Posted in: Uncategorized

Vi testar LG G5 mot LG G4

Det första man jämför med när en ny mobil är alltid föregående modell, i detta fall LG G4. I det här inlägget ställer vi två heta lurar (på sitt sätt) mot varandra och jämför dom för att sedan kora en vinnare, kan LG G4 ha en chans eller är LG G5 överlägsen på alla punkter? Lås vad vi tycker i denna text.  

Design 

Som vi var inne på när vi testade LG G5 så är LG en tillverkare som ofta tar ut svängarna när man lanserar nya telefoner. Designerna kan också skilja sig åt drastiskt, någon som LG G5 och LG G4 verkligen gör. LG G4 har en stor del av ytan bestående av äkta läder, medan LG G5 istället har en metallkonstruktion som löper runt hela telefonen. LG G4 har också knapparna placerade på baksidan, och LG G5 har knapparna placerade på den vänstra långsidan istället.

LG skiljer sig verkligen från mängden när det kommer till att designa telefoner. Samsung har med detta årets Galaxy S7 gjort detaljförändringar med telefonen mot förra årets Galaxy S6, medan LG verkligen tagit ut svängarna och omdesigna G5 från G4a rejält. Vi gillar verkligen designen på LG G5 då den ligger mycket bättre i handen än vad LG G4 gör, dessutom bidrar metallen med att LG G5 känns mer stabil i sitt bygge. Vi gillar verkligen att LG satsat på en konstruktion bestående av metall.
LG G5 är också mycket behändigare att hantera, mycket tack vore att den har en mindre skärm.  

Något vi däremot verkligen inte gillar är att LG valt att flytta volymknapparna till vänster långsida. LG har själva förklarat att man inte fick plats med knapparna på baksidan på grund av modulsystemet, och visst kan det varit så, men vi skulle ändå sett knapparna på baksidan eftersom det är den perfekta placeringen av knappar överhuvudtaget.
Dessutom har knapparna på baksidan varit LG´s kännetecken för ett bra tag nu (sedan LG G2), och vi tycker det är synd att man ska behöva ta bort en funktion som man i princip var ensamma om att erbjuda i Sverige (tillsammans med Asus)

Läder mot metall (LG G5 till vänster, LG G4 till höger)

Display 

LG G4 har en skärm som är 5,5 tum stor, precis som föregångaren LG G3, däremot har LG G5 en skärm som är 5,3 tum stor, som alltså blivit 0,2 tum mindre. Vi ser detta som en klar nackdel eftersom att de som vant sig vid en viss skärmstorlek (i detta fall 5,5 tum) ofta inte vill går ner till en mindre skärm. LG tar till sitt försvar att LG G5 ska passa lika bra för kvinnor som män. Men vi tycker att LG kunde satsat på två versioner av G5 istället, nått att tänka på inför LG G6 LG?

Panelerna är densamma i båda telefoner, och består på pappret av en IPS LCD panel med en teknik som LG kallar Quantum IPS. Båda paneler imponerar på så sätt att ha ett bra tryck i ljusstyrkan, dessutom är färgerna inte överdrivna hos någon av telefonerna. Panelerna är densamma hos båda telefoner, men LG G5 har en något ljusstarkare panel.

Processor 

LG gjorde en miss när man satte in en Snapdragon 808 processor i LG G4. Om det inte märkts mot tidigare konkurrenter så märks det verkligen nu när man jämför G4 mot G5 i prestandan. LG G5 flyger fram i sitt system och när man ska öppna diverse appar. Det händer däremot ofta att LG G4 måste ta rejäl betänketid för att kunna utföra det kommando den blivit tillsagd att göra. Dessutom kommer den 1 GB mer RAM som LG G5 har till sin rätt när man ska öppna olika appar som man redan haft uppe en gång. Apparna behöver inte börja om, utan stannar där du lämnade dom i G5. Däremot så behöver apparna tänka på nytt om det var länge sedan du öppnade upp apparna.

