Hem Test av Samsung Galaxy Tab S2 9.7″

Test av Samsung Galaxy Tab S2 9.7″

Samsung Galaxy Tab S2 i knappt någon uppdatering från föregångaren Tab S om man ska tro pappret, men det är inte alltid man ska tro på specifikationerna som någon produkt har på pappret utan att man faktiskt ska åka väg till en butik och känna på produkten innan man bestämmer sig för ett köp. Är Galaxy Tab S2 en uppdatering från Tab S eller är det bara samma platta fast i ett annat format? Läs vad vi tycker i detta test.

Design
Samsung har valt att överge 16:9 formatet som man hade i Galaxy Tab S för att istället satsa på 4:3 format istället, vilket är samma format som iPads. Så nu är plattan alltså mera fyrkantig än tidigare och skärmen har krympt från 10, 5 i Tab S till 9,7 tack vore formatet. Galaxy Tab S2 tycker vi är riktigt läcker eftersom att den bara är 5,6 mm tunn och väger 392 gram. Dessutom så erbjuder den en metallram runt konstruktionen som bidrar till en bättre känsla i handen. Vi föredrar helt klart Tab S2:s design före Tab S:s eftersom att Tab S hade en mycket större och tyngre konstruktion om man jämför mot Tab S2. Något vi dock saknar är att vi skulle önskat att Samsung kunde ha gjort baksidan i något annat material än plast på baksidan, de baksidan får en tendens på oss att få kännas väldigt ömtålig och billig, vi skulle hellre sätt att Samsung gjorde baksidan i någon slags metall, men vi tror att det kan varit så att Samsung gjort baksidan i plast för att hålla nere vikten.

En penna? Ett papper? Nej!, Tab S2 är endast 5,6 mm tjock.


Skärm 
Det var många som höjde på ögonbrynen när de fick reda på att Samsung dels sänkte skärm tummen från 10,5 till 9,7 men även att Samsung valde att sänka upplösning från föregående 1600 x 2560 till 1536 x 2048 pixlar i Tab S2. Om man jämför skärmarna mot varandra i till exempel filmtittande så märker man ingen större skillnad.  Däremot om man granskar skärmarna i detalj mot varandra så ser man att Tab S har en lite skarpare skärm. Eftersom att Tab S2 har ett 4:3 format så inriktar den sug extra bra till dig som gillar att läsa e-böcker eller läsa på internet, medan Tab S passar bättre för dom som gillar att spela och kolla på film. Skärmen i Tab S2 tycker vi är väldigt bra, bland de bästa hos en surfplatta idag tack vore att den har en SUPER AMOLED-TEKNIK av skärm som levererar bra svärta, betraktningsvinkel samt fina färger, dock så tycker vi att skärmen ofta överdriver färgerna.

 


Processor
Samsung har även här valt en snarlik typ av processor i form av företagets egna Exynos-chippset som även det satt i Galaxy Tab S. Det är alltså ett 8 kärningt chipp som sitter i Galaxy Tab S2 och det är ingen direkt uppgradering från det som satt i föregångaren Tab S. Närmare bestämt så är det samma processor som sitter i Samsungs Note 4 som också sitter i Tab S2. Mängden RAM är den också fortfarande 3 GB.
Samsung har arbetat hårt för att banta ner sitt androidgränsnitt TouchWiz och vi tycker att man lyckats väldigt bra i och med släppet av Tab S2. Allt flyter på som smör i Tab S2:s fall -(då har vi haft plattan i 1/2 år). Det enda program som känns segt fortfarande är News Breifing som är en widget som kommer förinstallerad, men som lyckligtvis går att ta bort om man vill det. Vi tycker att Tab S2 känns rejält mycket snabbare än sin föregångare, troligtvis för bättre optimering (såsom mindre finesser) i Samsungs system.

Övrigt
Samsung Galaxy Tab S2 har utöver det vi skrivit en del övriga finesser att bjuda på. Högtalarna på Tab S2 har Samsung valt att placera i underkant, vilket vi tycker är synd eftersom att det skulle finnas plats att placera högtalarna på framsidan av surfplattan, och om man skulle gjort detta val så skulle man också fått bättre ljud eftersom att det hade kommit mot dig, och inte från dig som det gör nu. Vi tycker att ljudet är bra för att komma från en surfplatta, men något basfattigt eftersom att surfplattan är så pass tunn. Något som vi gillar är fingeravtrycksläsaren som Samsung utrustat Tab S2 med, eftersom att den är snabb och fungerar i alla lägen för oss. Batteritiden är något som vi skulle önskat kunde varit bättre, då den ärligt talat är dålig, mycket tror vi för att Samsung har gjort plattan så pass tunn, och att det då inte rymdes ett större batteri i plattan. En trevlig bonus vore också att plattan kunde varit vattentålig, något den inte är.

Slutsats
Samsung Galaxy Tab s2 är en väldigt bra surfplatta med en väldigt bra skärm och ett snabbt inre. Dock så känns Tab S2 inte som något nytänkande från Samsung, något vi gärna hade sett. Vi tycker att det finns bättre konkurrerande plattor ute på marknaden och ett exempel på detta är Sonys Xperia Z4 Tablet, som också är vattentät, något Tab S2 saknar.

Lämna ett svar