Hem Vi testar UX 5.0 till LG G5 – vilka är de allra viktigaste funktionerna i systemet?

Vi testar UX 5.0 till LG G5 – vilka är de allra viktigaste funktionerna i systemet?

När LG lanserade LG G5 så lanserade man telefonen med företagets nya tolkning av gränssnittet till Android 6.0, vilket blev UX 5.0. I detta system har man skalat ner många onödiga funktioner, men vi tycker fortfarande att det finns en del onödigt kvar, men det finns också otroligt mycket positivt i det nya systemet. I denna text blir det en genomgång av nackdelarna respektive fördelarna i systemet. 

Vi tycker att LG lyckats riktigt bra med att anpassa UX 5.0 efter det som LG G5 klarar av. Detta då telefonen svarar väldigt fort på kommandon, det är i princip aldrig väntetid på att något ska utföras. LG har sin vana trogen skickat med ett gäng extrafunktioner, fast denna gång är det inte i närheten med vad man skickade med till förra årets LG G4. Däremot tycker vi fortfarande att det finns en och annan onödig funktion som skulle kunna försvinna.


Men vi börjar med att gå genom de funktioner som faktiskt är riktigt användbara, och tillför LG G5 det där lilla extra.

Always On – Display 

Always On – Display är ett läge som innebär att skärmen på telefonen är ständigt aktiv. En funktion som både finns på Samsung Galaxy S7/S7 Edge samt på LG G5. Funktionen innebär för LG G5´s del att antingen tid eller valfri signatur kan väljas. Vi tycker det är riktigt smidigt att kunna se tiden direkt man tar upp telefonen, jag som testare bär ofta smartklocka, men den kommer inte till någon nytta när jag har LG G5 med mig, då det är lättare att ta upp telefonen och kolla tiden där.

Man kunde välja på om man ville ha både signatur och tiden på föregångaren LG V10 (den erbjuder ej någon Always On- funktion dock) , något som var väldigt bra tyckte vi. Däremot så har LG tagit bort möjligheten att både signatur och tid visas på skärmen, nu är det antingen eller, något vi inte föredrar då vi helst skulle sett att både signatur och tid skulle kunna visats samtidigt.

Always On- funktionen i LG G5 visar om du har några missade notiser, vilket är mycket smart då det går fort att kolla detta när man är på språng. Vi skulle önskat att skärmen skulle kunna lysa starkare vid detta läge, dock är detta inte möjligt med en  LCD IPS skärm, däremot är skärmen helt fantastisk annars.

Always On- läget med signaturen i fokus
Always On- läget med tiden i fokus

 Anpassningsbara knappar 

LG har sedan LG G2 använt sig av en funktion som tillåter användare själva bestämma över hur dom vill ha knapparna. Det händer ofta att knapparna sitter olika placerade på olika telefoner, däremot inte på en nyare LG- telefon, där du själv kan välja hur du vill ha knapparna placerade då LG valt att köra med knappar på skärmen.

Du kan helt själv välja bland ett antal funktionsknappar som LG G5 drar nytta av också. Det finns till exempel en knapp som agerar ner rullare åt ”gardinen” där man får alla sina notiser. Du kan också välja om du vill ha svart eller vitt som bakgrundsfärg åt knapparna.  

Inställningar för att anpassa knapparna

 Ingen applåda 

Vi trodde knappast att vi skulle skriva såhär, men vi gillar att allt som man hämtat ligger direkt på startskärmen istället för i en applåda. Man märker att LG G5 är mycket snabbare än LG G4, och mycket är detta tack vore att mobilen saknar ett applåda i UX 5.0. Om man däremot föredrar en applåda så går det att tanka hem en launcher såsom Nova Launcher.

 QuickRemote – Styr din TV med LG G5 

LG G5 är utrustad med ett IR- öga, vilket innebär att man kan styra apparater såsom TV, projektor digitalbox etc. Denna funktion låter inte märkvärdig då det funnits i flera år, men faktum är att flera tillverkare valt att ta bort IR – ögat igen, och fråga oss inte varför, då det är en smart funktion som just inte tar mycket plats i telefonen att få till.

Vi gillar verkligen att LG fortsatt med denna funktion, och vi hoppas att LG låter IR – ögat sitta kvar även på kommande toppmodeller.

Om vi istället kollar på saker som kan förbättras i nästa LG – telefon så är det inte många saker. 

Mindre animeringar 

LG har fortfarande kvar förmågan till att lägga in olika animeringar i deras gränssnitt. Vi tycker att animeringarna är snyggt gjorda, däremot så är dom väldigt många. Ett exempel på många animeringar finner man i en inställning där det går att ställa in skrolleffekter för hemskärmen. Istället för att ha ett dussin av dessa så skulle man kunna behålla hälften istället tycker vi, det skulle göra redan supersnabba LG G5 ännu snabbare.

Hoppas ni fått en bättre uppfattning om LG G5´s användbara funktioner i och med denna text.

LG G5 med bäste vännen Cam Plus! 

    

   

Lämna ett svar