Huawei

Jag testar Huawei Mate 10 Pro – världens första mobil med AI!

Nu har jag haft en Mate 10 Pro i min ägo ett längre tag och tänkte i det här inlägget dela med mig av de intryck jag fått av mobilen. Bland höjdpunkterna finns bland annat prestandan och batteriet som imponerar stort! 

Huawei Mate 10 Pro är företagets första mobil med det avlånga 18:9-formatet, vilket innebär att Mate 10 Pro är dubbelt så hög som den är bred. Något som är lustigt är att Huawei sänkt upplösningen från förra årets Mate 9 Pro (som hade Quad HD-upplösning) till Full HD+ – upplösning i Mate 10 Pro. Det kanske ser sämre ut på pappret, men i verkligheten är skillnaden inte särskilt stor eftersom Mate 10 Pro fortfarande kan stoltsera med den höga pixeltätheten 401 pixlar per tum, en pixeltäthet som innebär att man inte kan urskilja enstaka pixlar på Mate 10 Pro:s display. Jag tycker, till skillnad från många andra, det är bra att Huawei sänkt upplösningen på Mate 10 Pro eftersom det både är skonsammare för batteriet samt gör telefonen snabbare (i och med att processorn inte behöver skyffla runt lika många pixlar som om displayen vore av Quad HD-typ).
Huawei Mate 10 Pro är en av Huaweis första mobiler med en AMOLED-display. Det innebär bland annat att svärtan är riktigt bra, men också att de ljusa färgerna som till exempel vitt ser mycket bra ut på Mate 10 Pro:s display. Jag har i samtliga andra tester där telefonerna använt sig av en AMOLED-panel gnällt på att det vita ser mer gult ut, men Huawei sätter stopp för denna trend med Mate 10 Pro då det vita faktiskt ser riktigt vitt ut, ungefär som på en IPS-panel. Betraktningsvinklarna håller hög klass liksom ljusstyrkan som kan vridas upp rejält.
Huawei Mate 10 Pro har fått en bak- och framsida i glas och en ram i aluminium. Bägge sidor skyddas av GorillaGlas 5, vilket visat sig varit reptåligt. Nu har jag inte utsatt Mate 10 Pro för något extraordinärt utan bara för vanlig användning, och det har den klarat sig galant igenom utan en enda repa. Men om jag slukar snacka om glaset och dess reptålighet och istället kollar in telefonens framsida så kan jag inte göra annat än att imponeras. Huawei Mate 10 Pro har en display som täcker upp en mycket stor yta av framsidan. Enligt GSMArena täcker displayen upp 80,9% av framsidan, något som känns felaktigt eftersom sidan påstår att Samsung Galaxy S8+ har en skärmyta på 84%, något som kanske stämmer på pappret. Men i verkligheten får jag uppfattningen att Mate 10 Pro har mer skärmyta på framsidan. Något jag lärt mig genom åren är att man inte ska stirra sig blind på specifikationerna utan faktiskt känna hur telefonerna känns i handen för att bilda sin egna uppfattning.

 

Samtliga fysiska knappar ger en bra feedback när jag trycker på dom med ett lagom motstånd. Jag gillar att Huawei valt att kombinera volymknapparna eftersom jag då vet att den längsta ”knappen” tillhör volymkontrollerna. På de flesta telefonerna brukar strömknappen sitta ovanför volymknapparna, men inte på Mate 10 Pro.

 

Huawei Mate 10 Pro saknar precis som många andra telefoner ett hörlursuttag. Visst, det går att snacka om att kontakten är gammal, men faktum är att det fortfarande finns många hörlurar som kräver ett 3,5 mm-uttag. När Huawei valt att ha kvar uttaget på den vanliga Huawei Mate 10 kan man ju undra vem som tagit det märkliga beslutet att ta bort uttaget på Mate 10 Pro. Men beslutet kan ha berott på att 3,5 mm-uttaget ställt till med mycket fuktskador och att Huawei ville göra Mate 10 Pro vattentålig.

 

Huawei ska ha mycket creed för att de skickar med ett fodral i lådan tillsammans med mobilen. Dessvärre verkar det som att företaget använt sig av någon dålig beläggning, vilket resulterar i att fingeravtrycken syns mycket väl på den gråa varianten av telefonen jag fick låna hem. Så ett tips till Huawei till nästa gång är att utrusta kommande glastelefoner med bättre beläggning. Om du vill slippa fingeravtryck på telefonens baksida rekommenderar jag att man sätter på skalet som för övrigt ger telefonen ett mycket bra grepp.

