Jag testar OnePlus 6 – världens bästa mobil just nu?

Nu har jag kört med OnePlus 6 som Daily Driver några dagar och fått en bra uppfattning om mobilen. Här kommer Mobilanyheters test på vad som kanske är världens snabbaste mobil för tillfället.

OnePlus 6 är företagets första smartphone med en sandwichdesign med glas på både fram- och baksidan. Mellan glaset sitter en ram i aluminium. Jag har fått hem mobilen i färgen Mirror Black, eller som jag kommer kalla färgen i det här testet, spegelsvart. OnePlus 6 är överlägset den snyggaste mobilen OnePlus någonsin tillverkat. Färgen som jag har blänker också riktigt tjusigt (något jag hoppas bilderna i inlägget kan illustrera). Eftersom det rör sig om en baksida i glas så drar telefonen åt sig mycket fingeravtryck, något man får räkna med när man köper en telefon med en glasbaksida. Något som skiljer OnePlus 6 åt mot många konkurrenter är att baksidan går att rengöra mycket lätt från dessa fingeravtryck, något som i alla fall jag uppskattar.

Telefonen har fått dubbla kameror på baksidan och även en fingeravtrycksläsare placerad på samma sida. Fingeravtrycksläsaren sitter precis i rätt höjd och jag har aldrig varit och petat på kamerorna när jag ska låsa upp mobilen. Antagligen beror detta på att kamerorna sticker ut lite från den övriga konstruktionen. OnePlus har även gjort ”6” svagt tvålformad, något som innebär att mobilen ligger perfekt i handen.

33037681_905543032961716_4700435886897102848_n

Om vi tar en titt på framsidan av mobilen har OnePlus, precis som många andra tillverkare, hakat på flärptrenden. Ja, OnePlus 6 har en flärp på framsidan. Däremot är den inte särskilt stor, något som resulterat i att OnePlus 6 har en skärmyta på 84%. OnePlus 6 har utrustats med en liten kant under displayen. Det ska verkligen betonas att det rör sig om en liten kant. Jag har bland annat jämfört OnePlus 6 med Huawei P20 och P20 Pro och det känns verkligen att ”6” är en modernare mobil. OnePlus har valt att placera den kombinerade volymknappen på den vänstra långsidan. På den högra långsidan hittar vi av/på-knappen och knappen för att ställa in de tre olika ljudlägena (volym, vibrera och tyst). Samtliga knappar tycker jag sitter rätt placerade förutom ljudlägesknappen, en knapp som i min mening sitter för högt upp och på fel sida (är vänsterhänt så kan ha något med det att göra).

På undersidan sitter USB Type-C – kontakten, en högtalare för medieljud och ett hörlursuttag. Jag tycker det är mycket bra att OnePlus behåller hörlursuttaget då det skulle kännas onödigt att inte ha med det. Valmöjligheter är i alla fall något jag gillar!

32884894_905543039628382_5073116104751054848_n
Telefonen drar åt sig mycket dammpartiklar

Om vi går över till en av de absolut största höjdpunkterna med mobilen, displayen, så kommer den inte göra någon besviken. OnePlus har tagit i från tårna och utrustat ”6” med en 6,28 tumsskärm. Trots detta är telefonen lika stor som föregångaren OnePlus 5T, vilken är riktigt imponerande! Det häftigaste är inte att kolla på ”6” när den ligger på bordet, utan det häftigaste är att ta upp mobilen från bordet. Oj vilken uppslukande känsla det är att ta upp OnePlus 6 i handen! Telefonen har nästan bara skärm, och det är en imponerande känsla som man bara kan känna igenom att hålla i mobilen.

Hur är displayen då? Mitt svar på den frågan är; imponerande! Den är som sagt 6,28 tum stor med Full HD+ – upplösning tillsammans med en AMOLED-panel. OnePlus är också en av de första Androidtillverkarna som valt att utrusta en mobil med formatet 19:9. Det innebär att OnePlus utrustat ”6” med en flärp på framsidan. Flärpens existens i Androidsmartphones har diskuterats en hel del den sista tiden. Eftersom OnePlus 6 har en så pass liten flärp tycker jag inte att den stör särskilt mycket vid användning. För mig blir det så att den försvinner ur synfältet efter ett tag. Dessutom har OnePlus optimerat för videos och bilder så att flärpen inte är i vägen för dessa.

