Strategiska mobila trender att räkna med i år

Det är ingen hemlighet att våra mobiler tar en allt större plats i vår vardag. I takt med att teknologin går framåt och applikationer och mjukvaror förbättras blir den allt mer kompatibel med våra liv. Ju fler användningsområden den får desto mer satsar stora företag på att integrera mobilen i sin affärsmodell och marknadsföringsstrategi. Låt oss ta en titt på några av de största mobilrelaterade trenderna vi kan vänta oss från företagen under 2020.

Mobildrivna inkomster

Mycket har hänt inom den digitala industrin de senaste åren, och det är nu snarare regel än undantag att företag skräddarsyr sitt digitala erbjudande för sina mobila användare. Undersökningar visar till exempel att den mobila marknaden kommer driva mer än 80 % av annonsintäkterna nästa år. Detta kan låta som en hög siffra, men när man tänker på hur populärt det är med online-underhållning och hur ofta spelsidor som till exempel Comeon besöks bara i Sverige är det föga förvånande.

Medan prognosen till exempel visar att annonsintäkterna för dator kommer ligga relativt platt, förväntas de mobila intäkterna öka från 22,9 miljarder euro i slutet av 2019 till 26,1 miljarder euro i slutet av 2020. Allt fler väljer dessutom att göra sin shopping från mobilen, och Amazon genererade hela 10 miljarder i annonsintäkter under förra året.

Dessa enorma summor har lett till att allt fler företag tar den mobila delen av kakan på allt större allvar och integrerar allt fler mobilrelaterade KPI-tal i sina rapporter för att bättre förstå sina kunder. Till exempel väntas aspekter som kundupplevelse, dagligt och månadsvist användande samt CLV – customer lifetime value – få allt större utrymme.

Ökad konkurrens leder till nya erbjudanden

I takt med att konkurrensen på den mobila scenen ökar, förändrar det marknaden och dess erbjudanden. Snart kommer den så kallade digitaliseringen inte längre omnämnas som just detta, utan istället vara en helt naturlig del av företags affärsmodeller från scratch.

Förr var den största delen av det digitala utbudet utformat för en datorskärm och ett keyboard, men de företag som inte redan gjort det är nu i full gång med att vinkla sina digitala tjänster mot mobila konsumenter. Bland annat förväntas jättar som Apple som vanligtvis har fullt fokus på nya mobiler tävla mot tjänster som Disney+, HBO Max, Netflix och Prime Video. Detta kommer leda till nya abonnemangsmodeller och rabatter i försöken att vinna kunder.

Man talar även om termen hyper-personifiering, vilket innebär att kunderna erbjuds en individualiserad online-kommunikation där företaget redan ”känner dem”. En undersökning visar att hela 75 % av online-shoppare föredrar att handla hos ett företag som känner igen dem som kund. Med tanke på att mycket av den dolda insamlingen av konsumentdata sker via mobilen, underlättas detta ytterligare för leverantörerna när det kommer till att att skapa förtroende och möjliggöra personifiering.

Det digitala utbudet har för alltid förändrats i takt med att smartphones blivit ännu smartare, och vi kan göra allt mer med våra mobiler. Detta visar sig bland annat i företags allt större investeringar i den mobila digitaliseringen, men även i ökade mobilannonser och det utbud vi får ta del av.

%d bloggare gillar detta: