Hem Jag testar ASUS Zenfone 4 – ett prisvärt lyxbygge

Jag testar ASUS Zenfone 4 – ett prisvärt lyxbygge

22553703 796021663913854 432957904 O
Efter att ha haft en ASUS Zenfone 4 i min ägo i några veckor tänkte jag nu dela med mig av mina åsikter kring telefonen, en telefon som imponerar för sitt pris, speciellt på kameraområdet!  

Designen

 

ASUS Zenfone 4 har som så många andra smartphones ute på marknaden fått en bak och framsida i glas medans ramen som skiljer glasskivorna åt består av aluminium. Telefonen ligger otroligt bra i handen, något jag tror beror på att ASUS rundat alla fyra hörn mjukt. Glaset gör dock att telefonen blir hal att hålla i, vilket gör att testare Rasmus Hellmyrs rekommenderar att man köper ett skal till telefonen med bra grepp i (eller använder det inkluderade TPU-skalet). Tyvärr har ASUS inte valt att runda telefonens baksida, vilket leder till att Zenfone 4 känns större än många andra telefoner i samma storleksklass. Med det sagt är det svårt att hantera Zenfone 4 med en hand eftersom den känns bred i handen. Många har gnällt på det nya 18:9-formatet, men om det är någon telefon som skulle behöva detta format så är det Zenfone 4. Efter att ha använt en Huawei Honor 9 i någon vecka har jag verkligen fått känna på hur skönt det är att kunna hantera telefonen med en hand. Det skulle med andra ord varit bra om ASUS kunde ha gjort kanterna (dö-ytorna) runt displayen något mindre. De är nämligen väldigt stora på Zenfone 4. Det beror till stor del på att mobilen fått samtliga navigeringsknappar placerade utanför skärmen, men för mig skulle det inte gjort något om ASUS nästa gång väljer att flytta dessa knappar till så kallade on-screen buttons.

ASUS Zenfone 4 har fått alla funktionsknappar placerade på den högra långsidan. Högst upp finner vi en kombinerad volymknapp (grymt) och under denna finns av/på-knappen. Knapparna ger ett fantastiskt bra premiumintryck av telefonen eftersom knapparna ger ett lagom motstånd när jag trycker på dom. Telefonen laddas via USB Type-C men har fortfarande kvar en hörlursport, en port vi inte ser i särskilt många nya telefoner idag. ASUS Zenfone 4 har precis som så många andra smartphones idag en fingeravtrycksläsare. ASUS har valt att placera fingeravtrycksläsaren på telefonens framsida, en placering jag inte gillar eftersom det blir svårt att låsa upp mobilen i fickan (från att man lyfter mobilen till ansiktet). Vart man föredrar att ha fingeravtrycksläsaren placerad är däremot en smaksak. Något jag tycker är synd är att telefonen inte fått någon IP-klassning eftersom jag tycker att man ska kunna använda sin mobil i vårt och torrt.

Skärmen 

Skärmen är 5,5 tum stor och har fått Full HD-upplösning. Panelen är av IPS-typ vilket innebär att Zenfone 4 har riktigt fina ljusa färger men något overklighetstrogna mörka färger (eftersom panelen är bakgrundsbelyst). Skärmen håller däremot riktigt hög klass med sina finfina kontraster. Jag gillar att ASUS inte valt att ta steget upp till Quad HD med Zenfone 4 utan att man stannat kvar vid Full HD-upplösning eftersom det är skonsammare mot batteriet och processorn. Dessutom kan man ju inte urskilja enstaka pixlar genom en Full HD-upplöst 5,5 tumsskärm.
Upplösningen gör att Zenfone 4 går hand i hand med Snapdragon 630-processorn och batteriet på 3300 mAh. Batteritiden är något utöver det vanliga och snabb som attan är den också! Ljusstyrkan kan vridas upp rejält vilket kan behövas de få soldagar vi har i Sverige. Dessutom är betraktningsvinklarna mycket bra, nästan lite för bra enligt mig eftersom folk kan snegla på vad jag kollar på utan problem.

Som jag nämnde i början av texten har Zenfone 4 en IPS-panel. Det innebär att de ljusa färgerna såsom gult, rött vitt och så vidare får en väldigt verklighetstrogen ton. De mörka färgerna såsom svart, mörkblått och så vidare blir däremot desto ljusare på grund av bakgrundsbelysningen. Det innebär att det svarta blir mera åt det gråa hållet medans den mörkblåa färgen blir mer ljusblå. Jag föredrar personligen AMOLED före IPS då jag gillar när svärtan är 100% svart. Men det handlar återigen om vad man själv föredrar. För filmtittande kan jag till exempel tänka mig att IPS är rätt så mycket bättre.