 

Huawei Mate 10 Pro är tillsammans med Mate 10 företagets första telefoner med tillverkarens egna chipp Kirin 970, ett chipp som dessutom har stöd för AI. På ett möte med Huawei berättar företaget att man likt Apple ser flera fördelar att utveckla processorn själva till företagets telefoner. En av dessa fördelar är att Huawei kan optimera mjukvaran exakt efter vad hårdvaran klarar av. Kirin 970 är mobilmarknadens första chipp med tio processorkärnor. Det kombinerat med 6 GB RAM och 128 GB inbyggt minne gör Mate 10 Pro till ett riktigt kraftverk. Det ”vanliga” användandet (så som att kolla sociala medier, surfa på nätet och så vidare) flyger verkligen fram. Spelet Infinity Flight flyter dessutom på som smör, något annat hade jag inte heller förväntat mig. Som om inte det vore nog håller sig telefonens baksida riktigt sval, trots att jag satt den på hårda prover. Som jag nämnde har Kirin 970 en inbyggt AI-processor. AI innebär att mobilen lär sig hur du använder den. Ett exempel är att du kan översätta en thailändsk meny från thailändska till svenska. Rätt blir det också (fy på er Samsung och Bixby).I benchmarkprogrammet AnTuTu får Mate 10 Pro poängen 176 121, vilket är en poäng som håller samma klass som när man använder telefonen vid vardaglig användning.

Att gå mellan olika appar är inte heller några som helst problem eftersom Mate 10 Pro utrustats med 6 GB RAM. Jag kan öppna appar som jag öppnat på morgonen på kvällen och telefonen kommer fortfarande ihåg appen (alltså så behöver den inte öppna upp appen på nytt). Imponerande!

 

Huawei Mate 10 Pro är utrustad med dubbla kameror på dess baksida: en på 20 megapixel och en sekundär på 12 megapixel. Båda dessa har det imponerande bländartalet f/1.6. Telefonens dubbla kameror tar grymma bilder i dagsljuset med en riktigt fin detaljrikedom. Men även när det kommer till mörkerfotografering är Mate 10 Pro en riktigt kung! Trots svåra ljusförhållanden lyckas mobilen få med riktigt många detaljer utan särskilt mycket brus. Godsakerna slutar inte här. Som jag nämnt i inledningen är Mate 10 Pro världens första telefon med AI. Dessa AI-funktioner bygger mycket på mjukvaran. Så om du till exempel tar kort på en viss plats för att sedan ta kort på samma plats i framtiden igen så kommer telefonen känna igen platsen. Smart va?

 

Kameramjukvaran är riktigt bra och lättnavigerad. Det jag gillar så mycket är att allt är väldigt lättåtkomligt direkt ifrån kameraappen (om man kommer från en iPhone X var det inte alls lika lätt). Självklart finns ett autoläge och en manuellt läge. Men Huawei har dessutom interagerar ett Bokeh-läge som gör att telefonen kan fokusera på ett objekt med en tillhörande suddig bakgrund.

Den främre kameran har fått upplösningen 8 megapixlar och levererar precis som de två bakre kamerorna riktigt fina foton. Det jag gillar är att Huawei även här bykt in en funktion i kameramjukvaran som gör att ditt ansikte är i fokus med tillhörande suddig bakgrund.
I övrigt skulle jag, trots Huaweis förklaring med att man satsat på trådad laddning, gärna ha sett att Mate 10 Pro kunde ha fått trådlös laddning. Visst, den trådade laddningen till mobilen är snabb, men varför satsade inte Huawei på bägge delar? Något jag däremot gillar skarpt med mobilen är att den har plats för två SIM-kort. Detta är en funktion som känns på tok för underskattad av oss i Sverige eftersom det inte finns så många märken (*host* *host* Apple-och Samsungnördar) som släpper telefoner med dubbla SIM-kort. Denna funktion är verkligen smidig om man som i mitt fall just nu är på semester och vill ha mitt Tele2-kort i ena facket och ett annat SIM-kort i ett annat fack. Något jag bara måste höja till skyarna är batteritiden som verkligen är kanon. Jag får ut ungefär 8 timmars skärm-på-tid på en laddning.Något jag också gillar är fingeravtrycksläsaren som är otroligt snabb och dessutom riktigt pricksäker. Det läsaren däremot verkar ha svårt för är om fingret är blött (eller liknande), något jag dock hoppas Huawei kan fixa en en framtida uppdatering.
För att sammanfatta det hela är Mate 10 Pro en riktigt bra telefon med en stor och fin display, superbra prestanda, bra kamera och en suverän batteritid. För 7990 kronor (priset i skrivande stund) rekommenderar jag den utan att blinka en sekund! 


Följ Mobilanyheter på Facebook och Twitter!

Rasmus Hellmyrs är huvudskribent och CEO av Mobilanyheter. Sidan som alltid är först med nyheter om mobiler! Utöver att skriva om mobiler gillar Rasmus flygplan, bussar och tåg. Han har under sina två år testat många mobiler men föredrar främst Android.

Annons
Sidan laddas...