Advertisements

Jag testar Sony Xperia XZ Premium – Sony:s nya vrålåk lever verkligen upp till förväntningarna!

Det känns alltid spännande att testa nya prylar, det gör det! Och Sonys nya flaggskeppstelefon Xperia XZ Premium är någonting helt unikt eftersom jag aldrig tidigare haft en smartphone med 4K-display i min ägo. Xperia XZ Premium är ett vrålåk på pappret, men är det samma vrålåk vi får ta del av vid användning? Det och mycket mer ska jag besvara i det här testet! Dessutom kommer jag för första gången ge en produkt jag testat betyg från en skala på 1-10! 






Designen 

Sonys telefoner går att känna igen på ett lätt sätt eftersom de har en stor ram på ovan- och undersidan av displayen, och Xperia XZ Premium är inget undantag. Dessa enorma skärmramar gör att Xperia XZ Premium upplevs som en stor pjäs i handen. Jag tycker dock inte telefonen känns för stor, utan telefonen ligger som en smäck i handen. Sony har förklarat att de rejäla skärmramarna behövs för att tillverkaren skulle få plats med den avancerade 19 megapixel-kameran som XZ Premium utrustats med. Som man kan höra på namnet Xperia XZ Premium är telefonen byggd i premiummaterial såsom glas och aluminium, men något som bryter det intrycket är att telefonens långsidor är gjorda i plast, vilket inte är särskilt premium. Glas och aluminium är två väldigt hala material men plastdetaljerna som XZ Premium utrustats med tycker jag är riktigt bra då plasten gör att XZ Premium känns greppvänlig. Dessutom har Xperia XZ Premium utrustats med hela åtta antenner där plastdetaljerna spelar en stor roll i signalstyrkan.

Sonys mobiltelefoner har haft en historia bakom sig med hög värmeutveckling, något man ska ha löst med dessa plastdelar som XZ Premium utrustats med.

Sony Xperia XZ Premium har tåligt GorillaGlas 5 på fram- och baksidan, vilket är Cornings just nu tåligaste skyddsglas. Detta betyder att XZ Premium antagligen inte tar någon skada om telefonen ligger i fickan med ett par nycklar. Som vanligt rekommenderar jag att man köper till ett glasskydd och ett skal för det optimala skyddet för telefonen. Glaset och aluminiumet bidrar till att Xperia XZ Premium känns riktigt exklusiv i handen då telefonen inte har en minsta tendens att ge ifrån sig någon knack eller knarr. Den största nackdelen med att XZ Premium fått en konstruktion i glas är fingeravtryck. Glas har en förmåga att dra åt sig mycket fingeravtryck, något som inte förnekar sig här heller, fingeravtrycken blir mycket synliga på mitt svarta textexemplar av telefonen. Om du vill slippa fingeravtryck rekommenderar jag att man tar en titt på den Titanfärgade versionen av telefonen då svarta versionen av XZ Premium drar åt sig extremt mycket fingeravtryck.

På telefonens högra långsida finner vi samtliga fysiska knappar. Här finns ett kombinerat volymreglage och en av/på-knapp som också fått en fingeravtrycksläsare inbäddad. Utöver det har Sony sin vana trogen valt att implementera en kameraknapp, något jag tycker gör att telefonen känns som en digitalkamera när man ska ta ett fotografi. Knappen möjliggör också att man kan fotografera under vatten, något jag inte rekommenderar att man testar eftersom telefonen kan bli fuktskadad trots sin IP68-klassning. På den vänstra långsidan finner vi endast en lucka för SIM-kortet och minneskortet.

Volymknapparna är kombinerade och sitter enligt mig på precis rätt höjd. Jag gillar också fingeravtrycksläsaren samt strömknappens placering. Fingeravtrycksläsaren är lätt att komma åt från olika vinklar vilket dessa läsare inte brukar vara när de sitter på framsidan eller baksidan på en smartphone. Bra jobbat Sony!

På toppen av Xperia XZ Premium sitter en mikrofon och ett hörlursuttag. Jag är evigt tacksam över att Sony valt att behålla uttaget i XZ Premium då flera konkurrenter (av oklar anledningen) valt att ta bort hörlursuttaget. Jag hoppas att Sony fortsätter att utrusta kommande telefoner med hörlursuttag även i fortsättningen.

På undersidan av Xperia XZ Premium finner vi en USB Type C-kontakt och ännu en mikrofon. USB Type C-kontakten stödjer Qualcomms snabbladdningsteknik Quick Charge 3.0 vilket ger XZ Premium en snabb laddhastighet. Sony har givit både under- och översida en yta i aluminium, medan långsidorna är gjorda i plast för att dels förbättra telefonens signalstyrka men också för att minska värmeutvecklingen.

Trots att Xperia XZ Premium har hörn i 90 grader känns telefonen behaglig att hålla i. På telefonens baksida hittar vi, trots att den är 7,9 millimeter tjock, en ytterst liten ring runt kameran som skapar en kamerabump. Detta betyder att telefonen inte ligger helt plant på bordet, men är samtidigt inte ett stort irritationsmoment eftersom telefonen inte wobblar omkring.