Prestandan och RAM-hanteringen 

ASUS Zenfone 4 är en av världens första smartphone med Qualcomms nya Snapdragon 630, vilket är en åttakärnig processor (2,2 GHz Cortex-A53 och fyra 2,2 GHz Cortex-A57) vilket gör Zenfone 4 till en riktigt kraftfull pjäs, trots sitt överkomliga pris. ZenUI, telefonens gränssnitt innehåller en hel del appar och tjänster utöver det som bara Google skickar med. Trots det har ASUS anpassat mjukvaran riktigt bra till prestandan. Allt som kallas för vanlig användning fullkomligt flyger fram på Zenfone 4. Telefonen klarar dessutom av spelet Infinity Flight-Simulator utan problem. Det jag däremot märkte av under spelomgången var att mobilen blev ljummen på baksidan. Förklaringen till detta är dock att ASUS valt att använda sig av glas, ett material som får en temperatur efter omgivningen.

Modellen av Zenfone 4 som säljs i Sverige har fått 4 GB RAM (mot för vissa andra länder som fått ta del av Zenfone 4 med 6 GB RAM). Jag har sagt det flera gånger förr men säger det igen: behövs det mer än 4 GB RAM i en smartphone idag? I Zenfone 4:as fall är svaret nej. ASUS Zenfone 4 klarar av att gå mellan nya och gamla appar utan problem.

Självklart testade jag att köra ett benchmarktest på mobilen. Den här gången kom turen till Geekbench 4 där jag fick siffran 859 (Single-Core) och 4166 (Multi-Core). Som jag nämnt i tidigare tester visar benchmartkprogrammen bara siffror, och det är tydligt i det här fallet. ASUS Zenfone 4 presterar bättre än vad Geekbench 4 visar.

 

Kamerorna 

ASUS Zenfone 4 har fått en primär bakre kamera med upplösningen 12 megapixel med bländartalet f/1.8. Den sekundära bakre kameran har istället fått upplösningen 8 megapixlar och bländartalet f/2.2. Som jag tjatat om det i tidigare tester: jag vill se flera telefoner med vidvinkelkameror. ASUS Zenfone 4 har just det, en sekundär vidvinkelkamera! Men om vi börjar med att fokusera på den primära bakre 12 MP-kamera så kan jag avslöja att jag tycker den tar riktigt bra bilder, både i dagsljuset och i de mer mörka miljöerna. Den sekundära kameran kan istället föröka bilden från 83 grader (normal vinkel) till 120 grader. Det innebär att mycket mera får komma in i bilden, något som är riktigt smidigt när man ska fota en hög byggnad, ett rum eller liknade.

Den främre kameran har liksom den sekundära bakre kameran fått upplösningen 8 megapixlar med bländartalet f/2.0. Den främre kameran tycker jag tar bra bilder i ljuset såväl som i mörkret. Något jag däremot skulle önskat fanns ombord skulle vara olika masker som man skulle kunna lägga på ansiktet (likt det Samsung har med Galaxy S8).

Vanlig vinkel

Kameramjukvaran tycker jag är en klass för sig. Istället för att hålla mjukvaran så ren som möjligt har ASUS valt att stoppa in ett gäng funktioner. Här finns såklart ett manuellt och automatiskt kameraläge, men också ett gäng filter att välja på om så önskas. Något jag tycker är konstigt är att mobilen inte fått någon dedikerad kameraknapp utan att man måste klicka på kameraikonen (när man är inne i menyerna). Jag hoppas ASUS fixar till en funktion så att man till exempel kan dubbelklicka på hemknappen för att öppna upp kameran i en framtida uppdatering.

Vidvinkel

Övrigt 

ASUS Zenfone 4 har fått ett 3300 mAh batteri, ett ganska stort batteri för en telefon med en Full HD-upplöst 5,5 tumsskärm. Batteritiden är bra på Zenfone 4, jag får batteriet att räcka till en dags användning utan problem. Telefonen stödjer dessutom snabbladdning vilket innebär att batteriet fylls fort från tomt till fullt med den tillhörande laddaren.
Något jag gillar skarpt är att Zenfone 4 utrustats med ”stereohögtalare”. Den ena sitter i botten av telefonen medans den andra sitter ovanför displayen (telefonhögtalaren). Zenfone 4 har riktigt bra stereohögtalare. ASUS Zenfone 4 har också plats för två SIM-kort, vilket är smidigt om man vill ha jobbkortet och det privata SIM-kortet i samma mobil.
Jag tycker det är synd att ASUS Zenfone 4 saknar trådlös laddning eftersom telefonen har en glasbaksida.

Sammanfattning

ASUS Zenfone 4 är mobilen för dig som älskar att foto, så marknadsför i alla fall ASUS den. Faktum är att den inte bara är grym på att fota utan har också bra batteritid, en bra skärm och en riktigt bra mjukvara. För priset (4990) tvekar jag inte en sekund på att rekommendera Zenfone 4!

Lämna ett svar