32943302_905542936295059_5305613232923213824_n
OnePlus 6 har samma storlek som OnePlus 5T trots 0,3″ större display

Det går att dölja flärpen om man vill. Det fungerar riktigt bra eftersom AMOLED-paneler är bra på att få fram en djup svärta. När jag jämför skärmen i OnePlus 5T mot den i OnePlus 6 är det klasskillnad. Skärmen i OnePlus 5T känns urvattnad när jag jämför den med OnePlus 6. Det märks att OnePlus arbetat med att dra upp färgerna i 6:ans display, något som gör att displayen i OnePlus 6 håller en annan klass mot för displayerna i föregångarna. OnePlus har utrustat ”6” med en Full HD+ – panel, något som diggar skarpt. Det är eftersom jag inte kan se enskilda pixlar i en Full HD+ – panel. Dessutom är denna panel mycket skonsam för batteriet och processorn.

The Speed You Need var sloganen för eventet när OnePlus presenterade ”6”, och det med all rätt! OnePlus 6 upplever jag som blixtsnabb med sin Snapdragon 845 – processor tillsammans med 8 GB RAM. När min far fick låna telefonen (han använder till vardags iPhone X efter att ett gäng Samsunglurar svikit honom med en hel del lagg…) verkade det som att han fick en ny upplevelse av Android då han utbrast: ”jäklar vad snabb!”. Apple brukar vara duktiga på att göra riktigt snabba prylar, men det verkar som att OnePlus 6 springer cirklar runt iPhone X vid användning, inte dåligt OnePlus! Som ni säkert förstår är OnePlus 6 en grymt snabb mobil, allt ifrån att scrolla runt på Mobilanyheters hemsida till att flyga lite flygsimulator (Infinite Flight för dig som undrar) flyter på utan problem.

 

Modellen jag fått hem har 8 GB RAM. Det tillsammans med Oxygen OS gör att jag kan hoppa mellan program utan problem – utan att programmen behöver laddas om, bra jobbat OnePlus!

I benchmarkprogrammet AnTuTu får jag resultatet 266 270 medans i benchmarkprogrammet GeekBench 4 får jag resultatet 2405 i Single-Core och 8899 poäng i Multi-Core.

OnePlus 6 har utrustats med dubbla kameror, en primär 16 MP-kamera och en sekundär 20 MP-kamera. Bägge kameror har fått bländartalet f/1.7, vilket är ett lågt bländartal. Det lustiga med OnePlus 6 är att den inte ha någon huvudkamera, utan bägge kameror är huvudkameror i det här fallet. I OnePlus 6:s fall kombinerar de bägge kamerorna varandra så att telefonen får 2x optisk zoom. Fotokvaliteten med ”6” är verkligen grymt bra! Naturligtvis tar mobilen grymma foton i dagsljuset, dessutom är OnePlus 6 mobilernas konung när det kommer till mörkerfoton, oj så imponerad jag blivit över fotona jag tagit i mörkret med mobilen. Bilderna blir väldigt verklighetstrogna och det skapas väldigt lite brus. OnePlus har jobbat mycket med kameramjukvaran för att optimera den för mörkerfoto, och det tycker jag verkligen OnePlus lyckats med!

Kameramjukvaran liknar den från OnePlus 5T väldigt mycket. Här finns saker så som en manuellt läge för att kunna anpassa precis allt så som du vill ha dina foton med OnePlus 6. Självklart finns också ett automatiskt kameraläge, ett läge jag fotat alla bilder i det här testet med. Det är tydligt att telefonen tar riktigt bra bilder och att AI-funktioner inte behövs för att smartphones ska ta de bästa bilderna i olika ljusförhållanden.

