Samarbete: Mobiltelefonens roll i den svenska lånemarknadens utveckling

Lästid3 Minuter, 51 Sekunder

Kamera, wifi, touchskärmar och appar, listan kan göras lång på vad som hänt med våra mobiltelefoner det senaste decenniet. Men hur har egentligen mobiltelefonens utveckling påverkat den svenska lånemarknaden?

Mobiltelefoner och lån är sällan något man relaterar till varandra men faktum är att mobiltelefoner haft en stor inverkan på hur det Svenska låneklimatet idag ser ut. Tidigt 2000-tal blev mobiler allt mer vanliga bland gemene man. Allt fler såg värdet i att äga en och att kunna skicka sms och ringa på resande fot var då ett sätt för att kunna hålla kontakten.

I och med mobiltelefonens allt mer utbredda popularitet dök också de första sms-lånen upp i Sverige 2006. Principen var enkel, små lån med korta löptider där ansökan skedde via sms. Dessa lån ansågs på den tiden vara otrygga, oseriösa och endast rikta sig mot de som befann sig i en ekonomisk knipa.

 

Men trots det dåliga rykte sms-lån snabbt fick var det en populär låneform fram tills dess att Smartphones trädde in på den svenska marknaden. Med en smartphone hade man tillgång till både internet och webbläsare och behovet av att kunna låna via sms sjönk. Detta insåg även svenska långivare och som då valde att gå över till webbaserade låneansökningar via deras hemsidor.

Tack vare att konsumenterna nu kunde låna via deras hemsidor direkt i telefonen blev det enklare att erbjuda en mer seriös plattform för lån. Konsumenterna fick tillgång till mer information och det blev mer användarvänligt att låna pengar via telefonen.

Sedan 2010 har nästan inga långivare kvar möjligheten att ansöka om lån genom att skicka sms.

Mobilt BankID lanseras

I takt med att smartphones fortsatte ersätta de äldre mobiltelefonerna utvecklades nya och förbättrade mobiler och nya appar var konstant under utveckling. BankID som lanserades redan 2003 fanns då endast tillgängligt via datorn som ett program. 2010, då smartphones på riktigt slog igenom i de svenska hushållen lanserades även BankID i mobil. Under 2011 bytte det namn till Mobilt BankID vilket är det vi har än idag.

Mobilt BankID används idag av en majoritet av svenskar och är en e-legitimation som motsvarar ett körkort eller pass. Genom att ha appen installerad på sin mobiltelefon kan man legitimera sig på sin internetbank, signera ett köp online eller göra en låneansökan. Mobilt BankID finns tillgängligt för både iOS, Android och ytterligare operativsystem på smartphones.

Sms-lånens status 2019

Även om namnet sms-lån idag är något missledande och allt som oftast nu går under namnet snabblån eller mikrolån är det fortfarande en populär låneform. Principen är densamma, snabba och mindre lån med kortare löptider. Ansökan sker än idag via långivarens hemsida där Mobilt BankID gör processen än kortare.

Sms-lånets dåliga rykte hänger fortfarande kvar och kopplas ihop med skuldsättning, oschyssta villkor och skyhöga effektiva räntor. För några få långivare stämmer detta delvis än idag. Men kollar man i stort på hur den svenska lånemarknaden ser ut och de långivare som erbjuder snabblån är det i regel endast seriösa långivare som finns kvar.

En ny låneform, kallad kreditkonto, går också oftast under namnet snabblån vilket i vissa fall kan vara missledande. Det är i stora drag likt ett sms-lån men fungerar rent praktiskt annorlunda. Istället för att få det beviljade lånebeloppet insatt på sitt bankkonto blir man beviljad ett kreditkonto. Kreditkonto är i regel ett billigare och säkrare sätt att låna pengar på än de mer klassiska sms- och snabblånen tack vare att ränta endast betalas för den del av krediten som används.

Är man idag intresserad av snabblån av något slag kan man via webbläsaren i telefonen använda sig av någon av de jämförelsesajter för lån som finns tillgängliga. Dessa sajter har gjort grovjobbet åt konsumenterna genom att sammanställa listor över svenska långivare. På så vis får man en tydlig överblick vilka långivare som faktiskt erbjuder en förmånlig ränta och schyssta villkor och kan således sålla bort de långivare som man kanske bör undvika.

Genom att jämföra olika långivare innan ett beslut tas får man en bättre bild långivarnas olika villkor, kostnader och för- och nackdelar. Alla långivare är olika och vissa långivare kommer med fler fördelar än andra. När man jämför lån innan man lånar ger man sig själv goda förutsättningar för att få ett lån med så bra villkor som möjligt som passar de ekonomiska förutsättningar man har.

Oavsett huruvida man ställer sig till sms-lån och dess plats på lånemarknaden idag har mobiltelefonens utveckling varit en väsentlig del i hur sms-lån och lånemarknaden i Sverige ser ut i dagsläget. Utan möjligheten att skicka sms, intåget av smarthpones och appar hade låneklimatet i Sverige sett helt annorlunda ut.

Annons