Posted in: OnePlus

Jag testar OnePlus 8 Pro

När OnePlus presenterade OnePlus 7 Pro under förra året beskrev jag hur imponerad jag var av modellen. Har OnePlus imponerat lika stort med uppföljaren OnePlus 8 Pro eller bör du som har en OnePlus 7 Pro behålla din mobil för att istället kolla på nästa års uppföljare till OnePlus 8 Pro? Det och mycket mer ska vi ta reda på i det här testet!

Om vi börjar med designen så känns det lite som att OnePlus tagit ett steg fram men ändå tillbaka då tillverkaren bytt ut pop up-kameran mot en kamera placerad i ett hål under displayglaset istället. När jag frågar varför OnePlus gjort detta så förklarar tillverkaren att det beror på att man gjort OnePlus 8 Pro IP-klassad och att det alltså är anledningen till det hela.

Jag kan säga att jag tycker det var mycket snyggare och bekvämare med en pop up-kamera som åkte upp när du skulle ta selfies då jag tycker det känns som att hål-lösningen i OnePlus 8 Pro ändå stör en hel del när jag till exempel kollar på YouTube. Samtidigt misstänker jag att det är en vanesak och att man kommer vänja sig vid detta om man använder mobilen ytterligare flera veckor framåt. Samtidigt får man ha i åtanke att mobilen är IP68-klassad och att den inte skulle ha varit det om modellen skulle fått en pop up-kamera. Jag tycker att OnePlus 8 Pro ligger oerhört skönt i handen och det beror på att tillverkaren rundat baksidan så där lagom så att den ligger som klistrad i handen. Jag som skriver mycket på mobilen har retat upp mig rejält på att jag kommer åt edgen stup i kvarten på min Samsung Galaxy S20 Ultra men det här problemet har jag inte alls haft med OnePlus 8 Pro utan jag har kunnat skriva helt ostört på den här modellen utan att ha kommit åt displayen av misstag, bra jobb!

Nog för att OnePlus 8 Pro är skön att hålla i, men utan fodral känns det som att modellen kommer vara lätt att tappa. Därför rekommenderar jag att ni köper ett fodral (typ som det i sandpapper) som kommer ge modellen riktigt bra grepp! Och jag måste bara ge ett slag för den gröna versionen av OnePlus 8 Pro som jag fått testa (som ser blå ut på bilderna dock men som är i färgen Green egentligen)! Den är sjuukt snygg! Den varierar mellan turkost i nyansen och blått i lite mörkare miljöer. Dessutom kommer OnePlus börja sälja 8 Pro i en blå kulör samt en mer klassisk svart för den som inte vill ha en smartphone som sticker ut bland mängden telefoner idag.

Om vi snackar om knapparna så har OnePlus 8 Pro fått de “vanliga” knapparna som vi hittat i smartphones från tillverkaren sedan tidigare, alltså en powerknapp för att tända/släcka displayen, en kombinerad knapp för volymen samt en knapp för att byta mellan de tre olika ljudprofilerna ljud, ljud av och vibrera. Knapparna känns riktigt bra och ger den där finfina känslan som jag vill ha när jag trycker ner en knapp och de känns därmed inte ett dugg “svampiga” utan väldigt distinkta. Jag gillar dessutom den räfflade ytan då knappen för att switcha mellan de olika ljudprofilerna mycket!

OnePlus har pepprat på displayen från OnePlus 7 Pro ännu mer i OnePlus 8 Pro då den här modellen fått en helt ny 6,78 tumsskärm med Quad HD+- upplösning med 120Hz uppdateringsfrekvens med HDR10+ tillsammans med en hel del annat smått och gott. Det sägs att displayen ska ha en skärm med 1300 nits i ljusstyrka och det märks att telefonen har en riktigt ljusstark display som syns mycket bra i solen! Något jag stört mig på med Samsung Galaxy S20 Ultra är att modellen har ett läge som gör att displayen boostar upp ljusstyrkan ytterligare i solen, ett läge som jag inte kan komma åt manuellt i inställningarna.

Som tur var ser det inte ut som att OnePlus 8 Pro har det här läget utan du kan på egen hand maxa upp ljusstyrkan till max. Om vi går över till nästa stora godispåse: uppdateringsfrekvensen så har OP8 Pro som jag skrivit tidigare en sådan på 120Hz. Jag har otroligt lätt att jämföra OnePlus 8 Pro mot Galaxy S20 Ultra som även den har en 120Hz display. Skillnaden här är att OnePlus 8 Pro har en display som flyter på lika bra som smör flyter runt i stekpannan, medans Galaxy S20 Ultra istället har en display som flyter på som olja i stekpannan. Det jag vill poäntera är att OnePlus 8 Pro har en helt otrolig skärm och det är just nu den bästa displayen jag någonsin sett i en smartphone!

