Jag testar Huawei MediaPad M5 10,8″

Marknaden för surfplattor har varit rätt så död på sistone. Därför blev jag riktigt glad när Huawei valde att visa upp en surfplatta på MWC, en platta som dessutom hade toppspecifikationer. Håll i er, här kommer min recension på Huawei MediaPad M5 10,8″!  

Designen och kvalitetskänslan

 

Huawei MediaPad M5 10,8″ är skapad i glas och aluminium. Dessa material gör att MediaPad M5 10,8″ känns riktigt robust att hantera. Jag gillar att Huawei utrustat plattan med en aluminiumbaksida främst för att det här materialet bidrar med en mycket bra kvalitetskänsla. Plattan har fått en tvålformad baksida, något som innebär att baksidan är perfekt utformad för händerna, något som är viktigt då det handlar om en stor enhet. Samtliga knappar har placerats på den högra långsidan, något jag inte är förtjust i. Jag hade gärna sett att de placerat av/på-knappen på den högra långsidan. Volymknapparna tycker jag däremot sitter bra där dom sitter. Apropå knapparna så ger de ett lagom motstånd närt man trycker på dem och de känns riktigt exklusiva.

34274518_913384635510889_293482171966947328_n

Huawei MediaPad M5 10,8″ är tänkt att användas i landskapsläge. Därför har Huawei placerat sin logga på plattans nedre långsida. Fingeravtrycksläsaren har man istället satt på den högra långsidan. Jag tycker att fingeravtrycksläsaren sitter knepigt till och jag hade gärna sett att Huawei kunde placerat läsaren där Huawei-loggan sitter istället. Något jag saknar i plattan är ett 3,5 mm-uttag för hörlurar. Det är en sak att Huawei inte länge utrustar sina mobiler med hörlursuttag, men ack så trevligt det hade varit med ett hörlursuttag i MediaPad M5 10,8″.

34195456_913576418825044_791358418756567040_n

 

Idag är det mycket snack om att telefonernas bezels ska vara så små som möjligt. I Huaweis fall har man till exempel utrustat P20 och P20 Pro med flärpar, något som gör att telefonerna fått mindre bezels än tidigare. Men hur är det med bezels på surfplattor? Jag tycker att Huawei fått till rätt balans med MediaPad M5 10,8″. Det är inte för mycket bezels, men det är inte heller för lite bezels. Med tanke på att man måste göra av tummarna någonstans när man håller i plattan krävs det att det finns lite bezel, något som Huawei antagligen tänkt på när man utvecklat plattan.

Displayen och ljudet

 

Huawei MediaPad M5 10,8″ har, precis som namnet antyder, fått en 10,8 tumsskärm med upplösningen 2560 x 1600 pixlar. MediaPad M5 10,8″ har dessutom fått det något udda formatet 16:10. Panelen består av en LCD-panel. Till skillnad från Samsung har Huawei alltså inte utrustat MediaPad M5 10,8″ med en AMOLED-panel, på gott och ont. Det som är bra med en LCD-panel är att panelen levererar verklighetstrogna färger. Nackdelen med panelen är att svärtan inte blir lika bra som i en AMOLED-panel. Skärmen i MediaPad M5 10,8″ skulle jag beskriva som utmärkt för en surfplatta. Visst har det hänt att jag har kollat på en film eller två på MediaPad M5 10,8″, men den lilla gråa tonen som skymtas i bakgrunden (eftersom plattan fått en LCD-panel) stör inte särskilt mycket.

När det kommer till mobiler brukar jag gnälla när de fått högre upplösning än Full HD+ – upplösning. När det kommer till surfplattor är det andra spelregler som gäller. Huawei MediaPad M5 10,8″ har utrustats med en Quad HD – upplöst 10,8″ tumsskärm. Det resulterar i att plattan fått en pixeltäthet på 280 pixlar per tum, något som märks vid användning av plattan. Huawei MediaPad M5 10,8″ har en knivskarp skärm som jag aldrig får nog av! I min mening slår den både skärmen i iPad Pro (12,9″) och skärmen i Samsung Galaxy Tab S2.

huawei-mediapad-m5-2k-clarivu

Inte kommer du heller bli besviken när du drar igång en video på YouTube, en film på Netflix eller din favoritlåt på Spotify. Första gången jag testade högtalarna i plattan trodde jag inte att ljudet kom från MediaPad M5 10,8″, utan från någon av mina högtalare. Så var inte fallet då ljudet faktiskt kom ifrån plattan. Det som är unikt med högtalarna i MediaPad M5 10,8″ är att de pumpar ut en hel del bas, något som inga telefoner eller surfplattor jag testat lyckats med! Om vi går in på den tekniska biten så har MediaPad M5 10,8″ utrustats med 4 högtalare på baksidan. Huawei har ett samarbete med Harman/Kardon och jag hoppas de fortsätter med det då Harman/Kardon antagligen står för en hel del av det exceptionella ljudet som levereras ur högtalarna i plattan.

