Test: Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro är Huaweis första mobil med tre kameror på baksidan. Det är till och med världens första mobil med tre kameror på baksidan. I det här testet kommer jag självklart ta en titt på mobilens kamera. Men hur bra är telefonens övriga delar som Huawei inte marknadsför lika hårt? Det är också något jag ska ta reda på i det här testet!

Huawei P20 Pro har fått en 6,1 tumsskärm med Full HD+ – upplösning i det udda formatet 18.7:9. Det innebär att P20 Pro känns väldigt enhandsvänlig att hålla i. Jag har fått hem P20 Pro i färgen Twilight, vilket är en häftig färg som skiftar mellan blått och rosa. I mörker är den rosa och blåa färgen i mörka nyanser. Men i fullt dagsljus är färgerna i ljusa nyanser istället. Den här färgkombinationen är ingenting jag sett i någon annan smartphone och jag måste säga att jag gillar den här färgen på P20 Pro skarpt.

Alla telefonens fysiska knappar har Huawei placerat på den högra långsidan. Jag tycker att det sitter i precis rätt höjd (för mina medelstora händer). Dessutom ger knapparna ifrån sig det där klicket jag vill känna (och höra) från ett flaggskepp. Huawei P20 Pro är tillverkarens första mobil med en flärp på framsidan. Många tror att de skulle störa sig rejält på en flärp (inklusive mig själv), men jag måste säga att flärpen försvinner ur mitt synfält efter att jag använt telefonen några dagar. Om du däremot inte skulle få samma upplevelse som mig finns det ett läge i inställningarna så att man kan inaktivera flärpen om så önskas.

31104226_893741327475220_84636958_o.jpg

Huawei P20 Pro har som så många andra telefoner fått en kant under displayen. Medans tillverkare så som ASUS bara låter det vara en kant har Huawei faktiskt utnyttjat kanten på ett smart vis.

Tillverkaren har nämligen satt in en fingeravtrycksläsare på framsidan. Det tycker jag är ett genidrag då jag trivs med att ha fingeravtrycksläsaren placerad på framsidan. Huawei har tyvärr hoppat över porten för hörlurar, men tillverkaren har istället tryckt in ett batteri på 4000 mAh (mer om det längre ner). Kort sagt är Huawei P20 Pro ett mobilmonster med en ursnygg utsida!

Som jag redan nämnt har Huawei P20 Pro fått en 6,1 tumsskärm med Full HD+ – upplösning. Det innebär att Huawei ännu inte tagit steget upp till Quad HD-upplösning, vilket jag tycker är bra. Det tycker jag för att Quad HD-hypen känns lite överdriven. Du kan ju fortfarande inte se enskilda pixlar med ögat i en Full HD+ – panel. Dessutom är en Full HD+ – panel bra mycket skonsammare mot batteriet (batteritiden blir längre) och processorn (telefonen känns snabbare). Huawei har utrustat P20 Pro med en OLED-panel vilket bidrar till en alldeles utmärkt svärta. De ljusa färgerna (såsom vitt till exempel) tenderar att bli åt det gula hållet, men detta gäller inte specifikt för Huawei P20 Pro utan generellt för alla mobiler med OLED-paneler. För att sammanfatta den här delen tycker jag även här att P20 Pro har en utmärkt display.

30908872_893741314141888_1865340631_o

Huawei har utrustat P20 Pro med företagets flaggskeppsprocessor från förra året, Kirin 970. Den här processorn har fått mycket kritik för att inte hänga med Qualcomm Snapdragon 845, och visst kan jag instämma i att Kirin 970 inte riktigt hänger med Snapdragon 845 alla gånger. Men då får vi tänka på att Huawei antagligen kommer visa upp en uppföljare till Kirin 970 i höst. Med det sagt är processorn i P20 Pro telefonens svaga punkt. Allt ifrån att scrolla inne på Facebook till att köra Airbus A380-800 i flygsimulatorn Infinite Flight flyter på som smör. Vad är det då jag gnäller över? Framtiden! Jag misstänker att Kirin 970 kommer hålla måttet något år till, men inte mer. Inte för att P20 Pro känns seg för tillfället (finns inte en tillstymmelse till seghet). I takt med att Huawei kommer skicka ut uppdateringar finns det däremot en liten risk att P20 Pro kan bli seg. Om Snapdragon 845 inte skulle ha existerat skulle jag däremot skrivit att Kirin 970 var ett flaggskepps-chipp.

I benchmarkprogrammet Geekbench 4 får P20 Pro resultatet 1898 i Single-Core och 6644 i Multi-Core. Det kan jämföras med Snapdragon 845-baserade luren Xperia XZ2 som fick resultatet 2403 i Single-Core och resultatet 7560 i Multi-Core.

