Advertisements
Kategorier
Uncategorized

Jag testar Nokia 6 – mycket telefon för pengarna

Nu har jag haft Nokia 6 i min ägo i några veckor och tänkte i detta inlägg (test) dela med mig av de intryck jag fått av telefonen. Jag kan redan nu avslöja att jag tycker HMD lyckats riktigt bra med telefonen. 






Designen 

Nokia 6 har fått en framsida i glas och en baksida i aluminium med en ram i samma material som baksidan. Med en mer teknisk term kan man säga att Nokia 6 fått en unibodykonstruktion i aluminium. På framsidan skyddas mobilen av en skiva Gorillaglas 3, vilket känns lite omodernt idag med tanke på att dagens flaggskeppstelefoner utrustats med Gorillaglas 5. På framsidan finner vi vidare en Nokia-logga, en telefonhögtalare och något ovanligt för dagens smartphones; nämligen navigeringsknapparna placerade utanför skärmen. Det innebär också att Nokia 6 fått sin fingeravtrycksläsare på framsidan (inbäddad i hemknappen), vilket gör det otroligt lätt att låsa upp mobilen när den till exempel ligger på köksbordet.

På den vänstra sidan om hemknappen sitter tillbakaknappen medans multifunktionsknappen sitter på höger sida om hemknappen. Jag tycker det är irriterande att HMD inte lagt in en funktion så att man kan byta ordning på knapparna. Det var mycket störande från att komma från en Moto Z2 Play till Nokia 8. Baksidan på telefonen skyddas av en bit aluminium. Här finns ytterligare en Nokia-logga och en kamera med tillhörande LED-blixt. Något jag gillar är att Nokia 6 fått en ytterst liten kamerabump som inte alls påverkar mobilens funktion när den till exempel ligger på ett bord. Något jag inte gillar lika mycket är att metallen har mycket lätt att dra åt sig fingeravtryck. HMD har alltså inte behandlat metallen på baksidan mot fingeravtryck. Däremot upplever jag inte baksidan som hal, vilket ger pluspoäng.

På den högra långsidan finner jag av/på-knappen tillsammans med ett kombinerat volymreglage. Tyvärr sticker inte knapparna ut mycket från konstruktionen vilket gör att det är svårt att känna efter vart HMD valt att placera knapparna. Ytterligare en önskning skulle vara att HMD skulle ha satt dit en prick på volym upp-reglaget eftersom det då skulle blivit enklare att känna efter vilken knapp som tillhör vilken funktion. Kvalitetskänslan är däremot finfin då knapparna ger ett bra motstånd vid tryck. På vänstersidan finns endast luckan för SIM-kortet.

På undersidan av telefonen finns laddporten (tyvärr Micro-USB) tillsammans med en högtalargrill. Det skulle varit nice med en USB Type C-kontakt, men eftersom Nokia 6 presenterades i början på året, och dessutom är en mellanklassare är det inte förvånande att den fått den ”gamla” kontakten. På undersidan finner jag också en mikrofon som tar in ljud. På ovansidan sitter en 3,5 mm port för hörlurar. Jag gillar verkligen att HMD inte följer Apples fotspår genom att skippa hörlursuttaget och ser helst att HMD även fortsätter med det i framtiden.

Telefonen ligger skönt i handen och ger en robust känsla med sina 169 invägda gram. Men vadå kanske du tänker nu? 169 gram är ju otroligt mycket för en mobil med en 5,5 tumsskärm. Visst är det så, men samtidigt ger Nokia 6 ifrån sig en bättre kvalitetskänsla än många andra high-end mobiler ute på marknaden. Något jag däremot inte gillar lika mycket är att telefonen fått mycket stora dö-ytor på framsidan. Jag förstår att knapparna tar plats utanför displayen, men fortfarande är det mycket dö-yta till övers. Varför HMD, varför?

Displayen 

Nokia 6 har fått en 5,5 tumsskärm med Full HD-upplösning (1080 x 1920 pixlar) tillsammans med en IPS-panel. Upplösningen ger Nokia 6 en pixeltäthet på 403 pixlar per tum. Precis som med andra telefoner som har IPS-paneler har Nokia 6 fått mycket verklighetstrogna ljusa färger, men desto mer blaskiga mörka färger. Det är däremot något som är standard för alla telefoner med LCD-paneler. Det som däremot sticker ut med telefonens display är de ljusa färgerna som är mycket bra.

Något jag noterat är att touchresponsen inte verkar vara den bästa på mobilen. Istället för att kommandot sker direkt när jag trycker på displayen så dröjer det några millisekunder innan telefonens panel reagerar. Jag tror att det troligtvis är ett problem som kommer kunna lösas med en framtida uppdatering. Skärmen har mycket bra betraktningsvinkel och den går att se väldigt bra ute i det starka solljuset. För att kosta 2490 kronor har Nokia 6 fått en mycket bra skärm.