Processorn och RAM-hanteringen

 

Huawei har utrustat MediaPad M5 10,8″ med företagets high-end chipp från 2016, Kirin 960. Visst skulle det varit trevligt om uppföljaren Kirin 970 skulle ha suttit under huven på plattan, men att Kirin 960 sitter under huven har inte gjort mig något när jag använder plattan. Allt ifrån att scrolla runt i menyerna till att spela ett spel fungerar felfritt på MediaPad M5 10,8″ utan lagg eller några andra konstigheter. I ett konsumentperspektiv skulle jag säga att Huawei gjort mer rätt att utrusta MediaPad M5 10,8″ med Kirin 960 mot för om tillverkaren skulle ha utrustat plattan med det nyaste chippet Kirin 970. Varför det? Jo, för att Huawei antagligen kan pressa priset mer med Kirin 960-chippet än vad de skulle kunnat göra med Kirin 970-chippet.

I benchmarkprogrammet AnTuTu fick plattan resultatet 175 164 poäng, vilket får anses som en helt okej poäng!

34349527_913364458846240_1386016887363600384_n

Plattan har utrustats med 4 GB RAM. Hur bra är plattan på att hantera appar och program i bakgrunden? Rent tekniskt så borde MediaPad M5 10,8″ ha svårt med den här uppgiften (med tanke på ett tungrott EMUI-gränssnitt). I verkligheten har plattan däremot inget problem med den här uppgiften. Att byta mellan olika appar går riktigt smidigt utan att apparna du haft igång i bakgrunden inte måste starta om, och det är verkligen grymt jobbat av Huawei. Här har vi en tillverkare som visar hur man anpassar prestandan efter mjukvaran!

Kameran

 

Huawei MediaPad M5 10,8″ har utrustats med en primär 13 MP-kamera. Jag anser att det skulle se lite lustigt ut att gå runt med plattan och fota på stan, något jag inte gjort. Däremot har jag plåtat med kameran för att ni ska få se vad kameran i MediaPad M5 10,8″ går för. I dagsljuset tar plattan helt okej bilder men i mörkret tar den katastrofala bilder då det bland annat bildas en hel del brus i mörkerbilderna. Men som jag poängterat tidigare så tror jag inte det är många som använder sin surfplatta som sin primära kameraenhet.

Den främre kameran är enligt mig något viktigare än den bakre kameran på en surfplatta med tanke på videosamtal. Den främre kameran i MediaPad M5 10,8″ har fått upplösningen 8 megapixel. Kameran tar bra bilder i ljuset men precis som med den bakre kameran har den främre kameran svårt att få till en bra film/fotokvalitet i mörkret.

Övrigt

 

Trots sin supertunna profil på blott 7,3 mm har Huawei utrustat MediaPad M5 10,8″ med ett stort 7500 mAh-batteri. Huawei utlovar riktigt bra batteritid och jag kan bara hålla med! För det mesta brukar jag använda plattan på kvällarna (i snitt 3 timmar dagligen) och med den här typen av användning får jag ut 4 dagars användning av plattan – på en enda laddning. Det kallar jag imponerande! Något som också bör nämnas är att plattan laddas via en USB Type C-kontakt.

Som jag var inne på tidigare i texten tycker jag att fingeravtrycksläsaren sitter på fel plats, men själva fingeravtrycksläsaren är riktigt snabb och låser upp plattan även om man är lite fuktig om fingret. Något som hade varit trevligt att se i plattan är en IP-klassning. Det bör också nämnas att plattan har stöd för SIM-kort.

Sammanfattning

Huawei har skapat den bästa kameramobilen med sin P20 Pro. Nu har företaget även skapat marknadens bästa surfplatta! Huawei MediaPad M5 10,8″ har en gedigen kvalitetskänsla, en grym skärm, bra prestanda och ett par högtalare som får mig att älska den här plattan mer och mer för varje dag som går. Addera detta med det fantastiska priset 4490 kronor och du har ett solklart toppbetyg. Det går helt enkelt inte att hitta något mer prisvärt alternativ till MediaPad M5 10,8″ just nu!

edgetech (1)