Img20230727143122

Xiaomi Mix Fold 2 mot Samsung Galaxy Z Fold5: det finns en klar vinnare enligt mig

Samsung har släppt fem generationer med foldebles (egentligen sex om man räknar med den första misslyckade Galaxy Fold). Jag har haft alla. Om man lyssnar på Samsung så påstår de att de “leder innovationen för vikbara smartphones”. Jag håller inte med. Egentligen har Samsung inte gjort stora förändringar i designen för sina foldebles på tre år (sedan Galaxy Fold2). Det hade varit en sak om folk var nöjda. Nu är dock faktumet att många klagar på att den yttre skärmen är på tok för långsmal, och jag håller med. Speciellt efter att jag förra året skaffade en Xiaomi Mix Fold 2 som både har en bredare yttre skärm samtidigt som den inre skärmen också är större har en mindre synlig skarv. I det här inlägget tänkte jag jämföra de två mobilerna mot varandra.

“Telefonen är helt platt” är något många sagt när det kommer till Samsung Galaxy Z Fold5. Tydligen vet de inte bättre då många kinesiska konkurrenter, bland annat Oppo Find N som jag köpte för två år sedan redan då hade en konstruktion som blev helt platt när du vek ihop telefonen. Jag förstår ärligt talat inte varför Samsung väntat så länge med att göra Fold5 platt. Tekniken har uppenbarligen funnits där från kinesiska konkurrenter så som Huawei Mate X3 som både är platt, otroligt tunn och IPX8-klassad. Samsung har tack vore detta kunna få ner telefonens tjocklek något, till 13,1mm. Det är dock fortsatt inte en lika tunn konstruktion som Xiaomi Mix Fold 2 som har en tjocklek på 11mm. Däremot har Xiaomin inte alls ett lika robust gångjärn som Z Fold5 och den är ju inte heller IPX8-klassad.

Trots att Xiaomin är en generation bakom så känns den modernare i handen och den känns faktiskt som en vanlig telefon medans Z Fold5 fortfarande känns som ett koncept enligt mig. En sak som bidrar till detta är ju givetvis formatet. Xiaomi Mix Fold 2 har ett mer traditionellt 21:9-format vilket innebär att jag kan skriva på mobilens tangentbord utan några som helst bekymmer. Z Fold5 är en annan historia då tangentbordet blir så oerhört smalt på den yttre displayen så att det tvingar mig att öppna upp den för att kunna skriva exempelvis ett meddelande, och så ska det naturligtvis inte fungera. Jag är inte ensam om den här upplevelsen och trots att Samsung släppt så många generationer så fortsätter man hålla i det här konstiga formatet. En annan sak som är bättre med Xiaomin är att, eftersom den är så pass mycket bredare, så har den dels också en större skärm på insidan, men också ett större batteri. Eftersom att den har en större skärm på insidan så innebär det att man kunnat “stretcha ut” displayen mer än vad Samsung lyckats med i Fold5, något som innebär att Mix Fold 2 har en mycket mindre synlig skarv, trots att den använts konstant i ett års tid – galet!

Insidan i Fold5 påminner mycket om den i Fold4. Samsung har ännu en gång “gömt” kameran under displayen. Man har dessvärre inte adderat extra pixlar för att göra den mer osynlig och jämfört med min Nubia Red Magic 8 Pro, som har samma teknik men där den främre kameran inte alls syns förutom i vissa extra fall, så undrar jag vad Samsung sysslat med. Inte är det att göma den främre kameran speciellt bra i alla fall… Något som är desto trevligare är att man gjort ramarna runt displayen på insidan ännu mindre än i Fold4 vilket bidrar med en ännu mer “uppslukande upplevelse”. Xiaomi Mix Fold 2 känns inte alls lika modern på insidan och den saknar dessutom en kamera helt och hållet.

Panelerna är något som Z Fold5 har klar fördel i mot Mix Fold 2. Framförallt när det kommer till ljusstyrkan som kan boostas upp rejält mycket mer i Samsungen. Det är mycket trevligt i solljuset. En annan trevlig sak som Samsungen har är stöd för S-Pen. Däremot är det enbart den inre displayen som har stöd för detta. Jag hade gärna sett att den yttre displayen också hade haft stöd för S-Pen eftersom att det är den du troligtvis kommer åt snabbast om du ska göra anteckningar.