Skärmen och ljudet 

Xperia XZ Premium har fått en 5,5 tumsskärm med den häpnadsväckande upplösningen 2160 x 3840 pixlar. Detta innebär att XZ Premium i praktiken har en 4K-upplöst display. Jag skriver i praktiken då den enda appen som stödjer superupplösningen som XZ Premium utrustats med är Youtube och Amazon Prime. Sonys egna album-app har också stöd för att visa material i denna superupplösning. Sonys systemgränssnitt använder fortfarande 1080p-upplösning som standard. Det låter riktigt coolt att ha en smartphone med 4K-display, men i praktiken är nyttan mycket liten med en så högupplöst display. 
Sony har gått emot tillverkare såsom LG och Samsung för att fortsätta köra på 16:9-formatet. Jag tycker det är bra att Sony stannat kvar vid detta klassiska format eftersom materialet i telefonen inte behöver skalas om som i exempelvis Samsung Galaxy S8. Panelen i XZ Premium är av IPS-typ med Sonys egna X-Reality motor på toppen. Det jag tycker är bäst med bilden i XZ Premium är de verklighetstrogna färger som panelen levererar. Skärpan är helt otrolig när man har en YouTube-video på som stödjer XZ Premium:s höga 4K-upplösning. Sådan här bra bild trodde jag bara man kunde få i dyra TV-apparater, men Sony har visat vart skåpet ska stå med XZ Premium! Mobiler såsom Samsung Galaxy S8+, LG G6 och Xiaomi Mi Mix har inte alls samma skärpa som XZ Premium. Betraktningsvinklarna är som hos de allra flesta flaggskeppen idag riktigt bra. I mjukvaran har Sony implementerat tre olika skärmlägen, standardläget, ett professionellt läge och ett läge man väljer att kalla ”Läget för extra livfulla”. Läget med extra livfulla färger gör att telefonen förvränger samtliga färger något, allt för att IPS-panelen ska likna en AMOLED-panel. Det professionella läget innebär istället att färgerna blir tråkiga på ett nedtonat sätt. Standardläget, som är inställt från början ger enligt mig den bästa balansen mellan de tre färgerna.

Bild: Sony 

Sony har, till skillnad från många andra tillverkare, tagit vara på ”dö-ytorna” runt displayen och utrustat XZ Premium med ett par stereohögtalare. Jag brukar vanligtvis inte ta upp telefonen för att kolla på videos, men med XZ Premium har jag gjort det då jag gillar mobils högtalare riktigt mycket. Mellanregistret, såsom röster, låter bra. Det jag gärna ser en förbättring till nästa gång är basstyrkan i telefonen. Som de allra flesta vet är det dock svårt att få till kraftfull bas i en mobiltelefon eftersom XZ Premium i det här fallet, skulle behövt vara ganska mycket bredare om Sony skulle kunnat uppfylla min önskan.

Prestandan och RAM-hanteringen 

Sony Xperia XZ Premium är den första mobilen ute på den svenska marknaden med Qualcomms processorflaggskepp Snapdragon 835. Det tillsammans med 4 GB RAM och 64 GB inbyggt minne. Allting på Xperia XZ Premium fullkomligt flyger fram jämfört med Samsung Galaxy S8+, den telefonen jag kommer ifrån närmast. Mitt exemplar av XZ Premium gav aldrig upp, oavsett hur hårt jag pressade telefonen så flöt allting bara på. Man brukar kunna se om en smartphone är långsam genom att öppna kameran. Men, precis som med allting annat så öppnar Xperia XZ Premium upp kamera-appen riktigt snabbt.

Xperia XZ Premium har utrustats med 4 GB RAM, något som är fullt tillräckligt för att driva på Android 7.1.1 Nougat – telefonens version av Android. För att få bra flyt i en smartphone handlar det om att optimera mjukvaran efter hårdvaran, något jag tycker Sony lyckats galant med. Att ha två appar sida-vid sida klarar XZ Premium av som en kung. Som ni säkert förstår är det inte heller några som helst problem att skrolla mellan olika appar eftersom telefonen har ett bra kom-ihåg-minne.

Även fast Xperia XZ Premium klarar av att handskas med varma temperaturer betydligt bättre än tidigare Xperia-telefoner kan XZ Premium i min mening inte mäta sig med exempelvis Samsung Galaxy S8+. Telefonen har en tendens till att bli ljummen vid scrollande i menyer men blir desto varmare om man sätter igång ett grafikkrävande spel såsom Infinite Flight. Däremot klarar XZ Premium av spelomgången (som varade i cirka 30 minuter) utan lagg eller liknande.

I benchmarkprogrammet AnTuTu får Xperia XZ Premium siffran 175 154, något som gör att XZ Premium hamnar bara några hundra poäng efter benchmarkkungen iPhone 7 Plus. Detta betyder att Xperia XZ Premium både är riktigt snabb vid praktiskt användande, men också i benchmarkprogram. Denna kombinerande egenskap har jag aldrig haft i en smartphone inne i test-labbet.

