Heta mobilsläpp 2020/2021

Att leva i en pandemi har inneburit många förändringar för de flesta människor världen över under året. Vi har fått lägga om våra privatliv och arbetsliv och det har varit svårt att få normala samhällsärenden uträttade. Det är inte bara på individnivå som livet ser annorlunda ut, utan de flesta företag och stora organisationer har behövt tänka om kring sina verksamheter under 2020. Allt från film- och skivsläpp, konstutställningar, researrangemang, sporthändelser och statliga verksamheter har behövt flyttas, ställas in och göras om. Trots att den teknologiska sektorn ofta opererar digitalt eller på individnivå så har pandemin även gjort avtryck på marknaden av mobiltelefoner och datorer.

De företag som producerar hårdvara har behövt fundera över framtiden och ta hänsyn till de ekonomiska svängningarna som blivit så vanliga under året som gått. Det har nästan sett bättre ut för de som levererar mjukvaran; nättjänster, bredband och spelunderhållning då social distansering och hemarbete innebär att vi konsumerar mer av detta än någonsin. När vi nu närmar oss årets slut verkar såväl sjukdomsläget som ekonomi och konsumtion ha stabiliserat sig. Nu kan överlevande företag känna sig något tryggare i det faktum att de har varit starka nog att klara sig under pandemin.

För oss konsumenter betyder det här att det händer många, spännande saker på många håll i samhället igen. Samtidigt som kultur- och idrottsarrangemang börjar leta sig fram till en normal verksamhet, så börjar också telefon- och teknikproducenterna presentera sina nya innovationer, redo att släppas under den annars så långa, mörka vintern. Årets ljusglimtar kan återfinnas hos alla de stora tillverkarna, från Huawei, Apple och Samsung till uppstickarna OnePlus och Xiaomi. Vi ser också en överraskande återkomst i form av en ny Blackberry under 2021. Det kommer alltså att hända saker på mobilmarknaden framöver!

Efter många skilda åsikter om etableringen av 5G verkar de flesta nya flaggskeppsmodeller inkludera stöd för detta, men även flera av budgetmodellerna. Det kommer göra en stor skillnad vid filmtittande och spelande, som i kombination med snabbare skärmar kommer göra din mobil till den enda teknikprylen som du behöver. Batteriteknologin förbättras och vi ser också några vikbara modeller av allt högre kvalitet. Som grädde på moset inkluderar nästan alla nya modeller en bättre kamerateknik med fler sensorer och megapixlar än någonsin tidigare. Slutligen släpper både Android och iOS nya uppdaterade operativsystem. Här listar vi några av de mest spännande releaserna under vintern.

Den stora kampen på marknaden sker såklart mellan de stora teknik-länderna Kina och USA. Från USA kommer såklart en iPhone 12, årets nya modell av svenskarnas favorit. En OLED-skärm, snabbladdning och en A14 Bionic processor kompletteras med stöd för 5G. Att spela spel och online casino kommer gå snabbare än någonsin på både standardmodellen och den följande 12 Pro Max som ger dig ännu större skärm. Det mest utmärkande med dessa nya modeller är dock att de levereras utan laddare och medföljande hörlurar. Det är ett strategisk val ur miljösynpunkt från Apples sida och vi kan absolut sympatisera med den idén!

Vi vet också att Huawei släpper sin nästa modell, Mate 40 och troligtvis också den lite tyngre Pro-versionen av samma serie under hösten. I dessa kommer vi att se nästa generations Kirin-chip, och som vanligt en avancerad kamera, denna gång hexagon-formad. Både startknappen och volymknapparna är tillbaka i fysisk form, istället för de sensoriska varianterna från 30-serien. Telefonen ser som vanligt otroligt läcker ut, men du kommer att få nöja dig med ett operativsystem i open source Android som Huawei själva ligger bakom. Det är tveksamt om du kommer hitta Google-appar i detta.
Andra kinesiska tillverkare som släpper nytt är Xiaomi och den relativt nya uppstickaren OnePlus. Xiaomis nya Mi 11 är en rejäl uppgradering från den tidigare varianten med mer av allt. Bättre skärm, bättre kamera, längre batteritid och extremsnabb laddning. OnePlus ger ut två nya spännande smartphones i form av 8T och Nord 2. 8T är egentligen bara en liten uppgradering från den senaste 8 och 8 pro, men den har också sjunkit lite i pris jämfört med dessa. Vi vet ännu inte mycket om Nord 2, men räkna med en prisvärd, skarp mobil med snabbare processor än tidigare modeller.
Sist men inte minst kan vi också glädja oss med ett par Samsung-telefoner, där vi under första kvartalet av 2021 kan se fram emot en ny flaggskeppsmodell. Det är Samsung Galaxy S30 som står för dörren och även här ser vi en ny processor i form av Snapdragon 875 och stöd för 5G som de största förändringarna.