Vi testar hur modulsystemet fungerar till LG G5 och test på LG Cam Plus

När LG lanserade telefonen G5 så lanserade man inte bara en, utan även en drös med tillbehör som ska passa LG G5. LG har valt att kalla tillbehören för Friends, vilket speglar sig i namnet då tillbehören verkligen går hand i hand med telefonen. Det känns som att LG ansträngt sig hårt för att få fram passande tillbehör till telefonen. Men är tillbehören så användbara och enkla att använda ihop med LG G5 som LG säger att det är? Läs vad vi tycker!

LG G5 är en av de första modulära telefonerna som finns ute på marknaden, den kan stoltsera med att vara Sveriges första sådana telefon. LG har arbetet hårt med LG G5´s design då man inte ville kompromissa på något sätt. Lösningen blev att man kan dra ut underdelen av telefonen för att byta batteriet, en mycket smart lösning! LG kunde stannat här, men man vidareutvecklade idén med att dra ut nederdelen av telefonen.

Detta genom att lansera olika moduler som har olika användarområden. Modulerna som man pluggar in i telefonens nedre del består just nu av ett kameragrepp samt en ljudförstärkare för hörlurar. Båda dessa moduler är alltså bottendelar som man pluggar in i LG G5. LG har tidigare berättat att man öppnat upp för tredjepartstillverkare för tillverkning av olika moduler, något som kommer öppna upp oändliga möjligheter för LG G5 om tillverkare anstränger sig för att göra moduler.

Med vårt testexemplar så medföljde kameramodulen Cam Plus, som vi nu testat, och vi är överraskade över funktionaliteten den tillför.  Cam Plus har riktiga manuella knappar tillsammans med ett inbyggt batteri på 1200 mAh. Vi trodde först att Cam Plus var någon onödig gimmick, men efter en tids användning så är vi beroende av prylen så fort vi ska fota. Vi gillar framförallt att Cam Plus har ett zoomhjul, då det ger en skön känsla att snurra på hjulet. Men vi gillar också att den har ett inbyggt batteri, som dessutom är stort för Cam Plus storlek.

Batteriet bidrar med att det blir en klump på LG G5´s baksida, och telefonen blir därav inte skön att hålla i vid stående läge, däremot så blir den desto skönare att hålla i vid liggande läge (landskapsläge), dessutom har Cam Plus en yta så att den ligger bra i handen.

Cam Plus är tänkt för dom som är högerhänta, eftersom det blir konstigt att hålla kameragreppet med vänster hand. Något vi tycker LG bör tänka genom till nästa kameramodul är att göra modulen vridbar, eftersom det skulle bidra till att både vänster -och högerhänta skulle kunna hålla i telefonen.

LG G5 släpptes i fyra olika färger, medan Cam Plus släpptes i en färg, som blev den silverfärgade varianten. Vi tycker att det blir en udda kombination med Cam Plus på LG G5 färgmässigt. Detta eftersom vårt testexemplar är i färgen Titan, medan Cam Plus färg är silver. Detta tycker vi bidrar med att telefonen inte ser ut att ha ”originaldelarna” då färgkombinationen blir väldigt udda.

Modulen LG Hi-Fi Plus har vi inte fått möjligheten att testa under lång tid, utan bara under olika event såsom Dustin Expo och i olika affärer. Men vi tänkte ändå skriva vad vi tycker om den då vi bildat ett bra helhetsintryck av den. Hi-Fi Plus tycker vi förstärker upp hörlurars ljudkvalité väldigt mycket. Detta eftersom att denna modul har en förstärkare samt stöd för 32 bitars ljud inbyggt. Vi tycker att den förstärker upp ljudet mycket i vilka hörlurar som helst, speciellt med ett par high -end lurar såsom Sennheiser Momentum så blir ljudet grymt!

Det som också är bra med Hi-Fi Plus är att den fungerar ihop med andra smartphones samt även med PC och Mac.

Bilden är lånad av cnet.com

Är dessa moduler så lätt att byta mellan som LG säger? Nej, vi tycker att det är bökigt att byta mellan dessa moduler. En stor anledning till detta är att batteriet sitter åt väldigt hårt, så det känns som att man ska bryta av det för att få loss det, något som oroar oss då det kan tänkas bli glapp i batteriet efter att man haft telefonen ett tag.

En annan sak vi har att anmärka på är passformen mellan bottendel och konstruktion, då man inte vet när dessa sitter ihop helt och hållet med varandra, efter att man fört dem samman. Det skulle varit någon klickljud tycker vi, som då skulle låta när bottendel och konstruktion sattes ihop. Vi vet att flera G5or haft problem mellan konstruktion och bottendel, i form av en glipa, däremot så har vi inget sådant problem med vårt testexemplar.

Vi tycker LG varit otroligt smarta när man gjort LG G5. LG skulle kunna packa in många funktioner som modulerna tillför, men telefonen skulle i sådana fall bli väldigt dyr ute på marknaden. Istället har LG gjort dessa funktioner separat då de insett att alla inte behöver allt ”extra”, utan att de som är intresserade får skaffa dessa moduler separat. Nackdelen är att modulerna har ett högt pris.

            

Lämna ett svar