LG G4 har värmeproblem, riktigt stora sådana. Detta då telefonen kan bli riktigt varm vid vanligt användande som innefattar Facebook, Instagram och internet. Däremot blir telefonen riktigt het vid mer ansträngande process, såsom att kolla på ett YouTube – klipp eller köra något spel. Det är nästan så att man bränner fingrarna, inte alls bra! Som tur var har Qualcomm ansträngt sig när de gjort Snapdragon 820 processorn, och som max känns LG G5 ljummen vid intensivt användande.

När vi tar en snabbtitt i benchmarkprogrammet AnTuTu så kan man också se skillnaden som vi pratar om i siffror, då LG G5 hamnar på ca 12 000 poäng, medan LG G4 istället hamnar på dryga 4000 poäng.

LG G5

LG G4

Kamera 

LG G4 och LG G5 har samma kamera i grunden. Med detta menat så har telefonerna samma huvudkameror, då LG G5 också har en vidvinkelkamera som kan ta kort i 135 grader. Det är just den som är den största grejen med G5 också, då LG kan vara ensamma med att stoltsera med en sådan kamera i en mobil på den svenska marknad.

Båda huvudkameror är på 16 megapixlar med bländaravtalet f.1.8, och kamerorna levererar verkligen i alla ljusförhållanden. Det kan ses som en nackdel att LG inte vidareutvecklat kameran i LG G5 mot LG G4, men LG G4:as kamera var så mycket före alla andra tillverkares mobilkameror så att LG beslutade att inte vidareutveckla G5ans huvudkamera, utan istället lägga ner tid på en vidvinkelkamera som får till riktigt bra bilder, men framförallt häftiga bilder!

Den främre kameran är densamma som hos LG G4 och får till riktigt bra framåtriktade bilder enligt oss, framförallt i mörkret.

Tagen med LG G4

Tagen med LG G5

System 

Båda telefonerna har Android 6.0.1 Marshmallow i skrivande stund. Däremot så har LG G4 fortfarande UX 4.0 och alltså inte UX 5.0 som LG G5 har med samma Androidversion, vilket vi tycker är mycket konstigt. LG G5 erbjuder ingen applåda i UX 5.0, dock så går  det att hämta hem systemet med en applåda på LG G5, men då är man tillbaka på UX 4.0 som LG G4 har, snurrigt! Vi tycker att LG borde kunna omdesignat UX 5.0 med att sätta in en applåda i systemet, istället för att användaren ska behöva uppleva samma långsamma system som LG G4 har, vi önskar också att LG snart uppdaterar G4a med UX 5.0.

Övrigt 

Är det någon LG G5 erbjuder som LG G4 inte har att bjuda på? Självklart, när är modulär, eller utbyggbar med ett annat ord. Vi upplever att denna funktion är så användbar så att du bara ska köpa LG G5 för denna funktion, visst den är cool, men den tillför inte så mycket i dagsläget då det bara finns en ljudmodul samt en kameramodul att välja på.

Vi tycker att LG G5 har bättre batteritid än LG G4, mycket är detta tack vore LG´s optimering av mjukvara samt Qualcomms jobb med Snapdragon 820 processorn, självklart går det också att byta batteriet i LG G5.

En sista sak vi märkt stor skillnad på mellan dessa två är ljudet, som är år bättre i G5 än vad det är i G4a enligt oss. Vi gillar att LG valt att sätta högtalaren på undersidan av LG G5, medan den sitter på baksidan på LG G4. En annan sak vi också gillar är att LG valt att placera hörlursuttaget på toppen av telefonen, att jämföra med LG G4 där hörlursuttaget sitter på undersidan av telefonen.

Sammanfattning 

Båda telefoner är riktigt bra telefoner, G5 med sin prestanda och kamera samt G4a med sin större skärm, och därav också bättre skärm enligt oss! LG G5 är den bättre av dom två i princip på alla sätt, något annat vore väl konstigt med en uppföljare?  
                 

Tags:
Back to Top