Posted in: Huawei

Test på Huawei Matebook X Pro

Nu har jag haft en Matebook X Pro i min ägo i några veckor. Vad tycker jag om datorn? Ta reda på det i det här testet!

Nu ska det först och främst betonas att jag inte alls är lika nördig på datorområdet som jag är på mobilområdet. Därför kommer den här recensionen inte bli lika detaljerad som mina mobiltester brukar vara.

Först och främst: skärmen: WOW! Huawei har minst sagt lyckats bra med denna. Dagens mobiltelefoner har många riktigt små ramar runt skärmen, vad är det som säger att datorer ska ha stora ramar runt displayen? Inget vad jag vet i alla fall. Huawei Matebook X Pro ser riktigt modern och fin ut tack vare dessa tunna ramar. Den ser framförallt riktigt modern ut när jag jämför den med Lenovo Thinkpad X1, en dator som har groteskt stora ramar runt displayen vid ett snabb jämförelse.

När vi ändå är inne på skärmen så är den 13,9″ stor med upplösningen 3000 x 2000 pixlar i bildförhållandet 3:2. Det gör att datorn är riktigt bra att till exempel kolla på YouTube med. Bildkvaliteten är väldigt bra! Huawei har utrustat Matebook X Pro med en pekskärm. Detta är inget jag har använt särskilt mycket hittills men det är bra att Huawei lyssnat på kunderna och utrustat datorn med det. Utöver det har Matebook X Pro en riktigt pixeltät på 260 pixlar per tum samt utmärkta betraktningsvinklar.

Bild-1.jpg

Datorn har fått en gigantisk pekplatta vilket jag upplevt som grymt när jag till exempel ska dra och släppa bilder till olika inlägg jag skriver. Huawei har utrustat Matebook X Pro med 4 högtalare. Dessutom har man ett samarbete med Dolby Atmos. Först trodde jag inte att Matebook X Pro skulle ha särskilt bra ljud i sina inbyggda högtalare (då datorer normalt sätt inte har det), oj så fel jag hade! Huawei har redan bevisat att man kan det här med ljud i surfplattan MediaPad M5. Det har man än en gång bevisat med Matebook X Pro, den här datorns högtalare låter fantastiskt, jag överdriver inte!

Huawei Matebook X har fått en kombinerad strömknapp och fingeravtrycksläsare. Det som är unikt för just Matebook X Pro är att du bara behöver starta datorn så loggar den in automatisk när den kommer till låsskärmen – med ditt fingeravtryck. Men konkurrenternas datorer så behöver man först starta upp dessa för att sedan lägga fingret på fingeravtrycksläsaren.

Trots att Matebook X Pro är 14,6 mm på det tjockaste stället har Huawei lyckats få till ett väldigt skönt tangentbord med lagom motstånd i tangenterna. Jag sitter just nu och skriver detta inlägg på datorn, och om inte tangentbordet skulle ha varit såhär schysst så är det tveksamt om jag skulle skrivit ett så här långt inlägg om Matebook X Pro.

Modellen av Matebook X Pro jag fått hem är modellen med en Intel Core i7-processor (med 4 kärnor där 2 tuffar på i 1,8 GHz medans den andra två tuffar på i 1,99 GHz) med 16 GB RAM och 512 GB SSD-disk. Datorn klarar av webbsurf utmärkt. Jag brukar inte spela på mina datorer, men behövde naturligtvis göra det för att hårdtesta i7-processorn i Matebook X Pro. Spelet jag testade att dra igång var Euro Truck Simulator 2. Datorn hade inga som helst problem med “drops” (alltså laggighet). Grafiken var också riktigt bra i spelet, mycket tack vare grifikprocessorn GeForce MX150.

När jag drog igång spelet varvarade fläcktarna upp. Men vid vanlig wenbsurf (det jag använt Matebook X Pro mest till) hörs knappt fläcktarna, bra jobbat Huawei!

Huawei Matebook X Pro har snuskigt bra batteritid, speciellt för att vara en sådan tunn dator med så kraftfull prestanda och en högupplöst skärm. Jag får ut minst en dags användning av Matebook X Pro bara med batteridrift. Om man vill ladda Matebook X Pro så har Huawei valt att använda sig av USB Type C, något som är extra smart då nästintill alla telefoner jag använder har samma typ av kontakt!

bild2.jpg

Sist men inte minst ska det nämnas att Huawei utrustat Matebook X Pro med 2 USB Type C-portar (1 med stöd för Thunderbolt 3) tillsammans med en USB Typ A-port (yey!) och ett 3,5 mm uttag för hörlurar. Jag tycker det är synd att datorn inte fått någon inbyggd HDMI-kontakt. Däremot skickar Huawei med en adapter i lådan som bland annat erbjuder en HDMI-kontakt.

Huawei Matebook X Pro är den absolut bästa notebook:en jag någonsin testat. Den här datorn får ALLA konkurrenter att se omoderna ut! Designen är den egenskapen som sticker ut mest hos Matebook X Pro, men saker såsom display och prestanda imponerar också stort. En annan grym detalj är att Matebook X Pro utrustats med ett riktigt härligt tangentbord, trots att datorn är så pass tunn!

30875232_1386795441466280_4707281188593598464_n.gif

Back to Top