Snabbtest på Google Pixel 6a

Jag har nu haft en Google Pixel 6A som jag testat under den senaste veckan, och Pixel A-serien är i Sverige för att stanna…minst sagt! Pixel 6a har ju ärvt mycket från Pixel 6 så som chippet Tensor liksom de grymma kamerorna som Google körde med fram till Pixel 5, kameror som blivit otroligt prisade!

Designen är även den något vi känner igen från Googles lite dyrare telefoner. Mer exakt påminner den här mobilen riktigt mycket om Pixel 6 då den har samma formfaktor liksom ”randen” på baksidan för kamerorna. Jag har fått hem den gröna versionen och den är riktigt bra på att hålla fingeravtryck borta – bra jobbat Google!

Vidare har mobilen fått en kamera placerad i displayen på framsidan. Det tillsammans med mycket små ramar runt displayen. Däremot har mobilen fått en större haka än sina dyrare syskon, något som är helt förståeligt med tanke på att modellen är betydligt billigare än Pixel 7 och 7 Pro. Jag gillar verkligen hur knapparna på enheten är placerade och de är väldigt klickbara och ger en mycket bra känsla. Dessutom älskar jag att Google satsat på en ram i matt aluminium, något som innebär att du kan hantera telefonen med händerna utan att vara rädd för att tappa den i marken.

Mobilen har fått en 6,1 tumsskärm med Full HD+- upplösning tillsammans med 60Hz, och om det är något som känns gammalt i Pixel 6a så är det just displayen som känns riktigt slö, vilket åtminstone hade fått mig att höja på ögonbrynen och välja exempelvis en Samsung Galaxy A53 som har en betydligt kvickare display. Däremot har 6a riktig bra ljusstyrka så den syns utmärkt i solljus samt riktigt fina och bra betraktningsvinklar.

Prestandan är något som är riktigt bra i Pixel 6a eftersom Google valt att använda samma Tensor-chipp som man kört med i Pixel 6 och 6 Pro. Det innebär att mobilen klarar av de ”dagliga uppgifterna” galant. Däremot blir modellen otroligt varm om du exempelvis drar igång ett spel och spelar detta under en längre period. Men själva spelet har rullat på hur bra som helst för mig utan några som helst konstigheter så som lagg eller liknande när man spelar på mobilen vilket är mycket trevligt!

En sak som Google Pixel alltid varit riktigt bra på är dess kameror. Från första Google Pixeln som visades upp till dagens Pixels så har Google verkligen imponerat på inte bara mig utan även på många andra.

Pixel 6a är inget undantag! Mobilen har dubbla 12 MP-kameror vilket inte är speciellt i sig. Inte heller sensorn i kamerorna som är flera år gamla. Men det Google lyckas göra med mjukvaran är helt otroligt! Pixel 6a tar i särklass de bästa bilderna jag tagit med en smartphone i den här prisklassen. Det spelar ingen roll om det är i dagsljus eller i mörkret. Det magiska suddgummit är dessutom en funktion som förhöjer upplevelsen av mobilens kamera eftersom du med hjälp av detta kan sudda ut objekt du inte vill ska vara med i bilden – mycket trevligt! En extra touch jag verkligen gillar är att Google lagt in som ett vattenpass så du kan se när du kan trycka av för att få den riktigt raka bilden. Trots att mobilen tar riktigt bra bilder redan nu så skulle det inte förvåna mig om den kommer ta ännu bättre bilder i framtiden när ännu fler uppdateringar har rullats ut till den!

En Google Pixel vore just ingen Pixel om det inte vore för alla tjänster Google erbjuder till sina mobiler. Som vanligt finns ju Google Assistent med ombord, som du bara kan snacka goja med eller faktiskt få någonting vettigt ur, men också funktioner så som ”nu spelas” vilket är en funktion som visar vilken låt som spelas i omgivningen runtom dig eller funktionen som gör att volymen i telefonen justeras automatiskt beroende på hur högt ljud det är i din omgivning. Jag misstänker dessutom att funktionerna bara kommer bli flera med tanke på att Google Pixel nyligen officiellt kom till Sverige. Det hade exempelvis varit mycket trevligt att se Duplex och Call Screening i svenska Google Pixels!

Batteriet i Pixel 6a är relativt stort på 4410 mAh och med tanke på att mobilen inte har en skärm som kan nå över 60Hz uppdateringsfrekvens så imponerar batteritiden verkligen! Jag kommer lätt en dag på en laddning och till och med lite längre ibland. Däremot är det synd att den inte har stöd för trådlös laddning samt att den trådade laddningen är begränsad till 18W.

Fingeravtrycksläsaren har varit en het diskussion i Pixel 6-serien. 6a har inte den snabbaste fingeravtrycksläsaren av alla smartphones ute på marknaden (långt ifrån) men den funkar alla gånger för mig utan några som helst problem!

Ljudet ur den inbyggda högtalarna är riktigt bra och för två otränade öron (mina det vill säga 😛) så låter det lika bra som i Googles dyrare syskon Pixel 6 Pro, vilket är fullkomligt galet med tanke på hur mycket billigare Pixel 6a är!

Jag har mer och mer kommit till insikt med att jag ofta bedömer om en smartphone känns premium eller inte beroende på dess haptics. Jag tycker exempelvis att många av Samsungs mobiler känns billiga eftersom de har en ”buzz buzz” motor för haptics som jag verkligen inte gillar. Lyckligtvis gäller detta inte Google Pixel 6a. Mobilen har verkligen bra haptics och är hur skön som helst att skriva på då de verkligen känns ”klickiga”.

Sammanfattningsvis är Google Pixel 6a en telefon som helt klart sticker ut från konkurrenterna med sin best in class kamera, sina GRYMMA högtalare, sin otroligt fina och jämna prestanda samt en oerhört bra upplevelse överlag. Det som behöver fixas till är skärmen som gärna hade fått ha högre uppdateringsfrekvens till en något högre prislapp då förstås. Mobilen kommer dessutom bara bli bättre med nya uppdateringar.

Om jag hör en säljare rekommendera en telefon i samma prisklass från en konkurrent så kommer jag gå in och avbryta denna och fråga vad hen håller på med då det bara finns ett alternativ i 5000 kronors klassen enligt mig: Google Pixel 6a!

Annons