Posted in: Google Pixel, Test

Test: Google Pixel 7 och 7 Pro

Denna text har kompletterats med information efter att ha använt mobilerna som daily drivers i cirka tre veckor! Detta då jag under dessa veckor nu hunnit bilda mig en bra uppfattning om mobilerna!

Design

Google Pixel 7 och 7 Pro påminner mycket om sina föregångare när det kommer till designen. Vi hittar naturligtvis extremt mycket skärmyta på framsidorna av mobilerna, ramar i aluminium och baksidor i glas.  Något jag däremot inte gillar är att Google har blankt glas på baksidan, jag hade gärna sett att man gick tillbaka till det frostade glaset som man bland annat körde med i Pixel 4 och 4 XL.

En skillnad mellan Pixel 7 och 7 Pro jämfört med dess föregångare är att man slagit in kamerorna på baksidan i aluminium istället för glas som man körde med i Pixel 6 och 6 Pro. Det är mycket estetiskt tilltalande helt klart. Det sättet Google placerat kamerorna på innebär också att mobilerna inte wobblar på bordet, vilket är riktigt trevligt!

I och med att mobilerna i tillverkade i väldigt mycket glas finns det alltid en risk att de ska vara hala att hålla i. Detta har jag inte upplevt med Pixel 7 eftersom den har en ram som är tillverkad och behandlad som “vanligt aluminium”. Däremot tycker jag att Pixel 7 Pro är riktigt hal, och mycket beror på att Google behandlat aluminiumet på ramen så att den ytan också är hal, vilket inte är någon bra kombination alls tillsammans med det blanka glaset. 

Bägge mobiler har glas bakpå som är svagt kurvat, något som gör att mobilerna ligger riktigt bra i handen!

Uppdatering 2022-11-06: efter att ha använt mobilerna som mina Daily drivers i tre veckor har jag i stort sett samma upplevelse som när jag skrev mitt första intryck-inlägg. Jag ska dock poängtera att Pixel 7 Pro känns mycket hal utan ett skal men att ett skal faktiskt hjälper till med greppet. Jag försökte exempelvis lägga mobilen på en trådlös laddare, men eftersom den var så hal så började den glida vilket inte alls kändes tryggt, men med skalet på så låg den kvar på laddaren utan problem!

Displayerna

Google Pixel 7 har fått en 6,3 tumsskärm med Full HD+- upplösning tillsammans med en uppdateringsfrekvens på upp till 90Hz. Ni som kommer ihåg Pixel 6 har garanterat noterat att Google gjort displayen i Pixel 7 0,1″ mindre. Nu har jag inte någon Pixel 6 att jämföra med, men vad jag kommer ihåg känns Pixel 7 i princip lika stor i handen. Jag uppskattar också att Google givit den här mobilen en platt skärm och den syns utmärkt i solljuset.

Om vi går över till Pixel 7 Pro så har mobilen utrustats med en större 6,7 tumsskärm tillsammans med 2K-upplösning och en uppdateringsfrekvens som kan variera mellan 10-120Hz. Det är en extremt fin panel med mycket fina färger och bra betraktningsvinklar, däremot hade jag uppskattat om Google hade satsat på den mer avancerade typen av panel som idag kan variera uppdateringsfrekvensen mellan 1-120Hz då det hade förbättrat batteritiden ytterligare. Här har de något att förbättra till Pixel 8 Pro! 😀

Uppdatering 2022-11-06: Finns inte mycket mer att säga om displayerna efter att ha använt mobilerna i dessa veckor. Fantastiska skärmar helt klart men jag hade gärna sett 120Hz även i Pixel 7.

Processor

En av de största nyheterna med Googles Pixel 7-telefoner är Tensor G2 som ska vara upp till 10% snabbare när det kommer till CPU:n och upp till 60% när det kommer till “machine learning” (AI). Jag såg någon på Twitter som nämnde att Tensor G2 har ungefär lika bra råprestanda som fjolårets Snapdragon 888 från Qualcomm. Det kan tyckas tråkigt och snålt, men behövs verkligen mer kraft under huven i smartphones idag? Enligt mig är svaret nej och om vi ska kunna dra full nytta av mer kraftfulla processorer så behövs inbyggda fläktar i smartphones som i datorer…och det känns inte riktigt som att vi är där ännu. Pixel 7 och 7 Pro är trots allt MYCKET kraftfulla smartphones.

Ett problem jag hade med Pixel 6 Pro var att den blev otroligt varm, inte bara vid tyngre användning utan även vid normal användning. Jag kollade exempelvis sociala medier på min Pixel 6 Pro i Spanien när mobilen blev EXTREMT het. Jag tankade då ner ett program som visade att luren var strax under 50 grader varm. Men den blev även oroväckande varm när jag använde den på hemmaplan i Sverige.  

