dark

Test: Samsung Galaxy Tab S8

Nu har jag haft en Galaxy Tab S8 I min ägo under ett antal veckor och jag måste säga att jag är mycket imponerad över vad Samsung lyckats packa in under huven i den här enheten!

Det första jag slås av för enheten är hur tunn och lätt den är! Den är verkligen grymt smidig att ta med i väskan när man ska iväg eller när man “slö-tittar” på exempelvis YouTube i sängen! Jag gillar dessutom färgen riktigt mycket (en rosa som jag fått hem för att testa) samt att Samsung lagt ner mycket möda på att få till riktigt mycket skärmyta på enhetens framsida! Det är inte i nivå med Tab S8 Ultra men det är riktigt bra sett till priset för enheten!

Samsung har tänkt att man ska hålla surfplattan i landskapsläge när man använder den så därför sitter knapparna på ovansidan på enheten. Det är en bra placering och det är bra “klick” i samtliga knappar (av/på-knappen samt den kombinerade volymknappen). Jag hade dock önskat att Samsung kört med lite textur på powerknappen då det hade underlättat att känna direkt var den här knappen sitter.

Surfplattan ligger dessutom mycket platt på ett bord exempelvis och det är mycket nice! Det finns allt för många tablets (*iPad*) som inte ligger platt på bordet på grund av att kamerahumpen är så pass stor men den här enheten gör åtminstone det.

Samsung Galaxy Tab S8 har den minsta displayen av modellerna i Tab S8- serien. Modellen har en 11 tumsskärm med 120Hz uppdateringsfrekvens. Jag måste säga att displayen i Tab S8 är en ren dröm att kolla innehåll på! I och med den höga uppdateringsfrekvensen är den också riktigt härlig att scrolla på vilket bidrar till att framförallt webbsurf och spel är sjukt snabbt i Tab S8.

Jag hade gärna dock önskat något starkare ljusstyrka samt något större ramar runt displayen då jag tycker det är svårt att hitta en bekväm position för fingrarna när man kör spel som inte kräver att man rör vid skärmen.

Samsung Galaxy Tab S8 drivs av Snapdragon 8 Gen 1 och är därmed en av få high-end enheter från Samsung på den nordiska marknaden. Det var mycket snack om att Samsung strypt prestandan i plattan men av det jag testat märker jag inte av det i själva användningen av surfplattan. Allt från nöjesscroll i inställningarna till spelande av Infinity Flight flyter på som en dröm och det är ju bra!

Modellen jag fått hem kommer med 8 GB RAM och som de flesta troligtvis vet så är RAM-minnets uppgift att “komma ihåg” appar och program i bakgrunden, något som Galaxy Tab S8 klarar galant. Jag hoppas att den även kommer klara av allt lika bra i framtiden. Anledningen till att jag är skeptisk till detta är för att Samsungs gränssnitt One UI 4.1 är ganska “tungt”, så det gäller att man optimerar gränssnittet även framöver för dessa 8 GB RAM.

Surfplattors primära syfte är ju inte att vara din primära kamera, men Samsung har packat in inte en utan två kameror på baksidan. Det handlar om en primär 13 MP-kamera tillsammans med en sekundär 6 MP-kamera. Jag kan inte direkt påstå att resultaten blir lysande med dessa men de duger gott och väl om man vill fotografera ett dokument. 

Något som är desto mer intressant är selfiekameran. Tab S8 har fått en 12 MP-kamera med en maximalt synfält på 112 grader, något som varit riktigt smidigt i videomöten som inte gjort mig besviken när jag använt Tab S8 för ändamålet. 

Samsung är lustiga….man inkluderar nämligen S-Pen i lådan till Tab S8 men ingen laddare, jag tänker att det borde vara tvärt om, men tydligen tänker koreanerna lite annorlunda jämfört med mig. Hur funkar pennan? Jag tycker att det är sjukt smidigt att använda pennan för att ta skärmdumpar på utvalda delar av gränssnittet samt att skriva på dokument.

Surfplattan har utrustats med ett 8000 mAh batteri som håller hela dagen vid vanlig användning. I och med att Samsung inte släppt ett tangentbord till Tab S8 så har jag haft svårt att använda surfplattan som ett riktigt arbetsredskap vilket är tråkigt. 

Något jag älskar är att Samsung valt att placera fingeravtrycksläsaren i strömknappen, något som inte bara gör den snabbare utan även mer pricksäker än de som sitter under displayen i Samsungs dyrare Tab S8+ och Tab S8 Ultra. 

För att sammanfatta Tab S8 så är det en fantastisk surfplatta med en utmärkt display och ett mycket snabbt system/gränssnitt. Plattans låga vikt hade verkligen dock passat som handen i handsken med ett “Book cover Keyboard” och det gör lite ont att Samsung inte säljer ett sådant till plattan