31113716_893743960808290_1992819610_o

De andra prestandakomponenterna är det däremot inget fel på. Mobilen har fått 6 GB RAM och 128 GB inbyggt minne, inte dåligt! Huaweis mjukvara EMUI är ett ganska tungt gränssnitt för en telefon att dra, speciellt när det kommer till multitasking (och att skifta mellan olika appar). Det är däremot inget problem för P20 Pro, antagligen för att Huawei anpassat mjukvaran riktigt bra! Det interna minnet på 128 GB är väl tilltaget och räcker att lagra en massa godsaker på. Jag tycker det är bättre att Huawei satsat på ett riktigt stort internt minne eftersom att man kan lagra det mesta på det här minnet kontra ett minneskort där bara musik, bilder och filmer ryms.

Kameran i Huawei P20 Pro är ett nytt kapitel inom mobil fotografering. Huawei P20 Pro har en kamerauppsättning i absoluta VÄRLDSKLASS! Den primära kameran har fått upplösningen 40 megapixlar (vilket är helt galet!). Den sekundära kameran har fått upplösningen 20 megapixel medans den tredje kameran fått upplösningen 8 megapixel. Vad gör alla dessa kameror på baksidan? Den på 40 MP är en helt vanlig kamera. Den sekundära med upplösningen 20 MP har samma funktioner som 40 MP-kameran. Skillnaden är här att 20 MP-kameran saknar ett färgfilter. Alltså tar den sekundära kameran svartvita bilder. Den tredje kameran på baksidan möjliggör att man kan zooma in tre gånger utan att tappa någon pixelkvalitet. Om man väljer att använda sig av zoomen är det däremot tråkigt att man måste skala ner uppdateringen till 10 megapixlar om man vill använda sig av zoomen. De svartvita bilderna jag tagit med P20 Pro blir väldigt detaljrika. Det misstänker jag beror på telefonens höga megapixelantal. Det som är roligast är däremot att ta kort med 40 MP-kameran på baksidan. När jag vanligtvis tar kort med en mobil och zoomar in på fotot kan jag ofta se enskilda pixlar. Det är dock inte fallet med Huawei P20 Pro.

Tillverkarna har i åratal förbättrat mobilkameror för mörkerfoto, utan att få några större resultat. Huawei P20 Pro har däremot en riktigt grym uppsättning kameror för mörkerfoto. Jag är beredd att säga att P20 Pro vänt upp och ner på en hel bransch när det kommer till mobilfotografering, både i dagsljus och i mörker. Kameran är också otroligt stabil att filma med.

Om vi ska ta en titt på kameramjukvaran så finns här alla möjliga godsaker för kameraälskaren. Du har givetvis ett automatiskt kameraläge. Dessutom har du ett manuellt kameraläge, ett läge där man ställa in allt. På det här sättet kan man få den perfekta bilden (vilket jag dock redan tycker man kan med det automatiska läget).

Den främre kameran är bland de mest högupplösta i en mobiltelefon hittills. Huawei P20 Pro har fått en främre 24 MP-kamera med bländartalet f/2.0. Jag tycker P20 Pro tar riktigt bra selfies, både i dagsljus men även i mörkret.

I övrigt har telefonen fått ett enormt 4000 mAh-batteri. För att vara 7,8 mm tunn är det verkligen ingen dålig siffra. För mig håller en laddning (från tomt till fullt) ungefär en, men då använder jag telefonen konstant. För en ”vanlig” konsument anger Huawei att batteriet i P20 Pro ska räcka upp till 48 timmar, och det skulle jag säga stämmer bra. Huawei P20 Pro har också fått IP-klassningen IP67. Det innebär att man slipper oroa sig för att telefonen ska bli fuktskadad. IP67 är en direkt nödvändig funktion i en smartphone i det här landet med tanke på hur mycket det regnar i Sverige. En funktion jag gärna skulle önskat fanns ombord i luren är trådlös laddning.

Huawei P20 Pro har utrustats med stereohögtalare. Telefonen har fått två högtalare placerade i botten. Tillsammans med telefonhögtalaren samarbetar dessa då de skapar ett surroundljud, ett ljud som låter fantastiskt bra för att komma från en telefon.

Det bör också nämnas att telefonen har plats för dubbla SIM-kort.

För att sammanfatta det hela har Huawei lyckats med något som konkurrenterna inte lyckats med; att få till en branschledande mobiltelefon för fotointresserade. Utöver superkameran har P20 Pro en bra display, bra processor och en finfin byggkvalitet. Hatten av Huawei, det här är den bästa telefonen jag testat hittills!

30875232_1386795441466280_4707281188593598464_n