Vid vanlig anledning blir Pixel 7 och 7 Pro inte alls varma, och telefonerna har enbart känts ljumna när jag pressat dom lite hårdare genom spel och prestandatester genom Geekbench. Jag gillar verkligen att Google förbättrat detta med den nya 7-serien med tanke på vilka problem man hade med detta med 6-serien.

Jag har som sagt använt telefonerna i strax över 48 timmar och jag tror inte att jag kommer notera några oroväckande tecken gällande värmeutveckling med tiden men jag återkommer med vad jag upplevt under längre tid i mina fullständiga tester för mobilerna.

Uppdatering: 2022-11-10: Första generationens Tensor hade värmeproblem, något jag märkte av tydligt i Sverige men ännu tydligare när jag var i Spanien och körde med Roaming.

Med Pixel 7 och 7 Pros nya Tensor G2-chipp märker jag av lite värme på mobilernas baksidor i Sverige, men dessvärre blir de fortsatt otroligt varma när jag var nere i Spanien och körde roaming på dessa. Detta jämförde jag med en OnePlus 10 Pro som inte alls hade det här problematiken med värmen. Jag hoppas och tror däremot att Googles senaste uppdatering kan ha fixat detta för efter att ha använt mobilerna under de senaste dagarna har de varit svalare än innan (är tillbaka i Sverige dessvärre…).

Mjukvara

A och O för Google är mjukvaran. En Google Pixel är Androids motsvarighet till en iPhone, och minst minst nu när företaget har den egna processorn Tensor G2 då man med detta kunnat optimera mjukvaran efter prestandan på ett mycket smidigare sätt än om exempelvis Qualcomm eller MediaTek skulle ha varit med i bilden.

Som väntat har bägge mobiler extremt bra flyt i gränssnittet, och som vanligt uppskattar jag den rena looken som vanilla Android erbjuder. Men en Pixel är inte en Pixel utan alla finesser som Google erbjuder till sina smartphones. Vi har naturligtvis Google Assistent som en hjälpande hand med Pixel 7-telefonerna och Clear Calling, vilket är en ny finess som tar bort bakgrundsljud när du pratar i telefonerna, och det funkar utmärkt. Däremot finns det ju Pixel-exklusiva funktioner så som “Nu spelas” (innebär att telefonen lyssnar om någon musik spelas och sedan visar låtens titel och artist direkt på AOD:n) liksom en funktion som känner av ljudnivån i omgivningen och justerar volymen i Pixeln efter detta, något också funkar mycket bra det lilla jag testat.

Däremot saknas funktioner så som Duplex och Screen Calling, där både funktioner hade varit uppskattade i Sverige! Om jag hade fått välja en av de två hade det däremot varit Screen Calling alla dagar i veckan. Hur fett hade det inte varit att se vem som ringer från ett nummer innan du väljer att svara eller avvisa samtalet? Med det sagt hoppas jag verkligen att dessa finesser kommer till Sverige inom snar framtid!

Något som gör comeback i både Pixel 7 och 7 Pro är Face Unlock. Dessvärre har Google inte använt hårdvara kombinerat med mjukvara (a la Pixel 4 och 4 XL) för att göra den extra säker utan har liksom många konkurrenter byggt in den i mjukvaran. Det funkar alldeles ypperligt i bra ljus men när det blir mörkt funkar det inte. Då kan du istället använda fingeravtrycksläsaren (som gör sitt jobb utmärkt i ljuset såväl som mörkret), och jag måste säga att den känns betydligt mer precist men framförallt snabbare än fingeravtrycksläsaren som satt i Pixel 6 och 6 Pro, och detta gäller både läsaren i Pixel 7 och 7 Pro.

Uppdatering 2022-11-10: December är ännu inte har så jag har svårt att uttala mig om hur bra funktionen som bland annat ska reducera bakgrundsljud fungerar när du pratar i telefon, men jag har ju åtminstone hunnit bekanta mig lite mer med mjukvaran…och den är helt fantastisk! Det handlar allt ifrån om att fråga Google Assistent en enkel fråga på ett mycket smidigt sätt genom att antingen använda “the hotword” eller dubbel trycka på strömknappen till det att mobilen kan omvandla tal till text, något som med konkurrenter bara blir pannkaka men som blir riktigt bra med Pixel 7 och 7 Pro.