En annan klar fördel Samsung Galaxy Z Fold5 har mot Xiaomi Mix Fold 2 är kamerorna. Kanske inte kvaliteten i sig då jag som fullständig amatör tycker att de presterar ungefär likvärdigt. Däremot när det kommer till kreativiteten. Eftersom Z Fold5 har ett så pass bra gångjärn som innebär att du kan vinkla mobilen lite hur du vill så innebär det också att den inte behöver något “extra stöd”. Detta kan jämföras med gångjärnet i Xiaomi Mix Fold 2 som i princip har två lägen: öppet eller stängt. Visserligen inkluderar Xiaomi ett skal i lådan som gör att luren kan stå i olika positioner, men då måste som sagt skalet vara på hela tiden. Inte det mest optimala!

Prestandan är något som Z Fold5 också tar hem. Visst syns det skillnad mellan Snapdragon 8+ Gen 1 och Snapdragon 8 Gen 2 For Galax(y) i benchmarks, men jag kan inte direkt påstå att jag känner någon skillnad i användningen. Bägge mobiler klarar med lätthet av att köra två appar sida vid sida, och till och med tre (om man räknar med ett floating window). Det är helt enkelt två powerhouse. Bägge kommer med 12GB RAM, men något jag tycker Xiaomi gjort bra (som inte alls är möjligt i Z Fold5) är att du kan expandera en del av det interna minnet till RAM-minne (upp till 3GB). Detta innebär att Xiaomin klarar av att hålla igång flera appar i bakgrunden samtidigt. Detta skulle givetvis vara ett alternativ för alla smartphones framöver.

Har också jämfört ljudet i de två mobilerna och här är det inget snack om att Galaxy Z Fold5 är långt före Xiaomin, trots att kineserna finjusterat ljudet tillsammans med Harman/Kardon säger de i alla fall. Det märks dock inte. Fold5 har ett fylligare djup i ljudet medans Xiaomi Mix Fold 2 bara låter tunnt.

Jag har bara hunnit testa batteriet i Galaxy Z Fold5 i några dagar så jag höll vara lite försiktig med att ge ett svar om batteritiden. Hittils har den dock varit bra och jag får ut en dag på en laddning utan problem. Trots att Xiaomin är drygt ett år gammal får jag fortsatt ur drygt två dagar med den. Eftersom att den har kinesisk mjukvara så tänker ni kanske att den stryper processer i bakgrunden? Det har jag naturligtvis ställt in så den inte gör. Det innebär att alla notiser och så vidare kommer fram. Det är väll det som gör Samsung Galaxy Z Fold5 till det bättre valet om du inte är så tekniskt kunnig: mjukvaran. Allt kommer installerat från start i telefonen. I Xiaomi Mix Fold 2 kommer inte ens Google Play Store installerat från start utan du måste sideload:a appen för att ladda ner den.

Om jag skulle få välja mellan Xiaomi Mix Fold 2 eller Samsung Galaxy Z Fold5 så skulle jag välja Xiaomi:n. Detta eftersom att den känns som en vanlig telefon men samtidigt är en foldeble. Enligt mig har Z Fold5 en på tok för långsmal skärm på framsidan som förstör helhetsupplevelsen. Dessutom gör det här formatet att den verkligen känns som ett koncept i handen. Om du har flera års erfarenhet av Android samt har kunskapen och är beredd att lägga ner tid på att installera appar så skulle jag definitivt köpa Xiaomi Mix Fold 2 eftersom den erbjuder en bättre helhetsupplevelse med större skärmar, något jag värderar.

Samsung ska vara glada att kinesiska tillverkare inte tagit så mycket plats utanför Kina. Men om dessa gör det och Samsung fortsätter med sitt avlånga format även framöver, då kan den sydkoreanska jätten få det tufft skulle jag tro.

Ett test på Samsung Galaxy Z Fold5 publiceras inom kort!

mobileofsweden

About

Rasmus Hellmyrs är CEO för Mobilanyheter. Han älskar smartphones och föredrar Android.

https://mobilanyheter.net