Xperia XZ Premium:s resultat i AnTuTu

Kamerorna och super-slowmotion

Xperia XZ Premium är utrustad med en helt ny 19 megapixel-sensor från Sony med bländartalet f/2.0. Kameran i XZ Premium är enligt Sony den mest innovativa kameran sedan man lanserade Xperia Z våren 2013. Sonys mobiltelefoner har bildat mycket brus i de fotografier jag tagit med tidigare Xperia-smartphones. Med Xperia XZ Premium har Sony fått bort mycket av bruset, men XZ Premium har fortfarande en tendens att ta brusiga bilder. I ljusa miljöer blir bilderna väldigt bra, men det är i mörka miljöer telefonens kamera tenderar till att skapa brusiga bilder. 
Xperia XZ Premium kan spela in Slow-motion video i 960fps. Det innebär att mobilen tar 960 bilder per sekund och sedan omvandlar dessa bilder till en riktigt häftig slow-motion video. Dessvärre sänker mobilen upplösningen drastiskt när man drar igång slow-motion läget, och återigen blir bilden brusig. Det är dock svårt att klaga på funktionen då den är ashäftig och för att Sonys nya mobiltelefoner är de enda mobiltelefonerna som kan erbjuda funktionen. Ni kommer kunna se en video där jag snurrar en Fidget Spinner för att demonstrera hur mycket Ultra-Slowmotion det faktiskt är.

Bild i ljuset 
Bild i mörkare miljö

Kameramjukvaran i Xperia XZ Premium är mycket lättnavigerad och logiskt uppbyggd. Ett tryck på kameraknappen tar mig till kamera-appen. I XZ Premium går det att ta kort på två olika sätt: antingen genom att trycka på avtryckaren eller genom att trycka någonstans på displayen. Jag föredrar läge två eftersom det är lättare att trycka på displayen än på en dedikerad yta. Det går självklart också att använda kameraknappen som avtryckare. Sony har även implementerat ett gäng effekter i sitt kamera-gränssnitt. En effekt är av AR-typ och går ut på att man placerat ut figurer på en plan yta såsom på ett bord.

AR-effekt

Den främre kameran har fått en upplösning på 13 megapixel med bländartalet f/2.0. Sony har alltså inte snålat med megapixlarna på framsidan heller. Ser det bara bra ut på pappret eller är det lika bra i verkligheten? I mitt tycke har Xperia XZ Premium den bästa selfie-kameran i en smartphone som jag testat. Detta beror på att mitt ansikte blir riktigt skarpt, men också för att färgerna blir åt det varma hållet. Den sista inställningen går däremot att ställa in hur man vill i ett fotoredigeringsprogram direkt i mobilen.

Smile! (or not…)

Övrigt 

Xperia XZ Premium har utrustats med ett 3230 mAh batteri, vilket kan verka som ett riktigt snålt tilltaget batteri eftersom telefonen har en 4K-display. Som jag nämnt ovan använder telefonens gränssnitt sig av 1080p-upplösning och inte den 4K-upplösning som XZ Premium är kapabel till. Det är ytterst sällan jag använt 4K-funktionen. Av de 3230 mAh XZ Premium är utrustad med får jag ut ungefär en och en halv dags kraftigt användande. Sony har även implementerat en Batterihanterare som tar hand om mobils batteri. Det går till exempel att ställa in att XZ Premium ska ladda upp till 90% – för dubbelt så lång livslängd av batteriet.

Xperia XZ Premium har fått en fingeravtrycksläsare placerad på den högra långsidan (i av/på-knappen). Xperia XZ Premium har enligt mig den bästa fingeravtrycksplaceringen på en smartphone eftersom man når åt läsaren oavsett hur man håller XZ Premium. Läsaren är riktigt snabb, men den är också riktigt känslig. Om man är någorlunda fuktig om fingret vill läsaren inte låsa upp telefonen, utan du måste vara torr om fingertoppen om läsaren ska låsa upp telefonen.

Xperia XZ Premium är IP-klassad enligt IP68-standarden, vilket betyder att man kan ha telefonen på en och en halv meters djup upp till 30 minuter. Det är inget jag dock rekommenderar att man provar. Det är dock en rejäl trygghet när man använder telefonen i regnet.  Något som skulle vara trevligt är trådlös laddning.

Sammanfattning 

Xperia XZ Premium är Sony:s bästa telefon man någonsin gjort. Skärmens kvalitet är fantastisk, telefonen är supersnabb och har en väldigt häftig kamera. Det Sony behöver jobba på till nästa gång är att krympa mobilens yttermått då de är lite väl stora i XZ Premium. Jag ger Sony Xperia XZ Premium betyget 9,1 på en tiogradig skala. 
mobileofsweden

About

Rasmus Hellmyrs driver sedan 2016 Mobilanyheter. Han har sedan tio års 0ldef haft det oerhört stort intresse för smartphones då han fick upp ögonen för Samsung Galaxy S2. Sedan dess har det bara gått "utför" som han beskriver det själv med sitt oerhörda intresse!Utöver att rapportera om de senaste nyheterna i den mobila världen så tycker han också om att recensera produkter.

https://mobilanyheter.net

Lämna ett svar