Jag har vid detta lag fått hem ett gäng Fitbit-produkter för att testa och leka runt med. Men det absolut minsta aktivitetsarmbandet jag fått hem är Flex 2. Är Flex 2 ett för litet aktivitesarmband? Hur bra fungerar Flex 2 vid vanlig användning? Frågorna är många som ska besvaras!
Fitbit Flex 2 i alla utföranden bild: Fitbit |
Designen och passformen
Fitbit Flex 2 är Fitbits minsta armband hittills. Man behöver knappast se specifikationerna för att lista ut det, då Flex är riktigt smidig. Precis som namnet antyder är Flex 2 väldigt flexibel då det bland annat går att simma med armbandet.
Flex är är bara 6 mm tjock och är 11 mm bred, vilket gör detta armband till ett av de minsta armbanden på marknaden. Storleken på armbandet märks tydligt, speciellt om det kommer en notis. Det då jag känner hur det vibrerar till på handleden, varpå jag brukar tänka ”just det, jag har ju Flex 2 på mig idag”. Flex 2 är ett väldigt lätt armband, något som tar aktivitetsarmband till en helt ny nivå. Det då många av konkurrenternas aktivitetsarmband är tyngre och jag har ofta känt att dessa ”tynger ner” min handled något. Däremot tycker jag inte att Flex 2 ”tynger ner” handleden då armbandet också är väldigt lätt och ofta är en bidragande faktor till att jag glömmer att jag har Flex 2 på handleden. Men det nätta formatet betyder också att det är enkelt att till exempel trä på tröjan över armbandet. Jag tar upp detta exempel då det ofta är svårt att få över tröjor över andra klockor och aktivitetsarmband.
Mitt exemplar av Fitbit Flex 2 kommer förmonterat med ett silikonarmband i svart. Ofta brukar silikonarmband i svart färg dra åt sig mycket dammpartiklar, något Flex 2 klarat sig bra mot. Armbandet har stött bort dessa små partiklar på ett mycket bra sätt, och jag har inte behövt göra rent armbandet en enda gång.
Flex 2 kommer i två delar: själva ”core-enheten” och armbandet. ”Core-enheten” går att ta loss ur armbandet, vilket innebär att det öppnat upp möjligheter för Fitbit att sälja separata accessoarer till Flex 2. Självklart har man tagit tillvara på möjligheten då man säljer ett gäng accessoarer till Flex 2. Dels finns det andra klassiska silkonarmband att välja mellan (i färgerna gul, rosa/vit, lila mörkblå och svart), något som är standard för tillval från de flesta tillverkarna. Det går också att välja till olika smyckesarmband. Enligt mig har Fitbit verkligen tänkt utanför boxen när man utvecklat dessa smyckesarmband, vilket är roligt att se! Nackdelen med att Flex 2 är så pass tunn är att den inte stödjer standarden av 22 mm armband. Däremot är detta något jag kan förstå, då Fitbit skulle fått göra Flex 2 betydligt bredare om detta skulle varit fallet.
Armbandet som medföljer har två stycken knappar som man ska knäppa fast i två hål för att Flex 2 ska lägga sig runt handleden. Jag gillar personligen inte dessa spännen, då de för mig är väldigt krångliga att sätta på, eftersom man ska träffa hålen rätt för att Flex 2 ska sätta sig på plats. Jag skulle hellre sätt att Fitbit hade utrustat Flex 2 med ett vanligt klassiskt armband (med ett spänne) då jag tycker det är en bättre lösning. För mig går det snabbare att sätta på, dessutom skulle man inte behöva ”pricka rätt” på morgonen, utan det skulle bara vara att ”klicka dit” det. Ett extra plus ska Fitbit ha för att man skickar två storlekar av det svarta silikonarmbandet så det både ska passa små och stora handleder.
Jag tycker att Flex 2 sitter väldigt skönt på handleden, och som jag skrivit tidigare så sitter den där väldigt diskret, något som är ett bra tecken för att den sitter riktigt bra. Många silikonarmband brukar bli obekväma om man haft dessa på en längre tid men inte tagit av sig dem. Däremot är Flex 2 ett undantag. I skrivande stund har jag haft armbandet på mig i två dygn, och armbandet sitter fortfarande lika bra på handleden från den stund jag tog på mig det.
