Hem Smartklockors utveckling, är de användbara idag med din smartphone?

Smartklockors utveckling, är de användbara idag med din smartphone?

Smarta klockor är faktiskt något som funnits en längre tid. En av de första smarta klockorna kom från italienska i`m watch, som släppte en kompetent smartklocka med bland annat högtalare för att ta samtal, dock så ville klockan inte riktigt samarbeta med telefonen.

Det var ur I`m Watch som de smarta klockorna började bli fler. Även fast I´m Watch inte var särskilt bra med tanke på att den inte ville samarbeta med en telefon, så fick den de andra tillverkarna att höja på ögonbrynen.

År 2014, drygt 3 år efter att I´m Watch hade lanserats, så lanserade Google sin plattform Android Wear. Denna plattform var tänkt för väldigt många tillverkare som gjorde Androidtelefoner att använda i sina kommande smartklockor. Så blev också fallet då bland annat LG och Sony för att nämna några kör hårt på Android Wear- plattformen.

Men sedan finns det fortfarande de tillverkare som bygger egna system till deras klockor. Apple och Pebble är bara några att tala om som bygger sina egna system till deras klockor.
Den plattform som är överlägset störst är Android Wear idag. Android Wear är också den plattform som är mest kompatibel då den fungerar fullt ut till båda Android men även iPhone.

Eftersom att Android Wear används av så många så betyder det också att tillverkarna gör klockornas utseende olika. Idag så kan man både välja på olika storlekar och om man vill ha rund eller rektangulär urtavla till en Android Wear klocka. Dock så är de runda urtavlorna inte riktigt anpassade åt systemet, då det förekommer att text hamnar utanför skärmen vid vissa tillfällen. Android Wear ser också lika dant ut i varje klocka som kör systemet då Google sagt att tillverkarna inte fick gå in och ändra något. Den största skillnaden på alla Android Wear klockor är med andra ord utseendet på boetten då alla klockor till exempel uppdateras samtidigt. Idag så finns det också tusentals appar som går att installera hem till Android Wear – klockarna.

Bilden är lånad av techradar.com

Pebble kom in tidigt i branschen gällande smarta klockor då man lanserade en klocka som kort och gott kallades för Pebble (original). Pebble nåde ut till folket genom att gå med i kampanjen Kickstarter. Där möttes man av en otrolig vägg som ville ha klockan. Pebble sålde mycket mer än vad man hade räknat med. Pebble var en väldigt simpel klocka med en svartvit skärm och ett väldigt simpelt system. Däremot så var den vattentät ner till 50 meters djup och hade 7 dagars batteritid, vilket var de allra största punkterna med klockan. Men det bästa av allt var att klockan både skulle fungera med Apple och Android, något den gjorde klockrent. Sedan dess har Pebble lanserat både Pebble Time med färgskärm samt Pebble Time Round med en rund urtavla. Tillverkaren har inte förändrat mycket i sitt system sedan man började. Man kör till exempel fortfarande med att klockorna har upp till 7 dagars batteritid och är vattentåliga. Batteritid är något som Pebble är överlägsna på än idag, ingen annan tillverkare kommer i närheten. Idag finns det ett mångsidigt utbud av appar att hämta hem till Pebbles klockor, men vi tycker bara att fåtalet är användbara, och att de andra apparna är onödiga. 

Bilden är lånad av getpebble.com

Apple lanserade under 2014 sin allra första smartklocka som kort och gott kallades för Watch. Som med alla andra Apple – produkter så lanserade Apple också ett eget system till sin klocka som kallades för WatchOS. Apple Watch höjde försäljningsmängden av klockor avsevärt och även de som inte var teknikintresserade fick veta vad en smartklocka var för något. När vi testade Apple Watch så tyckte vi att en av de största nackdelarna med klockan var att den kändes långsammare än konkurrenterna, något vi inte tycker att den borde göra, eftersom att det endast var Watch som körde på Apples system WatchOS. Ett försprång som Apple Watch har mot sina konkurrenter är utbudet av appar. Detta då utbudet är enormt av både användbara men också icke användbara (i vårt tycke) appar.

Bilden är lånad av apple.com

Samsung har såklart dom också smarta klockor. Eftersom att deras mobiler kör Android Wear så kan man tänka sig att deras klockor kör Android Wear. Så är dock inte fallet då Samsung beslutat att bygga upp ett Linux baserat system med namn Tizen till deras smarta klockor, egentligen från allra första början. Samsung har alltså gått sitt eget spår, precis som Apple. Däremot så har inte Samsungs klockor blivit lika populära hos konsumenterna som Apples klocka blev.
En av de största nackdelarna med Samsungs klockor var tidigare att de var låsta att fungera med endast Samsungs egna mobiltelefoner. Något man dock ändrade på när man lanserade Samsung Gear S2 (inget Galaxy i Samsung klockor eftersom att klockorna inte drivs på Android) där man beslutade att klockan skulle fungera med alla telefoner som körde Android 4.4 med 1,5 GB RAM och uppåt. Samsung Gear S2 fungerar nu också med en iPhone.
Samsung Gear S2 fungerar fullt ut om du har en Samsung telefon (konstigt vore det annars!) däremot så fungerar den inte fullt ut med andra mobiler som den ska vara kompatibel till. Det kan till exempel handla om att du inte kan svara på ett samtal från klockan eller få upp en viss notis på klockan. Däremot så tycker vi verkligen lyckats med systemet i deras smarta klockor då tillverkarens samtliga klockor känns väldigt snabba i dess gränssnitt.
En stor nackdel med Samsungs Tizen – system är dock att det är mycket färre appar till Samsungs klockor än till exempel Android Wear.

Bilden är lånad av tizenexperts.com

Den smarta klocka som vi tycker är bäst i skrivande stund är Pebbles klockor. Dessa klockor bör vara tråkigast till system och utseende, men de fungerar alltid utan något krångel och har en fantastisk batteritid som kan vara upp till 7 dagar på företagets mest kraftfulla modeller. Dessutom så fungerar de både till Android och Apple iOS och har ett väldigt lättnavigerat gränssnitt. En smart klocka ska användas för att se notiser på, och detta fixar Pebbles klockor galant.

Däremot så upplever vi att det finns en hel del kvar att gör för Apple, Google och Samsung. Detta då dessa system fortfarande känns ganska oklara till funktionalitet. Det kan till exempel handla om att klockorna helt plötsligt slutat kommunicera med din mobil, något vi aldrig råkat ut för att en Pebble har gjort.    

Den klassiska I`m Watch, bild lånad av werd.com

    

Lämna ett svar