Hem Jag testar LG G5 – telefonen som går sin egen väg

Jag testar LG G5 – telefonen som går sin egen väg

LG är en tillverkare som gjort väldigt olika telefoner i G- serien som är det bästa LG har att erbjuda i telefoner. Vi har till exempel fått se material som skulle imitera metall när LG släppte flaggskeppet G3 under 2014. Utöver detta så har vi fått se telefoner där materialet mestadels varit plast, men även telefoner som haft läder inblandat i materialet, där man nu istället satsat på en mattkonstruktion i G5. LG sticker definitivt ut från mängden. Är detta bra eller dåligt? Läs vad vi tycker!   

 Design  

LG är ett företag som inte vet vilket material man ska satsa på i deras toppmodeller. Detta har märkts tydligt då man år på år bytt designspråk i telefonerna. Från allra första början med Optimus G där man satsade på glas på både fram och baksidan. Året därpå så släppte man LG G2 där man istället satsade på glas på framsidan och plast på baksidan. Sedan släppte man LG G3, som hade en baksida som skulle imitera metall, vilket var riktigt snyggt, men det kändes inte som metall dock. Något som hände var att baksidan blev löstagbar och batteriet kunde bytas ut. Året därpå släppte man LG G4, som hade en baksida av läder, men som fortfarande var löstagbar.

LG släppte detta år LG G5 med en konstruktion i metall, äkta metall denna gång. Tidigare har inte alla smartphones med metallkonstruktion haft ett utbytbart batteri, och det kändes som att LG skulle sälla sig till trenden med batterier som inte är utbytbara. Däremot så lyckades LG med en lösning, genom att man tar loss underdelen från telefonen.

LG säger att telefonen är gjord i ett stycke metall, något som stämmer då det verkligen går att se att telefonen består av detta. Vi upplever att man får en väldigt fin känsla i handen när man tar upp den första gången, precis som det ska kännas när man tar upp en telefon gjord i metall. Vi har en Nexus 6P som jämförelsematerial, som också den känns lika när man tar upp den. LG har bekräftat att man lagt på ett tunt lager plast över metallen, något som upprört många, som då sagt att telefonen inte består av metall till 100%, utan även en hel del plast. Många har också sagt att den inte bidrar med ”den kyliga känslan” när man tar upp den på morgonen, något vi inte kan hålla med om. LG G5 har urskilja plastdetaljer som bland annat ska gömma undan antennerna på baksidan. Till skillnad från många andra trycker vi inte att dessa plastdetaljer märks av vid vanligt användande. 

Vi gillar framsidan av LG G5 då den längst fram är svagt kurvad nedåt, istället för uppåt, som tidigare telefoner såsom LG G Flex 2 och LG G4 varit. Böjen bidrar inte med någon funktion, utan är där för att bidra till en snygghetsfaktor, något böjen verkligen tillför telefonen. Däremot så tror vi att skärmen lätt kan spricka vid ett fall mot backen, då böjen på framsidan kommer ner i backen först, och därav får skärmen ta smällen, så om vi skulle vara LG skulle vi skippa böjen i LG G6 och kommande toppmodeller.

Baksidan på LG G5 är unik på sitt sätt med sina dubbla kamera linser som gör att telefonen sticker ut från konkurrenterna. Vi tycker inte att den unika designen gör LG G5 snygg. Detta eftersom att metallen ”buktar” ut vid kamerorna samt vid knappen på baksidan. Detta gör att designen ser konstig ut. Vi skulle gärna sett att LG G5 kunde varit någon millimeter tjockare för att få till den ”utbuktade” metallen bättre. Om detta skulle varit fallet så är vi övertygade om att G5 inte skulle behöva dras med några ”utbuktade” delar.

LG har kvar powerknappen på baksidan. Denna gång har man också bakat in en fingeravtrycksläsare (mer om denna längre ner i texten). Det är riktigt smidigt att låsa upp LG G5 med fingret, eftersom att fingeravtrycksläsaren ligger i positionen där ditt pekfinger vanligtvis vilar. Vi gillar däremot inte att LG flyttat volymknapparna till vänstra långsidan. Detta eftersom det blir jobbigt att flytta grepp mellan powerknapp och volymknappar, dessutom har LG valt att sätta knapparna högt upp på vänstra långsidan, vilket inte är en bra placering enligt oss. Om vi designat LG G5 så skulle vi satt volymknapparna på den högra långsidan längre ner istället, då vi tycker att detta är en bättre placering.LG G5 är också mer rund än tidigare LG telefoner i hörnen. Detta bidrar till att att telefonen känns mindre i handen än vad den ser ut att vara för ögat.

När man tar loss underdelen av telefonen så sitter batteriet fast i denna underdel, och om man ”vickar” lite på underdelen så vickar batteriet med, vilket i framtiden kan skapa funktionsproblem om det bli glapp i batteriet i framtiden.

