Screenshot 20210212 140252 Docs.jpg

iPhones framgångssaga började långsamt

Apple är idag synonymt med iPhone. Detta är trots att tillverkaren är känd för mer än sin mobilserie. Deras Mac-datorer kom först och därefter iPoden. Den första mobilen lanserades 2007, men det tog tid för världen att få upp ögonen för den nya smarttelefonen.

Källa: Unsplash

”Bara” iPhone

Den första modellen bar det enkla namnet iPhone. Företaget hade arbetat med den i över två år och den presenterades av den framlidne grundaren, Steve Jobs, ett halvår innan lanseringen. När den väl släpptes, den 29 juni, hade folk köat i flera dagar för att köpa den nya mobilen. Det blev däremot inte den försäljningshysteri som Apple hade väntat sig. Istället för 500 000 sålda modeller den första dagen, såldes endast ca. 150 000 modeller under de två första dagarna.

För de som inte kommer ihåg, var mobilen långt ifrån dagens modeller. Det fanns inget stöd för mobilnätet 3G, det gick inte att skicka MMS (bildmeddelanden) och det fanns egentligen ingen riktig kontaktapp, då kallad telefonbok. Den hade inte haft en chans mot dagens modeller, som låter oss surfa på nätet, titta på videor på YouTube, använda sociala medier som Instagram, eller fotografera med både vidvinkelkamera, macro och zoom. Det gick inte att spela på spelautomater med freespin. Dessa gratis spel som listas av BonusFinder, och antingen ges med eller utan insättningskrav, fick vänta till nästa modell.

Det som var nytt med iPhone, och som kom att förändra hela marknaden, var dess utseende. Det var den första mobilen som inte hade ett inbyggt knapptangentbord. Mobilen var gjord i glas, vilket gav en behaglig känsla när användare tryckte på pekskärmen. Alla appar och all text var väl synlig och tydlig. Skärmen var 3,5 tum, enheten kände om den skulle visa skärmen i liggande eller stående läge och den hade en 2 MP-kamera.

Mobildata och framåt

Den hajp som finns runt iPhone tog inte fart förrän företaget släppte sin andra modell, iPhone 3G. Den lanserades 2008 och här börjar vi hitta likheter med dagens modeller. iPhone 3G hade fått GPS och det gick att köpa appar i den helt nya butiken, App Store. Som namnet antyder fanns det nu stöd för 3G. Det innebar att användare kunde surfa på nätet och ”puffa” vänner på Facebook. Den funktionen lanserades samma år.

Källa: Unsplash

Sedan dess har Apple släppt en ny modell varje år. Alla modeller har varit långt ifrån lika omtyckta. Det har inte enbart varit en stadig förbättring i varje modell och betygen har varierat, även om de alltid har varit mer positiva än negativa.

För varje år har det gjorts större och mindre förändringar och tillägg. Kamerorna har blivit fler och bättre, skärmarna har blivit större och tunnare. Processorer och batterier har blivit mer effektiva. I sin senaste modell, iPhone 12, har Apple introducerat sitt första egentillverkade chip, A14 Bionic.

Det är lätt att förstå varför Apples iPhone blev en succé, till slut. Även om företaget inte var först med alla innovationer, var de ofta först med att kombinera dem i en och samma enhet. De har fortsatt att sträva efter utveckling, och världen har ännu inte tröttnat på deras mobiler.

Related Posts

Lämna ett svar