OnePlus 11 har god chans att bli årets smartphone 2023!

Förra året utsåg jag OnePlus 10 Pro till årets smartphone. Nu är uppföljaren OnePlus 11 här och jag har fått möjligheten att testa och utvärdera mobilen i några veckor, och jag måste säga att den känns mycket lovande med OnePlus 11!

Design

OnePlus 11 påminner mycket om föregångaren men ändå inte. Du har fortfarande en kameramodul som sitter ihop med konstruktionen och en främre kamera som inte är centrerad i mitten som många konkurrenter, utan som sitter på den vänstra långsidan. Bägge dessa saker gillar jag verkligen och just att selfiekameran sitter där den sitter gör att jag inte stör mig på den när YouTube exempelvis kollas på, vilket såklart är trevligt!

Jag har fått hem den svarta versionen, och den har en matt yta på baksidan som nästan påminner om sandpapper, något som i sin tur innebär att greppet är mycket bra. Mobilen har fått ett skärm som är svagt kurvad, men jag har aldrig kommit åt skärmen av misstag när jag exempelvis skriver på mobilen.

Jag diggar dessutom formatet eftersom jag kan hantera mobilen med en hand på ett relativt enkelt vis. Faktum är att den inte riktigt är lika långsmal som en Xperia 1-mobil men långt ifrån lika bred som Samsung Galaxy S23 Ultra, och jag uppskattar ”enhands-vönligheten” något enormt, bra jobbat OnePlus!

Skärm

Precis som förra året erbjuder årets flaggskepp från OnePlus en 6,7 tumsskärm med QHD+-upplösning tillsammans med upp till 120Hz (AMOLED naturligtvis). Något som är nytt för den här enheten är utrustad med något som kallas för LTPO 3.0, vilket är en funktion som ska göra det möjligt för mobilen att inte uppdatera skärmen mer än nödvändigt, vilket också varit vitsen tidigare, men nu ska det alltså vara ännu bättre!

Skärmen i fråga håller mycket hög klass. Den erbjuder otroligt fina betraktningsvinklar och en riktigt bra touch response. Något jag däremot hade önskat av mobilen är att ljusstyrkan skulle ha varit något högre. Visst, 1300 nits är bra, men jag hade gärna sett ännu mer kräm i skärmen när solen tittar fram. Ett förslag hade varit en ikon i inställningarna för ”extra ljusstyrka” som man skulle kunna aktivera om man känner behov för detta. 

Prestanda

OnePlus produkter har enda sedan starten med OnePlus One handlat om prestanda. OnePlus 11 är inget undantag. Mobilen har utrustats med Snapdragon 8 Gen 2, antingen med 8/128GB eller med 16/256GB minne (där jag fått äran att testa den sistnämnda). Dessutom kommer luren med UFS 4.0 liksom WiFi 7, något som är galet imponerade och som verkligen skriker premium och framtidssäker smartphone!

Det kommer troligtvis inte som någon överraskning att saker och ting verkligen flyger fram, vad man än gör, i mobilen. Allt ifrån att scrolla runt i systemet till att spela spel. Jag har bland annat testat Infinity Flight liksom Subway Surf. Mobilen blir ljummen under längre sessions men jag upplever inte att den blivit jättevarm.

Testet Geekbench 5 visar riktigt bra resultat, vilket inte heller är förvånande med tanke på att det är Qualcomms kraftfullaste chipp hittills.

Under presentationen som OnePlus höll för oss medier så berättade man att telefonen (med 16 GB RAM åtminstone) klarar att ha över 40 appar öppna samtidigt. Naturligtvis har jag testat detta och mycket riktigt så stämmer detta, och det är sjukt imponerade att mobilen klarar att ha så många appar igång samtidigt!

Kamerorna

OnePlus 11 har utrustats med tre stycken kameror där den primära kameran har en upplösning på 50 MP, den sekundär kameran för vidvinkel har en upplösning på 48 MP samt en tredje kamera för zoom har en upplösning på 32 MP.