LG har däremot gjort ett bra jobb med ytbehandlingen på telefonen, främst för att det tunna plastlagret på telefonen inte drar åt sig fingeravtryck, något som alla andra telefoner med ren metallyta gör. Vi får också en känsla av att plastytan ovanpå mobilen kan skydda den bra mot repor och stötar i framtiden. LG G5 ligger väldigt bra i handen, utan att kännas hal.

Hur LG G5 fungerar tillsammans med moduler kommer i ett separat inlägg på bloggen i veckan.

 

Skärm 

LG valde med LG G5 att sänka storleken från 5,5 tum till 5,3 tum, med förklaringen att de ville ha en telefon som både män och kvinnor kunde hantera utan några problem. Faktum är dock att G5 är lika hög som en LG G4, däremot så är den någon smalare på bredden än vad LG G4 är.

Panelen i LG G5 är av typen IPS LCD, och som vanligt levererar LG bra när det kommer till detta område. Vi tycker att skärmen levererar väldigt fina färger, och har en alldeles utmärkt betraktningsvinkel. Det vi framförallt gillar med LG G5`s skärm är att allt material inte ser överdrivet ut i färgerna. Något det brukar kunna göra med en SUPER AMOLED – panel. LG berättade under presentationen av telefonen att LG G5 ska vara den telefon som har den ljusstarkaste skärmen på marknaden, något som inte visade sig stämma då Samsung Galaxy S7 har en skärm som är ljusstarkare än vad LG G5´s skärm är.

När vi jämför G5ans skärm mot G4ans skärm så märker vi inte av någon skillnad bara genom att titta snabbt på skärmarna, utan vi måste kolla närmare på de två skärmarna för att se skillnad på ljusstyrkan.

När vi istället jämför skärmen i LG G5 mot Nexus 6P så märks det klar skillnad i både kvalitet av panel samt ljusstyrkan i telefonerna. Det känns som att komma in i en ny värld när man kommer från Nexus 6P till LG G5. Detta då färgerna hos Nexus:en känns urvattnade mot LG G5. Men skärmen känns också väldigt ljussvag när vi jämför mot LG G5.

Vi tycker att LG gjort en miss eftersom man endast släppt LG G5 i en version med 5,3 tums skärm. För de allra flesta räcker skärmen till, men om vi skulle fått önska så skulle LG stannat kvar på 5,5 tum. Vi tycker också att LG kunde satsat på en större variant av G5 (runt 6 tum) då många som vänt sig vid en viss skärmstorlek inte vill gå ner i skärmstorlek. 

Processor 

LG lanserade förra årets LG G4 med en Snapdragon 808 processor, detta istället för ett kraftfullare Snapdragon 810 chip, som de allra flesta andra tillverkare använde sig av. LG gjorde en miss, framförallt blev spelprestandan lidande i LG G4.

När LG lanserade G5 så lanserade man telefonen med en Snapdragon 820 – processor (nuvarande toppmodellen inom processorer). Det var ett mycket smartare val än när man lanserade LG G4 eftersom G5 blir framtidssäker (i form av uppdateringar) tack vore att den har ett så kraftfullt chip. Allt i telefonen går väldigt snabbt att utföra, och det är knappt någon väntetid på att saker ska utföras i telefonen. RAM minnet har LG satt till 4 GB. Telefonen har inga som helst problem att byta mellan olika appar, och komma ihåg de appar man haft öppna tidigare. Spelprestandan hos LG G5 är väldigt bra, och vi upplever spelen som väldigt följsamma utan lagg.

Den största skillnaden mellan LG G5 och tidigare high- end lurar är att LG G5 inte blir varm vid normal användning, och den blir bara ljummen efter att man utsatt den för hård press i form av något betungande spel. Detta att jämföra med många andra telefoner som har äldre chip, som blir varma vid normalt användande. Det känns extra bra om LG G5 blir varm också eftersom att telefonen är gjord i metall.

Benchmarks är något som ofta diskuteras i olika tester, och många baserar telefonens prestanda på. Men benchmarks är inte allt, utan det är mer en siffra. LG G5 får dock siffran 128232 och placerar sig därmed i toppen av listan. Den hamnar rejält efter Galaxy S7 som fått en poäng på 134599, men hamnar rejält före Huawei P9 som fått en poäng på 91711.

Men som vi skrivit så är benchmarks inte allt av telefonens prestanda. Ett exemplar på detta är Galaxy S7 mot LG G5, där vi får känslan av att G5 är mycket snabbare i saker såsom gränssnitt. 

