Jag testar OnePlus 8T – bäst för 6490 kronor!

OnePlus visade för några dagar sedan upp nya OnePlus 8T. Jag har däremot haft lyxen att testa den här enheten i några veckor och tänker i det här inlägget tycka till om vad jag tycker om den här enheten.

Om vi börjar med designen så känns enheten verkligen bra! Den ligger oerhört bra i handen och den är lätt att använda med en hand vilket är mycket nice. Modellen har liksom OnePlus 8 fått ett hål för den främre kameran. Jag tycker att OnePlus placerat det här hålet precis rätt eftersom att det inte stör upplevelsen av media speciellt mycket när man håller på att kolla på detta.

Modellen ligger också oerhört bra i handen. Detta betyder att du även kommer åt allt mycket bra med en hand, något som jag bland annat uppskattar riktigt mycket. Dessutom har OnePlus gjort om OxygenOS en hel del så att det ska bli ännu lättare att komma åt olika saker med en hand då företaget flyttat ner eliment till botten av enheten istället för toppen som det var tidigare. Den gråa modellen som jag testat har dessutom en matt finish som gör att den inte drar åt sig specellt mycket fingeravtryck som mobiler med glas annars brukar ha en förmåga att göra.

Om vi går vidare till displayen så har OnePlus 8T fått en 6,55 tumsskärm med Full HD+- upplösning tillsammans med 120Hz uppdateringsfrekvens. Detta innrbär att likheterna med OnePlus flaggskepp 8 Pro är några i och med 120Hz uppdateringsfrekvens som fått sig en höjning från 90Hz i vanliga OnePlus 8 till dem här uppdateringsfrekvensen. Jag gillar även att OnePlus har höjt ljusstyrkan så att den numera är på 1100 nits. Det gör en stor skillnad för synlighet av displayen när du är utomhus. Dessutom tycker jag att det bara känns som en bonus att OnePlus valt att göra skärmen platt eftersom att detta förhindrar tryck av misstag. Bra där OnePlus!

OnePlus 8T har fått Snapdragon 865 under huven och inte Qualcomms senaste chipp Snapdragon 865 Plus. Detta för att vanliga 865 är mycket billigare för tillverkare att köpa in idag och på det här sättet har OnePlus kunnat pressa priset på OnePlus 8T samtidigt som modellen fortfarande erbjuder 5G. Visst finns det en prestandaskillnad mellan Snapdragon 865 och 865 Plus, men är skillnaden så pass stor att du skulle vilja betala en eller kanske två tusenlappar extra för att få 865 Plus under huven istället? Jag skulle i alla fall inte välja detta och i och med att OxygenOS 11 i mobilen är så snyggt uppbyggt så tror jag knappast att den vardliga användaren hade märkt någon skillnad på 865 och 865+. OnePlus 8T presterar även bra när det kommer till benchmarks men ju mer jag recenserat mobiler desto mer har jag förstått att benchmarks och dess siffror inte är allt utan att den verkliga upplevelsen är desto viktigare – och där är OnePlus 8T otroligt bra!

När det kommer till RAM-minnet har den 8T som jag fick testa 8 GB RAM med 128 GB inbyggt minne. Modellen klarar av att hoppa mellan olika appar på ett utmärkt sätt och jag kan öppna många appar utan att modellen ”glömmer bort” dessa appar. Jag kan dessutom tänka mig att modellen med 12 GB RAM har ännu bättre minne när det kommer till detta.

När det kommer till kamerorna har modellen fått fyra kameror på baksidan där den primära kameran har en upplösning på 48 MP tillsammans med en kamera för vidvinkel på 16 MP samt två 2 MP-kameror. Jag vet egentligen inte varför OnePlus valt att utrusta 8T med de två 2 MP-kamerorna eftersom att de inte tillför specellt mycket om ni frågar mig. Då tycker jag att det skulle varit bättre om OnePlus skulle ha utrustat 8T med tre kameror på baksidan och att den tredje var av zoomtyp för att kunna ge bättre optisk zoom (som för övrigt är på 2x).

Modellens huvudkamera är däremot mycket bra och håller hög klass om ni frågar mig. Den primära kameran på 48 MP håller däremot hög klass. Bilderna blir riktigt detaljrika och modellen fotar mycket bra i ljusa miljöer men även i mörka miljöer vilket känns nice helt klart.

I övrigt är en av de största elefanterna i rummet den snabba laddningen som modellen fått. OnePlus 8T har nämligen fått en 65W laddare och till skillnad från Apple inkluderar OnePlus den här laddaren i lådan. Det innebär att du kommer kunna ladda din 8T med blixtrande snabb hastighet och jag kan intyga att så också är fallet! Modellen laddar upp riktigt fort och det är något specellt med att se tiondelarna på procenten rullas upp. Frågan är ju bara om batteriets (eller batterierna då det faktiskt är två) livslängd kommer att försämras med tiden av så snabb laddning? Det är tur att OnePlus 8T inte är en bil och att OnePlus kommer vilja att du byter telefon om si sådär ett halvår igen 😛

Något jag verkligen uppskattar med OnePlus 8T är haptic feedbacken som verkligen är lyx! Man känner verkligen att det är kvalitetet rakt igenom men om det är något jag önskar är det att OnePlus skulle ha gjort den här motorn lite starkare. Det känns som att man gjort den svagare från OnePlus 8- serien och framåt. Ljudet för media i enheten är bra dock håller det inte samma klass som i exempelvis Xiaomi Mi 10 som verkligen har grymt ljud. Det jag tycker saknas i OnePlus 8T är bas som i de allra flesta andra mobilerna vill säga. Fingeravtrycksläsaren har placerats under displayen och jag gillar verkligen storleken på den här läsaren som verkligen är lätt att ”hitta”. Dessutom är den riktigt snabb något jag uppskattar.

För att sammanfatta allt är OnePlus 8T en telefon som sticker ut i mängden för mig som tech-skribent som skriver mycket från min smartphone tack vore den finfina motorn för haptisk feedback som verkligen uppskattas och gör att 8T sticker ut ur mängden! Men det är inget fel på luren i övrigt heller. Den har en riktigt bra skärm och är liksom alla andra mobiler från OnePlus supersnabb. Det jag inte tycker är lika bra med enheten är att den saknar trådlös laddning och inte är vattentålig men hey, för 6490 kronor är OnePlus 8T den mest prisvärda enheten jag hittils testat i prisklassen!

Annat som kan intressera!