Posted in: Huawei, Nyhet

Huawei: allt kan gå åt helvete

Advertisements

Under gårdagen visade Huawei upp det nya systemet Hongmeng OS, eller Harmony OS som det kallas för oss i västvärlden. Faktum är dock att jag tycker att Huawei gjort lite fel i att lägga ner så mycket energi på det här systemet. 

Huawei har sagt att man inte tänker ersätta Android med HarmonyOS, men faktum är att, om Huawei inte blir upplåsta från USA så kommer det innebära att tillverkaren kommer vara tvingad att köra det nya systemet HarmonyOS. Systemet är i grund och botten anpassat för lOT-utrustning och inte till smartphones. Så den stora frågan är ju: hur kommer HarmonyOS bete sig på smartphones om det skulle visa sig att Huawei blir tvingade att köra det här systemet på smartphones? Jag tror inte att det skulle gå speciellt bra. Varför undrar ni? Det beror på att HongmengOS inte ens har 1 på 1000 appar som Android erbjuder.

För att vi ska få till en bra helhetsupplevelse idag krävs det appar och program, något som Huawei inte snackade om under presentationen av HormanyOS som jag förstått det.  Det betyder i sin tur troligtvis att Huawei kan komma att gå riktigt tungt om de tvingas köra HormanyOS på smartphones på den globala marknaden i framtiden. Faktum är dock att Huawei troligtvis kommer börja att testa HarmonyOS på budget och mellanklassare i Kina, något jag tror är ett smart drag då alla tjänster från Google redan är blockerade i Kina.

Det jag hoppas och tror om Huawei inte kommer få fortsätta med EMUI och anpassa sitt ”egna Android” är att tillverkaren kommer välja att köra med Clean Android, alltså Android One, i framtiden och att Google och USA förhoppningsvis skulle tillåta detta då Huawei i sådana fall inte skulle ha någon som helst kontroll på mjukvaran.