En första titt på Huawei Matebook X Pro

Huawei Matebook X Pro må vara Huaweis andra laptop (efter Matebook X) på marknaden. Men så den har överraskat mig! Här är mina första intryck av Matebook X Pro. 

Nu ska det först och främst betonas att jag inte alls är lika nördig på datorområdet som jag är på mobilområdet. Därför kommer den här texten (och den kommande recensionen) kanske inte bli lika detaljerad som mina mobiltester brukar vara. Här är de första intrycken jag fått av Matebook X Pro!

Först och främst: skärmen: WOW! Huawei har minst sagt lyckats bra med denna. Dagens mobiltelefoner har många riktigt små ramar runt skärmen, vad är det som säger att datorer ska ha stora ramar runt displayen? Inget vad jag vet i alla fall. Huawei Matebook X Pro ser riktigt modern och fin ut tack vare dessa tunna ramar. Den ser framförallt riktigt modern ut när jag jämför den med Lenovo Thinkpad X1, en dator som har groteskt stora ramar runt displayen vid ett snabb jämförelse.

När vi ändå är inne på skärmen så är den 13,9″ stor med upplösningen 3000 x 2000 pixlar i bildförhållandet 3:2. Det gör att datorn är riktigt bra att till exempel kolla på YouTube med. Bildkvaliteten är väldigt bra! Huawei har utrustat Matebook X Pro med en pekskärm. Detta är inget jag har använt särskilt mycket hittills men det är bra att Huawei lyssnat på kunderna och utrustat datorn med det.

bild2

Datorn har fått en gigantisk pekplatta vilket jag upplevt som grymt när jag till exempel ska dra och släppa bilder till olika inlägg jag skriver. Huawei har utrustat Matebook X Pro med 4 högtalare. Dessutom har man ett samarbete med Dolby Atmos. Först trodde jag inte att Matebook X Pro skulle ha särskilt bra ljud i sina inbyggda högtalare (då datorer normalt sätt inte har det), oj så fel jag hade! Huawei har redan bevisat att man kan det här med ljud i surfplattan MediaPad M5. Det har man än en gång bevisat med Matebook X Pro, den här datorns högtalare låter fantastiskt, jag överdriver inte!

Huawei Matebook X har fått en kombinerad strömknapp och fingeravtrycksläsare. Det som är unikt för just Matebook X Pro är att du bara behöver starta datorn så loggar den in automatisk när den kommer till låsskärmen – med ditt fingeravtryck. Men konkurrenternas datorer så behöver man först starta upp dessa för att sedan lägga fingret på fingeravtrycksläsaren.

Trots att Matebook X Pro är 14,6 mm på det tjockaste stället har Huawei lyckats få till ett väldigt skönt tangentbord med lagom motstånd i tangenterna. Jag sitter just nu och skriver detta inlägg på datorn, och om inte tangentbordet skulle ha varit såhär schysst så är det tveksamt om jag skulle skrivit ett så här långt inlägg om Matebook X Pro 😉

Modellen av Matebook X Pro jag fått hem är modellen med en Intel Core i7-processor (med 4 kärnor där 2 tuffar på i 1,8 GHz medans den andra två tuffar på i 1,99 GHz) med 16 GB RAM och 512 GB SSD-disk. Datorn klarar av webbsurf utmärkt. Det ska däremot bli intressant att sätta igång ett spel och se hur Matebook X Pro klarar av det samt se vad grafikprocessorn GeForce MX150 klarar av att leverera.

Sist men inte minst ska det nämnas att Huawei utrustat Matebook X Pro med 2 USB Type C-portar (1 med stöd för Thunderbolt 3) tillsammans med en USB Typ A-port (yey!) och ett 3,5 mm uttag för hörlurar.

En mer detaljerad recension kommer inom kort.

bild3.JPG