Den främre kameran har fått upplösningen 16 megapixlar med bländartalet f/2.0. Precis som de dubbla bakre kamerorna tar den främre kameran riktigt bra foton i både dagsljus och mörker. Tyvärr har jag inte haft möjligheten att testa porträttläget för den främre kameran (då funktionen kommer i en framtida uppdatering). Det är däremot möjligt att jag kommer återkomma till funktionen i ett framtida inlägg.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

När det kommer till gränssnittet Oxygen OS finns här en del nyheter. På eventet jag var på i onsdags hade alla testenheter svepgester som navigeringsalternativ inställt. Detta är ett tydligt tecken på att OnePlus vill byta ut navigeringsknapparna mot svepgester istället. Jag har aktiverat denna funktion på OnePlus 6, och det fungerar faktiskt riktigt smidigt att svepa över displayen för att utföra kommandon istället för att trycka på knappar. Jag misstänker att det är extra smidigt då OnePlus 6 har en avlång skärm som ger mycket svepyta. Att trycka på ett gäng knappar för att navigera runt i Android känns oerhört omodernt efter att ha kört med svepgesterna i OnePlus 6. I och med svepgesterna så försvinner ju navigeringsknapparna och tangentbordet (i mitt fall Gboard) hamnar lite långt ner för min smak. Det har resulterat i att jag ex antal gånger trycker fel på tangentbordet. Ett förslag är att OnePlus ”höjer upp” tangentbordet även när man har svepgesterna igång som navigeringsalternativ.

I övrigt har telefonen fått ett 3300 mAh-batteri, något i klenaste laget kanske du tänker? Nej, faktiskt inte enligt mig. Om jag gått upp runt 08:00 på mornarna och lagt ifrån mig telefonen runt 22:00 på kvällarna har jag haft ungefär 20% kvar. Som ni säkert förstår är jag en person som använder telefonen något för mycket för mitt eget bästa 😉 . Man klarar sig lätt på en dags användning med en fulladdad OnePlus 6. Om batteriet börjar tryta och du vill ladda upp mobilen så rekommenderar jag (speciellt för OnePlus 6) att man använder den anpassade Dash Charge-laddaren för att ladda mobilen. Den här laddaren, ska enligt OnePlus, ge en dags användning på en halvtimmes laddning. Självklart har jag testat och kan bekräfta att det faktiskt stämmer, vilket är smått otroligt!

Många (inklusive jag) hade förväntat sig att OnePlus skulle IP-klassa ”6”. Så blev däremot inte fallet. OnePlus säger däremot att ”6” ska tåla regn, något som fält ett lättnadens suck hos mig. Jag badar inte med min telefon utan vill bara att den ska tåla att användas om det kommer lite regn på den, så i mitt fall kommer jag inte ge något minus för att OnePlus inte IP-klassat telefonen. OnePlus har utrustat ”6” med plats för dubbla SIM-kort, vilket är mycket trevligt! Fingeravtrycksläsaren är mycket snabb (och korrekt) något som Face Unlock-funktionen också är!

Något som hade varit trevligt att se i mobilen är stöd för trådlös laddning (i och med att den har en glasbaksida). På min fråga om varför OnePlus inte givit ”6” trådlös laddning svarar företaget att de inte tycker Qi-laddning är tillräckligt snabbt ännu. Däremot tror jag att trådlös laddning kommer sitta i OnePlus 6T då det trots allt är ett smidigt sätt att ladda en smartphone på. Tyvärr så har OnePlus ”bara” utrustat den nedre högtalaren med stöd för medieljud. Detta innebär att ljudet blir lite tunt och inte alls lika fylligt som i exempelvis Huawei P20 Pro.

För att summera det hela har OnePlus gjort ett fantastiskt jobb. OnePlus 6 har den bästa designen på marknaden och dessutom den coolaste displayen! Utöver det är ”6” otroligt snabb, har en fantastisk kamera och ett grymt gränssnitt. OnePlus har kort sagt tagit mobilbranschen till en helt ny nivå med ”6”! I det här testet har jag inte tagit någon hänsyn till priset, det blir bara bättre när telefonen kostar från 5295 kronor på OnePlus hemsida.

OnePlus 6 får 4 av 5 möjliga stjärnor då jag saknar trådlös laddning och bättre ljud. Annars är mobilen ruggigt bra på varenda annan punkt!  

30875232_1386795441466280_4707281188593598464_n (1)