Posted in: Sony

Test: Xperia XZ2 och XZ2 Compact

Advertisements

Sony Xperia XZ2 och XZ2 Compact är tillverkarens första mobiler med fjolårets succéformat 18:9. Dessutom kan mobilerna skryta med det senaste på pappret. Men hur bra är mobilerna att använda till vardags? Det är något jag ska försöka reda ut i det här testet! 

Xperia XZ2 och XZ2 Compact har fått en mer tvålformad form mot sina föregångare där telefonerna är tunnast längst ut för att bli tjockare och tjockare in mot mitten. Enligt Sony så har företaget format telefonerna på det här sättet för att de ska ge den perfekta passformen i handen. Det är något jag inte kan hålla med om då jag tycker (framförallt Xperia XZ2) känns otymplig att hantera i handen. Dessutom känns telefonen framtung, något som antagligen innebär att Sony satt batteriet långt fram i mobilen. Jag skulle i och med det önskat att telefonen kunde varit något mindre tvålformad samt lättare. Telefonen är däremot galet snygg i den silverfärgade kulören. Det jag gillar med den här färgen är att den inte drar åt sig mycket fingeravtryck (ja, XZ2 har fått en fram- och baksida i glas). Volymknapparna och av/på-knappen tycker jag sitter bra placerade, däremot har jag svårt för placeringen av fingeravtrycksläsaren eftersom den sitter lite lågt placerad på baksidan.

sony-xperia-xz2-officiell-2-711x444 (1)

Om vi går över till Xperia XZ2 Compact så har mobilen fått bungefär samma design som stora XZ2 med några få skillnader. Baksidan är gjord i plast och knapparna sitter lite annorlunda placerade. Xperia XZ2 Compact är en millimeter tjockare än Xperia XZ2, något jag inte ser som någon nackdel eftersom XZ2 Compact, till skillnad från XZ2, ligger otroligt skönt i handen. Xperia XZ2 Compact är en klass för sig eftersom att telefonen kan hanteras med en hand och samtidigt erbjuda de bästa specifikationerna som går att proppa in i en telefon idag. Telefonens fysiska knappar sitter på precis rätt plats och ger lite motstånd när jag trycker på dom, precis som det ska vara. Xperia XZ2 och XZ2 Compact har bägge kameraknappar, en knapp som är otroligt användbar när man ska knäppa ett objekt när man är på språng.

DSCF9982-1024x612

Xperia XZ2 och XZ2 Compact är Sonys första telefoner ut med företagets nya designspråk Ambient Flow. I och med det nya designspråket har Sony valt att ta bort hörlursuttaget på de bägge telefonerna. Enligt mig är det inte någon bra sak att ta bort hörlursuttaget…om tillverkaren inte har någon vettig anledning till att göra det. Både Xperia XZ2 och XZ2 Compact har fått större batterier än sina föregångare, och jag misstänker att slopningen av hörlursuttagen kan vara en anledning (i och med att det blir mer plats i mobilerna). Så i det här fallet tycker jag att det är bra att Sony slopat hörlursuttagen för större batterier.

Xperia XZ2 har fått en 5,7 tumsskärm med Full HD+ – upplösning i formatet 18:9. Xperia XZ2 Compact har å andra sidan fått en något mindre 5 tumsskärm, fortfarande med samma format och skärmupplösning som XZ2. Jag tycker det är bra att Sony satsat på en Full HD+ – upplöst panel i telefonerna eftersom jag inte tycker någon högre upplösning behövs (du kan inte urskilja enstaka pixlar med ögat). Dessutom innebär Full HD+ – upplösningen (mot Quad HD-upplösning) att telefonerna känns betydligt snabbare. Dessutom får de bättre batteritid. Båda telefoner har utrustats med LCD-paneler vilket innebär att displayerna har mycket ”verklighetstrogna” ljusa färger medans mörka färger så som svart tenderar till att bli grått.  Bägge telefoner har finfina betraktningsvinklar.

Xperia XZ2 och XZ2 Compact har en skärmyta på ungefär 76,1%. Om man jämför med föregångarna Xperia XZ1 och XZ1 Compact så är det en markant skillnad. Men om man jämför XZ2orna med Samsungs flaggskepp Galaxy S9+, som har en display-yta på nästan 85%, så har Sony fortfarande en del att jobba på innan man kommer upp i Samsung-klass.