OnePlus har ännu en gång klistrat dit Hasselblad-loggan på enhetens baksida och den sitter inte bara där för utseendets skull utan naturligtvis för att den svenska kameratillverkaren hjälp till att designa kamerorna i mobilen genom att bland annat fixat till färgerna.

Jag tycker att mobilen tar otroligt bra bilder i dagsljus, vilket de allra flesta mobilerna gör idag. I mörkret imponerar mobilen också, och det är långt ifrån alla smartphones från OnePlus som har bra kameror när man fotograferar i mörkret, so, well done OnePlus!

OnePlus 11 kan zooma in upp till 20 gånger, och en sak jag tycker OnePlus gjort bra är att man har dragit ner på hur långt du kan zooma men samtidigt har man gjort den otroligt stabil!

Gränssnitt och operativsystem

OnePlus 11 kommer, som första smartphone, förinstallerad med OxygenOS 13 tillsammans med Android 13 från start. Jag gillar verkligen det här gränssnittet riktigt mycket. Gränssnittet känns oerhört snabbt och jag uppskattar verkligen att OnePlus inte lagt in långsamma animationer från start (där jag tycker att Samsung verkligen behöver se sig i spegeln). Samtidigt gillar jag looken på ikonerna som är riktigt stiliga från start men samtidigt vore det inte en OnePlus om du inte kunde anpassa dessa till hur just du vill att de ska se ut, så givetvis kan du det!

Det är dock långt ifrån allt du kan anpassa. Du kan även anpassa andra saker så som typsnitt liksom hur telefonens batteriprocent ska visas.

OnePlus har även lagt ner oerhörd kärlek i detaljerna. Bara en sådan sak som att du känner haptic feedback när du höjer och sänker volymen. Dessutom kommer OnePlus 11 få fem år med säkerhetsuppdateringar och fyra år med gränssnitt och systemuppdateringar (vilket innebär att OnePlus 11 bör uppdateras till Android 17).

Batteritid och övrigt lull-lull

OnePlus 11 har precis som sin föregångare ett 5000 mAh batteri med en laddare som följer med i lådan som kan ladda enheten med upp till 100W. Däremot har företaget valt att ta bort den trådlösa laddningen med förklaringen ”många användare säger att de inte behöver det”, vilket känns som en ganska dålig utsökt med tanke på vilka protester det var att man inte hade infört någon trådlös laddning innan OnePlus 8 Pro introducerades 2020. Jag hoppas verkligen att den trådlösa laddningen kommer att komma tillbaka i uppföljaren till OnePlus 11. Batteritiden är utmärkt och jag kommer en dag på en laddning utan problem. Något som också imponerar, som inte är vanligt i Android-världen är standbytiden som är helt otrolig i den här mobilen.

Mobilen är inte heller IP68-klassad vilket är lite tråkigt med tanke på hur mycket det regnar i Sverige.

I OnePlus 10T skippade man knappen för att skifta mellan de olika ljudlägen. Men i och med OnePlus 11 har knappen återvänt vilket är mycket uppskattat!

Fingeravtrycksläsaren är av samma typ som vi även hittade i föregångaren och den är mycket exakt liksom otroligt snabb.

Jag skriver väldigt mycket på min telefon. Det här testet är skrivet på OnePlus 11 och det beror på att telefonen har en haptic motor av en ny typ som minst sagt är den absolut bästa jag någonsin känt i en smartphone! OnePlus 11 är en ren dröm att skriva på och precisionen är verkligen helt underbar bra!

Sammanfattning

OnePlus 11 har god chans att bli årets smartphone 2023! Den är SJUKT snabb, har en utmärkt skärm, mycket bra kameror liksom en haptic feedback-motor som gör att OnePlus 11 sticker ut bland dagens smartphones!

Annons