Hem Vilka spel passar att spela på mobilen?

Vilka spel passar att spela på mobilen?

Game Play 4740277 1280 1

Våra mobiltelefoner idag är så mycket mer än bara en telefon. Den tiden då vi enbart använde mobilen till att ringa med är förbi. Den mesta av vår kommunikation sköter vi numera med textmeddelanden via appar. Våra mobiler har idag teknik och möjligheter vi bara kunde drömma om för ett par decennier sen. En sak som vi verkligen gillar att göra på våra mobiler är att spela spel. Idag finns ett enormt utbud av spel som är utvecklade för att spelas på mobilen. Det går även att spela mer klassiska spel som poker och schack på mobilen. Men vilka spel passar egentligen bäst att spela på mobilen

Klassiskt kortspel på mobilen

Ett av de spel som verkligen har fått en renässans sen internet kom är poker. Detta klassiska kortspel har tidigare mest spelats som sällskapsspel här i Sverige. Den som ville försöka sig på att spela poker om pengar begavs sig ofta utomlands till något internationellt casino. Men på 1990-talet när internet kom blev det plötsligt möjligt att spela poker online. Nu dröjde det några år till början av 2000-talet innan den stora pokerboomen drog fram. Det var först då som det började bli vanligt med internetuppkoppling i hemmet, som var tillräckligt snabb. Ytterligare några år senare kom nästa trend, smartphones. Nu när mobilen var uppkopplad mot internet och dessutom bestod av en stor skärm blev det möjligt att spela poker i mobilen också. Det finns många fördelar med att spela poker i mobilen. Den största är tillgängligheten. Du har alltid telefonen med dig och kan spela var du än vill. Alla stora pokerbolag, som till exempel PokerStars, har utvecklat sina egna appar som du kan ladda ner på olika plattformar, som mobiler och surfplattor. Där är spelet speciellt anpassat till mobilens format, så poker är absolut ett spel som passar att spela på mobilen.

Spela ensam

Statistik visar att sextiosex procent av svenskarna använder mobilen till nöjespel. Det gör mobilen till den mest populära plattformen för spel. Kvinnor har en tendens spela mer än män, med sjuttiofyra procent mot femtionio. Förutom de spel som är särskilt utvecklade för att spelas på mobilen har en rad andra spel följt med i utvecklingen. Idag finns till exempel möjlighet att lägga patiens på mobilen. Tidigare krävdes en kortlek, sen kunde vi lägga patiens på datorn och nu gör vi det gärna på mobilen. Av de olika sorters patiens som finns är det Harpan som är mest populär. Den finns också i flertalet appar som går att ladda ner till mobilen. Det som gör att den passar så bra att lägga på mobilen är att man slipper blanda och lägga ut kort. Apparna är utformade med tydliga kort så att det är lätt att se vilket kort man får upp. Med bara ett klick kan man sen lägga nästa omgång. Patiens passar ju också extra bra på mobilen eftersom det är ett spel som man spelar själv.

Ny teknik

Bland mobilanpassade spel är det många som även kan spelas på datorn, andra kan dock enbart användas på mobilen. Ett exempel på sådana spel använder sig av GPS och mobilens skärm till att visa en modifierad verklighet. Det mest populära spelet i denne genre är Pokémon GO. Där har utvecklarna använt sig av augmented reality som visar en blandning av den verkliga omvärlden och en animerad värld. Detta gör det möjligt att med hjälp av mobilens skärm upptäcka och fånga fantasifigurer i realtid. Detta spel blev verkligen en succé när det kom och överallt kunde man se personer som vandrade runt stan med mobilen i högsta hugg för att försöka upptäcka de mest eftertraktade figurerna. De uppehöll sig ofta på platser där det fanns kultur- eller konstföremål så som statyer och museum. En annan teknik för spel som passar bra i mobilen är virtual reality. Till skillnad mot sin kusin augmented reality visas här en helt konstgjord värld på skärmen. För att kunna få ut det mesta av dessa spel kan man behöva skaffa sig vissa tillbehör till mobilen. Men det går ändå att kunna spela VR-spel på mobilen relativt billigt.

Lämna ett svar