Advertisements
Img 20230702 180339 1

Test: OnePlus Nord 3 – OnePlus briljerar – igen!

Jag ska berätta en hemlighet för er. OnePlus visade upp Nord 3 under dagen, men jag har redan hunnit leka med telefonen i några dagar. Jag var helt såld när jag testade OnePlus 11 och jag är minst lika såld på Nord 3. Läs vidare om varför!

Telefonen har fått en design som påminner mycket om OnePlus 11. Telefonen har fått en baksida i glas liksom en framsida i samma material. Det är ovanligt att telefoner i mellanklassen har baksidor i glas och den känns verkligen gedigen, mycket tack vore detta. Telefonen har fått en ram i plast som dock är läskigt lik aluminium. Telefonen känns således väldigt gedigen trots att ramen är gjord i plast. Jag tycker att knapparna sitter på rätt plats och jag tar aldrig fel på volymknapparna eller strömknappen, något som inte är helt ovanligt i andra smartphones. På bre-breifen berättade OnePlus att man inte längre skulle hålla knappen för att byta mellan olika ljudprofiler exklusiv för flaggskeppen. Jag är glad att den här knappen eftersom att ”alert slidern” är något som ska vara i en smartphone från OnePlus. Så är det bara! Telefonens framsida täcks till den största delen av skärm. Det är inte helt ovanlig att kanten under displayen kan bli lite dyrare på smartphones i budget och mellanklassen eftersom att det kostar en hel del att ”gömma” skärmen under huven. OnePlus Nord 3 har däremot en kant under skärmen i klass med flaggskeppet OnePlus 11, och jag kan inget annat göra än att applådera 👏 Det är verkligen galet imponerande!

Skärm

OnePlus Nord 3 har utrustats med en 6,7,4″ skärm vilket innebär att den är något större än flaggskeppet OnePlus 11. Det märks att displayen är inspererad från företagets flaggskepp. Den har samma OLED-panel. Panelen har av förklarliga skäl lägre upplösning, 1080p istället för 1440p. Den har även 120Hz precis som ”11”, dock inte lika avancerad skalning för hur snabbt/långsamt displayen uppdateras. Panelen här även en känslighet på 1000Hz och enligt OnePlus så är det ”inte telefonen som är för långsam utan du” om du exempelvis förlorar i ett spel. Dessa specifikationer låter oerhört lovande. Men hur upplevs de när telefonen används?

Svaret är: extremt bra. Displayen är verkligen supersnabb och galet responsiv. Jag har aldrig testat en telefon i mellanklassen som har en så här snabb display och även här kan jag inte göra annat än att applådera 👏

Något som är dyrt i smartphones är stark ljusstyrka, men även här imponerar Nord 3 med sina 1450 nits som den kan maxa upp till.

Prestanda

OnePlus har gått en lite annan väg med Nord 3. Många konkurrenter använder processorer från Qualcomm under huven, men OnePlus har valt att satsa på ett chipp från Taiwanesiska MediaTek. Det är ingen dåligt chipp heller, utan det handlar om Demensity 9000. Detta tillsammans med upp till 16GB RAM. Ja ni hörde rätt – 16 GB RAM. Hur absurt är inte det i en smartphone i mellanklassen? Hur är användarupplevelsen med dessa specifikationer?

De är mycket bra. Naturligtvis flyter vanligt scrollande i sociala medier och i olika menyer på mycket bra. Men telefonen klarar också av spel riktigt bra och eftersom den har så pass mycket RAM-minne så är det inga problem att öppna upp ett tiotal appar och hoppa mellan dessa på OnePlus Nord 3, och det är just det faktum att du kan ha så många appar öppna samtidigt utan att telefonen stänger ned dessa som gör att Nord 3 sticker ut bland konkurrenterna.

Kamerorna

OnePlus Nord 3 fortsätter sin fina form på pappret även när det kommer till kamerorna…eller okej – kameran! Som jag skrivit tidigare har Nord 3 fått samma primära 50 MP-kamera som flaggskeppet OnePlus 11. För att vara en smartphone i mellanklassen så tycker jag att kameran i OnePlus Nord 3 verkligen är bra. Ni kan se lite bilder som jag tagit här nedanför. Vidvinkelkameran med en upplösning på 8 MP tar helt okej bilder men i mitt tycke hade OnePlus kunnat skippa den tredje 2 MP-kameran som ska ge mer djup i bilder för att kunna pressa ned priset ytterligare.

Telefonen har också utrustats med mjukvara som innebär att den tar flera bilder jättesnabbt för att sedan ”kombinera” ihop bilderna så att det ska se så bra ut som möjligt, något som fungerar mycket bra om ni frågar mig. Jag hade dock gärna sett en motsvarighet till Google:s verktyg som kan göra suddiga bilder tagna med Pixel mindre suddiga, men jag misstänker att det är en hel del jobb bakom detta och eftersom OnePlus 11 inte har det så kan vi inte förvänta oss att Nord 3 skulle få detta.

Övrigt

Nord 3 har utrustats med ett stort 5000 mAh-batteri, vilket gör Nord 3 till en av telefonerna med störst batteri i sin prisklass. Om det låter bekant med 5000 mAh så är det ju för att OnePlus 11 också har den här storleken på sitt batteri. Det är ju viktigt att din smartphone har batteritid för åtminstone en dags användning. Hur är batteritiden i Nord 3?

Jag kan glädjande nog rapportera att den är utmärkt. En full laddning räcker en dag utan några som helst bekymmer. Dessutom går det otroligt snabbt att ladda mobilen eftersom den har 67W laddning i hastighet. Dessutom ingår laddaren, något som inte är en självklarhet idag.

Telefonen har fått fingeravtrycksläsaren placerad under displayen. Den fungerar bra, men sitter i mitt tycke lite väl långt ner. Den hade gärna fått suttit lite högre upp. Något jag också hade önskat är officiell IP-klassning.

Haoticsen är i sann OnePlus-anda sjukt bra, betydligt bättre än exempelvis de i Samsung Galaxy A54. Det är en fröjd att skriva på mobilen och jag ska berätta en hemlighet: hela detta testet är skrivit på OnePlus Nord 3!

Sammanfattning

WoW säger jag bara! OnePlus Nord 3 har en riktigt bra skärm, har en kvalitativt design och prestanda som flera flaggskepp på marknaden. Det bästa av allt är att modellen jag testat enbart kostar 6490, och det är den maxade versionen med 16GB RAM och 256GB minne. Jag rekommenderar varmt OnePlus Nord 3!