Telefonerna har vetenskapligt inte den kraftfullaste processorn som existerar i en smartphone men det känns verkligen som att de skulle kunnat ha det! Allt flyter verkligen på som en dröm. Då pratar jag allt ifrån att scrolla runt i gränssnittet till att spela ett spel eller två!

Kamerorna

Google har fortsatt med samma typ av kameror som man använde och introducerade i Pixel 6 och 6 Pro. Det handlar bland annat om en primär 50 MP-kamera men som vanligt när det kommer till Google Pixel och kameror är det inte hårdvaran som står i fokus utan mjukvaran, och här hade Google helt klart problem med mjukvaran till kamerorna (Pixel 6 och 6 Pro), något som resulterade i att Pixel 6 Pro inte nådde upp i samma höga nivå som Pixel brukar nå upp i. Men det var samtidigt deras första telefon med den här sensorn efter att ha använt samma sensor sedan Pixel 2 och 2 XL.

Men Pixel 7 och 7 Pro är helt andra historier! WoW säger jag bara! Det är enorm skillnad mellan kamerorna i Pixel 7-mobilerna mot hur de var i Pixel 6 och 6 Pro. I mitt tycke tar de senaste mobilerna från Google mycket bättre bilder i dagsljus men framförallt i mörkret där jag fått till en och annan riktigt bra bild genom att bara rikta mobilerna mot objektet ofh trycka av.

Jag misstänker dessutom att kamerorna bara kommer bli ännu bättre med framtida uppdateringar, och det kommer minst sagt bli intressant att se om kamerorna kommer bli ännu bättre i och med den stora uppdateringen som mobilerna kommer få i december!

Batteriet och batteritiden

Pixel 7 Pro kommer liksom föregångaren med ett 5000 mAh batteri medans Pixel 7 har ett 4355 mAh batteri. Bägge modeller stödjer 33W trådad laddning liksom trådlös laddning. När det kommer till Pixel 7 så tar jag mig igenom en dag utan problem, men det är en annan historia med 7 Pro som jag får stödladda under dagen för att ta mig igenom vissa dagar. Det beror naturligtvis på att jag skriver många av sajtens texter från en smartphone, och när jag haft 7 och 7 Pro hemma för lån så har det inte varit något undantag, men jag tycker åtminstone att Pixel 7 Pro kan erbjuda något bättre batteritid, men jag hoppas och tror att även detta kan bli bättre i framtiden med nya uppdateringar!

Vad tycker jag så här långt?

Jag kan redan nu slå fast att Google Pixel 7 och 7 Pro är företagets bästa smartphones genom tiderna. Trots att skillnaderna från mobilernas föregångare inte är jättestora på pappret så känner man att Google “polerat det som var fel i Pixel 6 och 6 Pro”. Ett exempel på detta är att hapticsen känns bättre i Pixel 7 och 7 Pro, något som också förhöjer upplevelsen och kvaliteten i mobilerna enligt mig.

Det har egentligen gått för kort tid, men redan efter två dagars användning kan jag säga att jag är på väg att nominera Pixel 7 Pro till årets smartphone. Det gör det inte heller sämre att mobilen är bland de billigaste flaggskeppen med en prislapp på 9990 kronor.

Jag återkommer med bilder tagna med telefonerna liksom allt annat som inte tagits upp (som exempelvis batteritid och hur snabbt Tensor G2 processerar “machine learning”) i telefonernas respektive tester. Jag kommer testa varje Pixel minst en vecka (SIM-kortet sitter just nu i Pixel 7 Pro) innan jag påbörjar skrivandet av test för att kunna bilda mig så bra uppfattning om mobilerna som möjligt!

Uppdatering 2022-11-19: Sammanfattning efter att ha använt mobilerna i en månad (slutorden för stunden)

För att sammanfatta dessa telefoner så ska jag försöka vara så kortfattad som möjligt för er som inte “orkar” läsa bibeln ovan 😀 I mitt tycke sticker Pixel 7 och 7 Pro verkligen ut från konkurrensen. Bägge modeller har nya Tensor G2 som, sure, inte är det snabbaste chippet som sitter i smartphones men utan tvekan det smartaste. Vidare har mobilerna fina skärmar (med en klar fördel för Pixel 7 Pro pga. 120Hz och högre upplösning). Men mobilerna erbjuder dessutom ruggigt bra kameror som verkligen presterar när man behöver ta kort så snabbt som möjligt.

Som grädde på moset är mobilerna dessutom galet prisvärda! 7290 för Pixel 7 och 9990 kronor för Pixel 7 Pro. Är Pixel 7 Pro och 7 Pro årets telefoner i respektive prisklass? Kanske! Det får ni reda på mot slutet av året.

Back to Top