AnTuTu benchmark

 

Kamera

Kameran är en av höjdpunkterna i LG G5 enligt mycket media och enligt oss själva. LG G5 har två kameror på baksidan. En standardkamera på 16 megapixlar med bländaravtalet f.1.8 samt en extra vidvinkelkamera på 8 megapixlar med bländaravtalet f. 2.4, denna kamera kan också mäta vidvinkel i 135 grader. Det blir riktigt häftiga bilder med vidvinkelkameran, och den kommer till sin nytta när man ska fotografera trånga platser såsom ett rum. LG har också meddelat att huvudkameran i G5 är identisk med den i LG G4. Missförstå oss inte, men vi tycker att LG kunde satsat mer på huvudkameran, men LG G4 hade en ruggigt bra kamera, och har det än idag. Jämför man med konkurrenter såsom Samsung Galaxy S7 så har LG G5 snäppet sämre kamera, men vad gör det när den har vidvinkelfunktion?

Kameran måste verkligen vara en del av sloganen ”Life`s Good when you play more” tack vore dess vidvinkelfunktion.

Utöver detta har LG G5 en främre 8 MP- kamera, som enligt oss levererar riktigt bra ”selfies”, självklart i dagsljus, men den imponerar framförallt i mörker.

LG G5 har en avancerad kamera med diverse manuella inställningar, så i veckan kommer det dyka upp ett separat inlägg där vi skriver om alla möjligheter i telefonens kamera.

Vanlig vinkel
Vidvinkel

System   

LG har detta år skalet ner förra årets UX 4.0 rejält, i form av onödiga funktioner. LG G5 kommer förinstallerad med LG´s nya systemsatsning UX 5.0, som är mycket renare än tidigare UX – gränssnitt från LG. Den största skillnaden är att applådan nu är försvunnen, och LG gör som Huawei genom att sprida ut de hämtade apparna direkt på startskärmen.

I UX 5.0 har LG valt att ta bort möjligheten att köra två appar öppna samtidigt, något som många tyckte var synd, dock så använde vi inte denna funktion när den fanns tillgänglig.

För de som saknar en applåda går det att hämta hem 3e parts launchers såsom Nova Launcher. LG har dock lagt till en egen launcher där man nu kan få en applåda, dock så är det ingen ny tolkning på UX 5.0 utan är UX 4.0 som också finns i LG G4.
Med LG G5 så kan du själv också bestämma hur du vill att knapparna på skärmen ska vara placerade, vilket vi tycker är en mycket smart funktion

En ny funktion i LG G5 är stödet för bakgrundsbilder i 360 grader. Detta är en väldigt häftig funktion, som använder sig av diverse sensorer för att fungera. Dessa bakgrunder är häftiga, men man blir yr av att kolla på dessa bakgrunder för länge.

Vi ser verkligen att LG anpassar sitt system så bra som möjligt, så att det ska kunna komma så nära Android 6.0 Marshmallow som möjligt, och vi tycker LG lyckats väldigt bra. 

Övrigt 

LG G5 erbjuder ett batteri som är 2800 mAh stort, detta är alltså 200 mAh mindre än G2, G3 samt G4, men å andra sidan har G5 en skärm som är mindre än G4ans och G3ans. Under den tid vi haft telefonen så upplever vi att den har medelbra batteritid, det räcker nästan en dag det vill säga, men inte mer. LG G5 stödjer också snabbladdning, och för första gången medföljer det en snabbladdare i boxen från LG. Vi är riktigt överraskade då telefonen går grymt snabbt att ladda, så en halvdan batteritid gör knappast något. Det går också att köpa ett extrabatteri för dryga 300 kronor, vilket är en vettig investering om du vet med dig att du ska telefonen länge. Något vi gärna skulle sett i telefonen är trådlös laddning.
Fingeravtrycksläsaren för att låsa upp telefonen är riktigt snabb, och dessutom känner den även av fuktiga fingrar bra för upplåsning.

LG G5 har en högtalare som sitter placerad undertill på enheten, något som inte är den optimala placeringen för en högtalare. Däremot så låter högtalaren riktigt bra. Detta då den kan spela riktigt högt och har någorlunda fylligt ljud.
Ett separat inlägg om unika funktioner för telefonen kommer också komma ut i veckan.  

Sammanfattning

LG G5 är en telefon som imponerar när det kommer till kamera, snabbhet och framförallt att våga utmana eftersom att LG var den första tillverkare som släppte en modulär telefon. Om detta visar sig vara framgång så är vi övertygande om att fler tillverkare kommer hänga på. Det vi önskar att LG rättar till i kommande telefoner är framförallt placeringen av knapparna, då den nuvarande placeringen av knapparna på G5 inte är bra enligt oss. Vi tycker att LG imponerat med telefonen på många punkter, G5 kan dessutom erbjuda en funktion som ingen annan telefon kan erbjuda. 

+ Bra skärm               

+ Bra kamera

+ Supersnabb

– Ingen trådlös laddning
                                  

Fler inlägg kommer!

Lämna ett svar