Img 20220824 131736582 Hdr2892060943134580638

Första intryck:”Xiaomi Mix Fold 2 är det största som hänt sedan 2009 års iPhone 3Gs”

Nu har jag lekt med Xiaomis senaste flaggskepp i ett antal dagar och är helt kär i den här telefonen! Då jag har alla dagens vikbara flaggskepp hemma (samt hade en Xiaomi 12S Ultra nyligen) så kommer jag givetvis dra en och annan parallel till dessa enheter. Här är mina första intryck av mobilen!

I vanlig ordning börjar vi med designen, något som är lite av höjdpunkten för den här telefonen. Det första jag lade märke till när jag tog upp mobilen ur dess låda var att det kändes precis som en vanlig smartphone, EN VANLIG SMARTPHONE! Det är helt galet att du kan vika ut den till en surfplatta på strax över 8″, grymt häftigt! Jag uppskattar även skalet i syntetiskt läder Xiaomi inkluderat till telefonen, något som helt klart bidrar till bättre grepp. Den är också lätt att öppna upp, både med och utan skalet på, något jag inte kan säga om Samsung Galaxy Z Fold4.

MIx Fold 2 har ett traditionellt 21:9-format på fronten, vilket är samma typ av format som Sony exempelvis använder i Xperia 1 IV. Många säger att “man äntligen kan skriva på tangentbordet i Samsungs Z Fold 4 utan problem”. Detta är en ren lögn, åtminstone om man testat Xiaomin. Det är hur härligt som helst att kunna använda telefonen som just en vanlig telefon och till skillnad från Samsungen känner jag inte att jag behöver vika ut den inre displayen så fort jag ska göra något…

Xiaomi Mix Fold 2 till vänster och Samsung Galaxy Z Fold4 till höger

Hur är kvaliteten på displayerna? Bägge kör ju 120Hz (om inte så hade jag nog inte köpt den…). Det flyter på bra och jag gillar verkligen färgerna. Mobilen har ju edge på den främre displayen (på höger sida), något som bidrar till det estetiska men som inte stör användarupplevelsen!

Den inre displayen använder även den Ultra Thin Glas, precis som Samsungs Z Fold4. Jag tycker att fingret flyter på bra över skärmen och det märks helt klart att det inte är plast! Du får dessutom en riktigt uppslukande upplevelse utan en massa störande element då Xiaomi inte utrustat Mix Fold2 med en kamera på insidan, något som är en mycket stor nackdel om du har mycket videosamtal med din mobil (du kan ju dock fortfarande använda displayen på framsidan till detta).

Skarvar är något som diskuterats flitigt i vikbara mobiler. Här har Samsung mega-floppat även med årets Z-modeller då den både syns och känns tydligt i Z Fold4 och Z Flip4. Jag kan inte säga detsamma om Mix Fold 2. Skarven känns och syns betydligt mindre i Mix Fold 2 (dock syns den tydligt från betraktningsvinklar) och jag föredrar detta alla dagar i veckan före Samsungs Z Fold4 och Z Flip4 som ryktas ha så pass synliga skarvar på grund av IPX8-klassningen. Tror vi inte att vikbara smartphones kommer ersätta den “vanliga” telefonerna i framtiden? Då måste skarven bort, och Xiaomi är på god väg!

Jag importerade Mix Fold 2 från Wondamobile . De installerar Google Play services på alla modeller som det är möjligt att installera det på och Xiaomi är ju ett av dessa fabrikat (sorry Huawei). Google Play Store fanns installerat när jag drog igång luren och för att få över allt innehåll från min gamla, omoderna Samsung Galaxy Z Fold4 så använde jag mig av deras program Mi Mover som jag laddade ner till Fold4 och med några knapptryck var allting överfört.

Det jag haft problem med är framförallt notiser, men det man måste göra är att gå in i inställningarna för appar och sedan ge apparna alla behörigheter de behöver, sedan behöver man gå in i inställningar för batteri och aktivera att apparna ska få tillgång att köras i bakgrunden hela tiden.

Ett annat problem jag hade var att koppla upp min Wear OS-klocka (TicWatch). Men som vanligt med telefoner som enbart säljs i Kina så behöver man installera den kinesiska versionen av Wear OS utöver den vanliga, och vips så funkar det!

Många svenskar använder ju BankID och andra bankappar. Detta funkar utan problem med Mix Fold 2. Det jag varken fått fungerat på Mix Fold2 eller på 12S Ultra (också den från Xiaomi). Jag tycker att det dessutom funkar galet bra med multitasking (det är väll därför jag köpt en?!). Jag kör två appar sida-vid-sida utan några som helst problem vilket är nice!

I mitt tycke har Xiaomi Mix Fold 2 de bästa kamerorna som finns i en vikbar smartphone. Jag har inte fotat speciellt mycket med den men jag tycker att den tar riktigt bra bilder det lilla jag fotat med den, ni kan ju bedöma själva nedan exempelvis.

Exempelbild

Övriga saker att nämna är att den briljerar med utmärkta haptics, har batteritid som räcker en dag även för mig som använder luren som ett arbetsredskap och att jag verkligen uppskattar den supersnabba laddningen.

mobileofsweden

About

Rasmus Hellmyrs är CEO för Mobilanyheter. Han älskar smartphones och föredrar Android.

https://mobilanyheter.net