Förr hade man inget annat val än att zappa mellan de få tv-kanaler som fanns tillgängliga när det var dags att titta på sport. Då var det dessutom så gott som enbart stora mästerskap som sändes, och eventuellt några inhemska arrangemang då och då. I dagsläget ser det väldigt annorlunda ut. Möjligheten att streama sport har gjort att vi numera kan ta del av de flesta idrottsevenemang av betydelse – och det från hela världen.
Eftersom streaming är en relativt ny form av distributionsmetod så är det fortfarande en marknad under förändring, som håller på att forma sig. De senaste åren har vi till exempel sett hur idrott har gått från att streamas genom några få tjänster, till att ha letat sig in på alla möjliga olika plattformar.
Streaming av sport hos fler än bara jättarna inom svensk TV
I Sverige har det länge varit några få streamingtjänster som har kunnat erbjuda ett digert urval av sport i sitt programutbud, men de senaste åren har konkurrensen hårdnat ordentligt. Idag kan exempelvis den som vill streama fotboll välja mellan flera olika leverantörer, beroende på vilken match eller liga som ska streamas.
Det är som sagt inte enbart de stora giganterna inom tv och sport som numera erbjuder möjligheten att streama sport. Bettingsajter har exempelvis gjort det samma under en längre tid – bland annat för att driva upp intresset för livebetting. Smidigheten med streaming har även gjort att flertalet av våra största nyhetssajter och sociala medier har börjat sända direktsänd sport i olika utsträckning.
Både Facebook och Twitter har exempelvis sänt, och sänder, fotbollsmatcher och andra evenemang som intresserar många, och liknande exempel kan vi se på Aftonbladet och Expressen. Aftonbladet promotar regelbundet att de streamar ut toppmatcher på fotboll och Expressen har sedan förra året rättigheterna till Svenska Superligan i innebandy.
Även mindre nyhetssidor online har börjat sända matcher från lokala lag inom diverse sporter, ibland via kanaler som Youtube och andra gånger direkt på deras hemsidor. Youtube är ytterligare en sida som har sänt stora idrottsevenemang vid upprepade tillfällen, och även inom idrott på lägre nivåer är det vanligt att individer livestreamar matcher med enklare utrustning eller till och med sina mobiler.
För- och nackdelarna med fler aktörer på streamingmarknaden
Det finns mestadels fördelar med att streaminglandskapet för sport har utvecklats och utvidgat sig under de senaste åren, men det finns även några förbättringsområden.
Bland fördelarna kan vi räkna in saker som att streaming gör det betydligt lättare att konsumera idrott när man är på språng – de flesta streamingtjänster är välanpassade till våra smartphones. Att sociala medier sänder sport är dessutom ytterligare ett tecken på att streaming är något som i hög utsträckning sker på mindre skärmar. Utöver att streaming har gjort tittandet mer flexibelt så kan även pressade priser, på grund av utökad konkurrens, och ett bredare urval av sport räknas till några av de många fördelarna.
Några av de nackdelar som finns kommer i form av rena lyxproblem. Med fler alternativ på marknaden kan det exempelvis bli svårt att hitta specifika streams i myllret av olika tjänster, och gillar man många olika sporter kan det i längden bli dyrt att behöva prenumerera på flera av dem.
Även streaming på språng är sällan fläckfritt med tanke på sådant som dålig uppkoppling, men utvecklingen går som bekant framåt på den fronten. Med 5G som etablerar sig i allt högre utsträckning kommer problemen förhoppningsvis minska, och även i våra hem blir våra uppkopplingar ständigt bättre.
I det stora hela får det växande streaminglandskapet i nuläget ses som en positiv utveckling.