen, vilket vi tycker är en väldigt stor fördel mot tidigare typer. Men i och med USB Type-C så har även processortillverkaren Qualcomm satsat på en ny snabbladningsteknik som man kallar för Quick Charge 3.0, istället för 2.0 som de telefoner som har en USB Type-B port har stöd för. Detta är fördelarna som vi upplever att USB Type-C har emot tidigare USB – varianter. Som med alla produkter så finns det alltid nackdelar.

Vi upplever att det finns ganska många sådana idagsläget för USB Type-C eftersom att denna kontakt fortfarande är ganska ovanlig att sitta i en telefon eller surfplatta. Den första nackdelen som vi ser med Type-C är att den upplaga av sladdar som finns att tillgå är dyra om man jämför mot Type-B som finns att tillgå. Den andra nackdelen som vi ser med Type-C är att, eftersom att det både är Type-C i båda ändar så betyder det att strömaddapptrarna måste ha en USB-Type-C port dom också, och inte den vanliga USB porten som vi är vana vid att se i till exempel datorer och andra strömaddapptrar. Detta betyder att de adaptrar som finns att tillgå, precis som sladdarna, blir ovanligt dyra. Den tredje nackdelen är att eftersom dessa sladdar är svåra att hitta i en vanlig affär idag, så kan det till exempel bli ett problem om man ska ut på resa men glömt sladden hemma. Den fjärde och sista nackdel som vi ser är att PowerBanks inte har stöd för den nya USB typen ännu.

Vi tror dock att de flesta av dessa problem kommer att få en lösning under 2016 eftersom att de flesta tillverkare garanterat kommer att välja USB Type-C före Type-B. Om detta blir fallet så kommer sladdar och adaptrar att bli vanligare samt så tror vi även att PowerBanks kommer att komma som passar till Type-C.

Det allra flesta tillverkare som nu presenterat nya telefoner under MWC har många satsat på nya porten,  där bland annat LG.  Däremot så förvånade det oss att Samsung fortsätter och behåller den gamla USB Type-B i Galaxy S7 och S7 Edge.

Senaste inläggen

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: