Nu var det länge sedan jag testade en Samsung. Därför ska det bli riktigt roligt att dela med mig av de intryck jag fått av Samsungs senaste flaggskepp Galaxy S9+. Här är mitt snabbtest på mobilen! 

Om vi börjar med designen så håller den oerhört hög klass med glas på fram- och baksidan tillsammans med en ram i aluminium. Telefonen är dessutom oerhört snygg med skärmen som sluttar ner längs långsidorna på telefonen. Förra årets Galaxy S8+ hade en något knepigt placerad fingeravtrycksläsare för högerhänta (jag som är vänsterhänt hade inga problem med att nå åt läsaren). Det här året har Samsung varit lite smartare och placerat läsaren i mitten under kameran. Det innebär att fingeravtrycksläsaren är lika lätt att nå åt höger som vänsterhänt.

Samsung Galaxy S9+ har fått svagt rundade kanter. Trots det så känns mobilen viss att hålla i handen. När jag jämför med till exempel Galaxy S8+ tycker jag att den ligger bättre i handen. Som ni antagligen vet har Samsung skippat flärpen i S9+ och kört på två kanter (ovanför och under skärmen). Jag gillar att de inte använt stora kanter runt skärmen eftersom kanterna som mobilen har är perfekt att lägga tummarna på när man kollar på en film eller liknande.

Samsung Galaxy S9+ har fått en 6,2 tumsskärm med Quad HD+ – upplösning i formatet 18,5:9 tillsammans med Samsungs egna AMOLED-panel. Det börjar bli uttjatat nu, men displaykvaliteten i Galaxy S9+ är inte att leka med då den är fantastiskt bra. Samsung har dessutom lagt in ett läge så att skärmen boostar upp ljusstyrkan när man befinner sig utomhus vilket är fantastiskt smidigt då jag ofta har stora problem att se vad som står på smartphonedisplayer utomhus.

samsung-galaxy-s9-review-3.jpg

Svärtan i AMOLED-panelen är fantastisk! Det finns ingen annan typ av display som kan matcha den kvalitet som AMOLED-panelen erbjuder i Galaxy S9+. Betraktningsvinklarna är också dom riktigt bra!

Om vi går över till prestandan i mobilen så kommer här den stora akilleshälen för Galaxy S9+. Den här luren känns seg, riktigt seg. Du som läser det här testet kanske tycker att din Galaxy S9+ känns snabb? Då är det antagligen för att du inte har lika många telefoner att jämföra med. Jag kommer ifrån OnePlus 6, och det är som dag och natt i skillnad mellan de två. Samsung har fortfarande problem med att man packar in en massa onödiga appar och funktioner som gör telefonen seg. Att scrolla runt i menyerna är verkligen ingen fröjd då jag känner hur mobilen släpar efter i animationerna.

I benchmarktestet Geekbench 4 får Galaxy S9+ resultatet 3720 (Single-Core) och 8963 (Multi-Core) något jag inte bryr mig särskilt mycket om eftersom användarupplevelsen är katastrofal för en flaggskeppsmobil 2018.

36268071_931557903693562_1352724753311334400_n.jpg

Samsung Galaxy S9+ är företagets första mobil i Galaxy S-serien som utrustats med dubbla bakre kameror. Bägge kameror har fått upplösningen 12 megapixel och det är främst kamerorna man uppgraderat från föregångaren Galaxy S8+ enligt Samsung själva. Samsung har alltid gjort mycket bra mobilkameror, men med Galaxy S9+ har man faktiskt tagit ett steg till. Telefonen tar riktigt bra bilder, både i mörkret och ljuset med många detaljrika detaljer. Däremot noterar jag att Huawei P20 Pro fortfarande ligger en klass för sig när det kommer till mobilfoto. Utöver detta stödjer mobilen även Slow Motion-inspelning i 960 FPS. Det är en rolig funktion, men jag kan inte säga att jag haft nytta av funktionen.

Samsung har utrustat S9+ med en främre 8 MP-kamera. Precis som de dubbla bakre kamerorna får den här kameran till riktigt bra foton i dagsljuset såväl som i mörkret. Utöver detta har den främre kameran även stöd för något som heter AR Emoji. Det går till så att du kan skapa en ”rörlig figur” av dig själv.  Detta är säkert en funktion som många använder sig av men som jag bara testat som hastigast för att skriva om i detta test.

I övrigt har mobilen fått trådlös laddning och ett 3500 mAh-batteri. Batteritiden är ingen att hurra över heller då jag kan dra ur batteriet på några timmar vid hård användning. Något som däremot är bra är att telefonen fått stöd för dubbla SIM samt att den är vattentålig enligt IP68-standarden. Fingeravtrycksläsaren sitter också den placerad bra och är någorlunda snabb på att låsa upp Galaxy S9+ – mobilen. Utöver allt detta har S9+ också fått stereohögtalare.

För att sammanfatta det hela tycker jag inte Samsung lyckats särskilt bra med Galaxy S9+. Telefonen känns vass att hålla i, har urusel batteritid och är seg som sirap. Det gör att S9+ kommer få det sämsta betyget jag givit en telefon hittills!