När det kommer till prestandan har OnePlus inte snålat här heller! Modellen har fått Snapdragon 865 under huven och är således den första modellen som kommer börja säljas på den svenska marknaden med Qualcomms senaste high-end processor. Jag har fått testa modellen med 12 GB RAM och 256 GB inbyggt minne och tillsammans med OxygenOS går det inte att hitta någon snabbare smartphone än OnePlus 8 Pro på marknaden idag. Den fullkomligt flyger fram i menyer, i webbsurf, i det tunga spelet Infinite flight med en snubbe som hade tänkt att bli pilot men som istället blev någon slags storbloggare på någon konstigt höger bakom spakarna. Jag skulle inte säga att det är nödvändigt att skaffa modellen med 12 GB RAM för att detta ska upplevas då jag nästan kan intyga att modellen med 8 GB RAM kommer kännas precis lika snabb att använda. Det övertag 12 GB- modellen har över 8 GB- modellen är att den förhoppningsvis kommer ihåg appar bättre i minnet

Dessutom ska du lägga pengarna på 256 GB-modellen om du vet att du kommer utnyttja så mycket minne. Något som får mobilen att flyga fram i gränssnittet är dels den kraftfulla prestandan, men det beror också på 120Hz-skärmen som egentligen inte gör att telefonen blir snabbare utan att den “bara känns som det”, men det är en riktigt nice touch!

OnePlus 8 Pro har fått fyra kameror på baksidan. Det rör sig om dubbla 48 MP-kameror (en primär 48 MP-kamera samt en 48 MP för vidvinkelfoton) tillsammans med en 8 MP-kamera som ger 3x optisk zoom och 30x digital zoom samt en fjärde 5 MP-kamera. Det märks att OnePlus rykt upp sig när det kommer till kamerorna, specellt märks det i mörka miljöer där jag märker att OnePlus 8 Pro släpper in betydligt mer ljus jämfört med tidigare modeller från tillverkaren. Jag hade dock önskat om att den här modellen kunde ha fått en tredje 48 MP-kamera för zoom. Förhoppningsvis kommer det i framtiden.

93058558_277877023377106_4688723837498425344_n.jpg
Kameran imponerar!

När det kommer till framsidan så har modellen fått en främre 16 MP-kamera. Den här kameran tar liksom de bakre kamerorna bra bilder. Det enda jag hade önskat är att hålet för den främre kameran kunde varit mer centrerad i mitten.

Något som varit efterlängtat när det kommer till OnePlus har varit trådlös laddning. OnePlus har äntligen börjat med trådlös laddning i och med OnePlus 8 Pro. Modellen laddar med 30W trådlöst, något som innebär att den laddar extremt snabbt trådlöst. Väntan var helt klart värd! När du tagit bort modellen från den trådlösa laddaren så kan du gå ut i regnet med gott samvete.

006d6d1e51f17aec025da2c7d20f897c01d26183483b265fc25f3309faab5062
Den trådlösa laddaren

Den här modellen har nämligen fått IP68-klassning och är den första mobilen från OnePlus som är IP-klassad! Många mobiler liknar verkligen varandra idag och det är detaljerna som avgör. En grej som jag verkligen gillade med OnePlus 7 Pro var den haptiska feedbacken och det är inget undantag med OnePlus 8 Pro då den här modellen också har grym haptisk feedback och är således grymt skön att skriva på. Grymt bra jobbat OnePlus! Batteriet i mobilen är på 4510 och som jag nämnde så laddar den otroligt fort både när det kommer till sladd och trådlöst. Modellen har batteritid som räcker minst en dag och lite till, i alla fall för mig som använder mobilen extremt mycket dagligen. Det är imponerande med tanke på den höga 120Hz uppdateringsfrekvensen! Något jag tyckt skulle kunna varit bättre är ljudet som inte alls imponerar och som låter “burkigt och instänkt” . Modellen har liksom sin föregångare 7 Pro en överlägsen fingeravtrycksläsare och erbjuder även 3W omvänd trådlös laddning, något som kan vara nice om du till exempel har en kompis vars trökiga Samsung eller Apple iPhone har soppatorsk.

För att sammanfatta allt så har OnePlus verkligen lyckats bra med OnePlus 8 Pro. Modellen har en grym display som är bäst på marknaden enligt mig, luren är extremt snabb (den snabbaste jag testat) både när det kommer till flytet i gränssnittet men även när det kommer till laddningen. Det går inte att komma på negativt med OnePlus 8 Pro (utöver tveksamt ljud för media) och trots att OnePlus höjt priset rejält på 8 Pro så tycker jag helt klart den är värd sitt pris. Mobilen kostar från 9995 kronor med 8 GB RAM och 128 GB inbyggt minne.

OnePlus har verkligen lyckats med 8 Pro. Modellen har bland de snabbaste skärmarna som sitter i en smartphone idag, har bra batteritid, är supersnabb, har fantastisk trådad liksom trådlös laddning. Om du är på jakt efter en ny smartphone idag så är OnePlus 8 Pro den bästa mobilen på marknaden just nu i mitt tycke!

OnePlus 8 Pro är den bästa mobilen på marknaden idag men det där lilla extra så som bra ljud fattas för att den ska vara perfekt.

Back to Top