Skillnaderna mellan iPhones från 2018 och 2019

September har blivit känd som iPhone-månaden. Det är då Apple brukar presentera sina nya mobiler och i år var inget undantag. Både 2018 och 2019 valde företaget från Sillicon Valley att släppa tre modeller istället för de traditionella två. Däremot verkar det inte vara särskilt mycket som skiljer årgångarna emellan.

Vad är det egentligen som skiljer iPhone XR, XS och XS Max med 11, 11 pro och Max pro?

Fler likheter än skillnader

Handen på hjärtat, skillnaderna mellan modellerna från 2018 och 2019 är få. I alla fall till det yttre. Storleken på budgetmodellerna XR och 11 är densamma. 11 Pro och Pro Max är 4-5 mm bredare, längre och tjockare är XS och XS Max. De väger också upp till 18 g mer.

De dyrare modellerna från båda åren är tillverkade i rostfritt stål och glas, medan budgetmodellerna är tillverkade i aluminium och glas. Skärmstorleken, skärmtypen och upplösningen är densamma. Till skillnad från XR har iPhone 11 fått en IP68-klassning. Det innebär att den kan sänkas ned till 2 meter djup under vatten i 30 minuter utan att påverkas.

Skiljer sig på insidan

Den stora skillnaden är kamerorna. Samtliga 11-modeller har avsevärt förbättrade kameror både på fram- och baksidan. Pro-modellerna har hela tre kameror.

Utöver dessa finns den distinkta skillnaden inuti modellerna. I 11-modellerna finns det senaste chipet, A13 Bionic. Enligt Apple är det 20 procent snabbare än A12, som finns i XS och XR. Det finns en tredje generationens Neutral Engine som ger snabbare maskininlärningsanalyser. Det innebär att bild- och videouppspelning sker snabbare och mer sömlöst. För spelare innebär det att fartfyllda och grafiskt krävande spel, såsom FIFA: Mobile eller CS:GO Mobile, kan spelas upp bättre. Spelautomater som finns på casino online kan snurras utan att det uppstår laggning och färgerna i spel som Starburst och Jammin Jars återges i perfekt skala. Det kommer även att gå smidigare att livestreama både spel och samtal.

Alla 11-modeller har större RAM, varav iPhone 11 har 4 GB precis som XS. 11 Pro och Pro Max har ett RAM på 6GB. De nya modellerna har fått starkare batterier. iPhone 11 är inte lika stark som XS Max, men det är en uppgradering från XR. Pro och Max pro har batterikapaciteter på 3190 mAh samt 3500 mAh.

Ingen av den nämnda sex modellerna är kompatibla med 5G-nätet. Apples nästa modell, iPhone 12, ryktas bli det, men det är inte säkert att konsumenterna kommer att lockas av nyheten. Än så länge räcker 4G-nätet och det tros dröja flera år innan några tjänster kommer att köras helt på 5G-nätet.

Istället för Apple

Det finns andra tillverkare om Apples uppdateringar anses vara för få. Skillnaderna är däremot inte större mellan deras modeller, eller mellan tillverkarna. I februari väntas Samsung släppa sina tre Galaxy 11-modeller, vilka uppges ha tre kameror. Tidigare i vår släpptes Sony Xperia 1, som är den första mobilen med en 4K-skärm. Samtidigt säljs fortfarande olika Huawei-modeller, även om flera appar kan bli otillgängliga på grund av tvisten med Google.

Det är en smaksak om skillnaderna mellan 2018 och 2019 årsmodeller befogar en uppgradering. Har man däremot en äldre iPhone, såsom en 7, 8 eller X, kommer skillnaderna att vara mycket mer omfattande.

Related Posts