Fitbit Flex 2 i alla färger bild: Fitbit |
Funktioner
En av de största farhågorna med att göra ett så litet aktivitetsarmband som Flex 2 är innebär att funktionaliteten kan bli begränsad, något som inte gäller Fitbit Flex 2. Det då Fitbit fullproppat Flex 2 med diverse sensorer. Man har i och försäg inte någon display i Flex 2, men om Fitbit skulle satt in en display i Flex 2 så tror jag inte att den skulle kunna användas (visst, det skulle gå, men det skulle bli väldigt litet). Flex 2 är vattentät ner till 50 meters djup och det som är extra häftigt är att man ska kunna simma med enheten i havet (dock rekommenderar jag att man sköljer av den med sötvatten efter att man haft den i saltvattnet). Med Flex 2 ska man också kunna mäta hur många rundor du simmat i poolen. Men hur fungerade Flex 2 efter en tur i bassängen? Armbandet mådde precis lika bra som innan den fick dyka ner i poolen. Jag testade att simma ett gäng längder för att se vad poolmätaren gick för. Jag blev glatt överraskad då Flex 2 mätte mina turer (från kant till kant) alldeles rätt. Det finns en hel del andra tillverkare som har liknande funktioner inbyggt i deras motsvarigheter. Skillnaden mellan dessa och Flex 2 var att på Flex 2 fungerade funktionen väldigt bra, någon den inte gjort hos de andra aktivitetsarmbanden jag testat.
Flex 2 kan också mäta hur bra du sover och hur många steg du tar om dagarna. Själva ”core-enheten” har fem stycken LED-lampor som lyser upp om man dubbeltrycker på dessa lampor. Dessa lampor indikerar om du uppnått de mål du ställt in att du ska uppnå (exempel att du ska ta 10 000 steg om dagen) och i detta fall så delar Flex 2 upp dessa 10 000 steg i fem delar, så att det blir 10 000/5 vilket betyder att en LED-lampa indikerar att du gått 2000 steg. Något är en smart funktion!
Precis som med de andra Fitbit-produkterna jag testat så kan Flex 2 indikera ett antal notiser. Det det kan indikera är bland annat om någon ringer dig eller om någon skickat ett SMS till dig. Däremot kan det till exempel inte indikera om man fått en notis från sociala medier (exempelvis Facebook och Instagram). Däremot hoppas jag att Fitbit inför stödet i en kommande uppdatering. En fiffig funktion som Flex 2 har är att armbandet vibrerar till när det tycker du suttit stilla för länge, och då påminner dig att om du ska ställa dig upp och gå en sväng.
Batteritiden uppger Fitbit ska vara fem dagar till Flex 2. Som jag skrivit i mina tidigare tester av Fitbits produkter så tycker jag företaget är väldigt duktigt på att uppskatta batteritiden i deras produkter vid ”normal användning”. Detta gäller också Flex 2, då batteritiden håller i ungefär fem dagar. För att ladda Flex 2 trycker man ut ”core-enheten” ur armbandet för att sätta in enheten i en liten smidig docka. Flex 2 laddar upp fort, däremot är det synd att Fitbit inte valt att sätta dit en Micro USB-kontakt istället för en variant som bara passar Flex 2.
För att kunna använda Flex 2-armbandet så behöver man tanka hem appen Fitbit till sin Android, iOS eller Windows Phone-enhet. Det är i appen man kan följa all statistik som Flex 2 loggar. Fitbit har en flik man kallar ”Dashboard” där man kan få en överblick på all träningsstatistik som loggas av armbandet.
Fitbit Flex kostar från 889 kronor hos seriösa återförsäljare!
Fitbit Flex 2 är vattentät ner till 50 meters djup bild: Fitbit |
Sammanfattning
Fitbit har än en gång lyckas skapa en riktigt välfungerande produkt. Flex 2 är ett riktigt smidigt aktivitetsarmband som sitter skönt och har många finurliga men användbara funktioner. Fitbit har utrustat Flex 2 med riktigt många funktioner. Men tillskillnad från många av konkurrenternas motsvarigheter fungerar de funktioner som Flex 2 har fullt ut!
+ Användarvänligt
+ Vattentätt
+ Bra poolmätare
+ Passformen
– Armbandet