Det HMD skulle kunnat förbättra med Nokia 6 är helt klart dö-ytorna som håller nästintill Sonyklass. HMD har valt att placera knapparna utanför displayen, men det finns fortfarande mycket dö-yta runt dessa knappar. Dock förstår jag att HMD inte har samma tillgänglighet som till exempel Samsung att göra

Processorn och RAM-hanteringen 

HMD har utrustat Nokia 6 med en Snapdragon 430-processor tillsammans med 4 GB RAM och 32 GB inbyggt minne. Det är riktigt bra av HMD att utrusta Nokia 6 med 32 GB RAM för sin prisklass eftersom många telefoner från konkurrenterna kommer med max 16 GB inbyggt minne. Vid vanligt användande får Nokia 6 ett godkänt betyg, men inte mer. Jag upplever, som jag redan nämnt, en viss eftersläpning vilket får en stor påverkan på telefonens prestanda. 
Den flygplansnörd man är så var det ett måste att köra en omgång av spelet Infinity Flight, vilket är en mycket rolig flygsimulator. Under min spelomgång på cirka en halvtimme flyter allt på bra utan något som helst lagg. Telefonen känns också inte superhet på baksidan utan ljummen, vilket såklart är ett tecken på att Snapdragon 430-processorn är en riktigt arbetshäst. Nokia 6 kommer med 3 GB RAM och med Android 7.1.2 Nougat från start med en ytterst orörd Androidversion. Det innebär att det inte är särskilt många program som tar bakgrundsdata från mobilens 3 GB RAM. Nokia 6 har en mycket god RAM-hantering tycker jag, mobilen kommer ihåg vilka appar du använt långt bak i tiden.

Naturligtvis är inget test komplett utan ett benchmarktest. Den här gången var det benchmarkprogrammet GeekBench som knackade på dörren, därför fick jag så lov att testa vad Nokia 6 gick för i programmet. Jag fick resultatet 685 poäng i Single-Core Score och 2864 poäng i Multi-Core Score. Denna poäng gör att Nokia 6 placerar sig någonstans mitt emellan djungeln av mellanklasstelefoner, vilket får ses som ett godkänt betyg men inte mer.

Kamerorna 

Nokia 6 har utrustats med en bakre kamera med upplösningen 16 megapixel medans den främre kameran fått upplösningen 8 megapixel. Den bakre kameran har fått bländartalet f/2.0, vilket är standard för dagens mellanklassmobiler. Nokia 6 tar bra foton i ljuset men har det svårare i mörkret. Något jag noterat är att mobilen tar foton otroligt långsamt. Från det att jag trycker på avtryckaren till att mobilen tar kortet dröjer det säkert en sekund. Det är dock ett problem som HMD bör kunna lösa med en uppdatering tror jag.

Den främre kameran har fått upplösningen 8 megapixel med samma bländartal som den bakre kameran. Jag är ingen ”selfieexpert”, men jag tycker mig se att Nokia 6 utrustats med en främre kamera som hellre går åt dom kyligare än varma färgerna. Dessutom tycker jag att bilderna blir gryniga, vilket såklart inte är bra.

Om vi går över till kamermjukvaran har HMD modifierat denna ytterst lite med ett eget tema. Liksom hela systemet som telefonen drivs av är kameragränsnittet mycket lätt att förstå sig på med gå extralägen. Du har ett automatiskt och ett manuellt kameraläge. Men det finns också möjlighet att lägga till en vattenstämpel (med valfri text) om så önskas. Det går snabbt att växla mellan de olika kameralägena, men som jag nämnde i början av texten tar det dock lång tid att ta kort med Nokia 6 – även i det manuella läget.

Övrigt 

Nokia 6 har utrustats med ett 3000 mAh stort batteri, vilket är ett stort batteri med tanke på att telefonen fått en 5,5 tumsskärm med Full HD-upplösning tillsammans med den strömsnåla Snapdragon 430-processorn. Jag kan använda telefonen som vilken annan telefon som helst i två dygn utan problem. Dessutom har Nokia 6 en ypperlig standbytid. Det är däremot synd att Nokia 6 utrustats med en MicroUSB-kontakt och inte nya USB Type C. 
Något som skulle varit trevligt att finna skulle varit en IP-klassning eftersom man i vårt opålitliga land aldrig kan veta när regnet börjar ösa ner. En annan trevlig finess som skulle varit bra att se ombord skulle vara trådlös laddning, men eftersom Nokia 6 fått en konstruktion i aluminium är det helt förståeligt att den inte fått den finessen. HMD har valt att inte plottra till gränssnittet särskilt mycket i telefonen, vilket har resulterat i att jag fått mottagit en säkerhetsuppdatering för september månad väldigt tidigt, bra jobbat HMD. Jag hoppas nu att de fortsätter på den inslagna vägen! Något som också ska noteras är att mobilen har plats för två SIM-kort.

Sammanfattning

Nokia 6 är en av de bästa, om inte den bästa mellanklassmobilen jag testat. Sett till priset har Nokia 6 en bra skärm, ett bra gränssnitt (som flyter på riktigt bra) och en bra kamera. Att HMD är ruskigt snabba ut med nya uppdateringar gör dessutom upplevelsen ännu bättre.

Rasmus Hellmyrs

Av Rasmus Hellmyrs

Rasmus Hellmyrs driver sedan 2016 Mobilanyheter. Han har sedan tio års tid haft det oerhört stort intresse för smartphones då han fick upp ögonen för Samsung Galaxy S2. Sedan dess har det bara gått "utför" som han beskriver det själv med sitt oerhörda intresse!

Utöver att rapportera om de senaste nyheterna i den mobila världen så tycker han också om att recensera produkter.

Lämna ett svar