Xperia XZ2 och XZ2 Compact är de två första telefonerna på den svenska marknaden som säljs med Qualcomms nyaste chipp Snapdragon 845. Bägge telefoner har fått 4 GB RAM. Vid vanlig användning (scrolla runt i menyer, kolla Facebook, Instagram etc) är XZ2 och XZ2 Compact de perfekta redskapen. Favoritspelet Infinite Flight flyter också på bra utan något som helst lagg. Många av Sonys konkurrenter har börjat sätta i 6 GB RAM i deras flaggskepp. Det gäller dock inte Sony. Xperia XZ2 och XZ2 Compact då bägge telefoner har fått 4 GB RAM. Det är en RAM-mängd som kompletterar den övriga hårdvaran utmärkt eftersom att telefonerna inte har några problem att komma ihåg program som jag valt att använda längre bak i tiden.

Jag testade att köra benchmarkprogrammet GeekBench 4. Här fick jag resultatet 2404 i Single-Core och resultatet 7560 i Multi-Core. Med dessa siffror kan vi konstatera att Xperia XZ2 och XZ2 Compact ligger i absoluta toppen när det kommer till prestanda i smartphones.

30070299_883184271864259_548948400_o.png

Xperia XZ2 och XZ2 Compact har fått en kamera vardera på baksidan med megapixelantalet 19 megapixel tillsammans med bländartalet f/2.0. Jag blev positivt överraskad när jag testade kameran i Xperia XA2. Jag förvånades över hur lite brus som skapades i mörka miljöer. Med Xperia XZ2 och XZ2 tycker jag att Sony tar ett steg tillbaka. I mörka miljöer skapas en hel del brus. Jag hoppas att detta bara ligger i mjukvaran (så att Sony fixat till det till enheterna som kommer ut i butik). Dessvärre tror jag inte att Sony kommer kunna fixa det så snabbt. Sony har en bra kamerahårdvara i Xperia XZ2 och XZ2 Compact, det är det inget snack om. Det Sony behöver jobba mer på är kameramjukvaran. Om Sony blir lika duktiga på kameramjukvara som exempelvis Samsung kommer Sony få till ruggigt bra mobilkameror i framtiden!

Galaxy S8+ till vänster, Xperia XZ2 högst upp till höger och Nokia 8 längst ner till höger. 

Telefonerna har fått Slow Motion-inspelning i 960 fps. Det är en funktion jag inte utnyttjat särskilt ofta, men det är en funktion som är sjukt häftig när man får till det. När jag testade Xperia XZ1 och XZ1 Compact skrev jag om att Sony hade implementerat en funktion som innebar att man kunde 3D-skanna ett objekt eller en person med den bakre kameran. Med XZ2 och XZ2 Compact har Sony tagit steget längre då funktionen även kommit till den främre kameran. Dessvärre så kan jag inte demonstrera funktionen då det är extremt krångligt att få till en selfie i 3D-format.

Telefonerna har fått främre 5 MP-kameror (f/2.2) och precis som med den bakre kameran skapas rätt så mycket brus i mörka miljöer. Den främre- och bakre kameran tar däremot bra bilder i mörkret.

I övrigt har Xperia XZ2 fått ett 3180 mAh-batteri medans XZ2 Compact fått ett något mindre 2870 mAh-batteri. Vid min typ av användning har den större av de två, Xperia XZ2, haft strået vassare batteritid (visserligen med bara någon timme). Men både Xperia XZ2 och XZ2 Compact har batteritid som håller lätt för en dags användning. Xperia XZ2 är Sonys första mobil med trådlös laddning, mycket trevligt! Bägge telefoner är IP68-klassade. Dessutom har Sony för första gången släppt två telefoner på svenska marknaden som har stöd för dubbla SIM-kort.

För att summera det har Sony lyckats göra två telefoner med lite nytänk. Designen är ny, däremot finns det en hel del att jobba med innan den är så bra så att jag inte kan kritisera den något mer. Telefonerna är supersnabba, XZ2 har stöd för trådlös laddning, bägge har plats för dubbla SIM. Men kameran behöver Sony verkligen jobba med i framtida modeller, alternativet kan också vara att de sätter in sensorn från Xperia XA2 i XZ3 och XZ3 Compact.  

untitled