Posted in: Samsung, Test, Tester

Jag testar Samsung Galaxy S23 Ultra – Gör om, Gör rätt!

Nu har jag använt Samsung Galaxy S23 Ultra som min daily driver i strax över två veckor och kommer i den här artikeln att lämna mitt slutliga omdöme på mobilen. Spoiler: det är en utmärkt smartphone men jag förstår inte varför många tycker den är “bästa telefonen så här långt under året”. Fortsätt läsa för att ta reda på varför jag tycker som jag tycker.

Design

Samsung Galaxy S23 Ultra påminner mycket om en Galaxy Note, det är därför inte så förvånande att många Geeks kallar S23 Ultra för just Note 23 Ultra. Jag blev uppriktigt ledsen när Samsung lade ner Note-serien då jag verkligen gillade formatet, så därför är jag oerhört glad att S23 Ultra ser ut och känns som en Note 20 Ultra. Mobilen ligger oerhört bra i handen och jag uppskattar att den har en ännu mindre edge-panel än vad föregångaren hade! Tack vore en mycket robust ram som löper längs med enheten så känns den oerhört rejäl i handen, och kvalitetskänslan är verkligen på topp! En premium-smartphone ska ha lite tyngd, och det har S23 Ultra också! Jag vet däremot inte om jag gillar eller inte gillar den gröna kulören som jag fått hem, det beror väldigt mycket på ljuset som du håller mobilen i. Samsung har satsat på att ge alla olika modeller matta ytor på baksidan, något som reducerar fingeravtrycken en hel del. Många mobiler har en förmåga att bli riktigt hala med matta baksidor, men det tycker jag inte att S23 Ultra är.

Trots att S23 Ultra är av kantigare typ så tycker jag inte att telefonen känns vass att hålla i, och det eftersom att ramen runt enheten inte är platt som på exempelvis iPhone 14 Pro och 14 Pro Max, två telefoner som jag upplever otroligt vassa att hålla i. 

Display

Här är verkligen Samsung i sitt esse – och har så varit i många år. Galaxy S23 Ultra är inget undantag. Mobilen har en superstor 6,8″ skärm och framsidan är just det – nästan bara skärm! Det är en helt otroligt uppslukande upplevelse att kolla på videos eller bara surfa runt på webben med enheten. Skärmen är naturligtvis av typen SUPER AMOLED med WQHD+- upplösning. Panelen erbjuder otroligt fina färger och mycket bra betraktningsvinklar, vilket är ett måste för ett så pass dyrt flaggskepp från Samsung. Dessutom kan du dra upp ljusstyrkan rejält och jag ser innehållet på skärmen mycket tydligare på S23 Ultra jämfört med konkurrenternas modeller. Detta eftersom Samsung tänkt ett steg extra genom att erbjuda ett läge för att vrida upp ljusstyrkan ytterligare i inställningarna. Skärmen har en minimal ljusstyrka på 1750 nits.

Tillverkaren fortsätter med 120Hz. Eller mer exakt handlar det om en skärm som kan justera ljusstyrkan mellan 1-120Hz beroende på vad du kollar på. Om du exempelvis läser en webbsida så uppdaterar skärmen inte lika ofta som om du spelar, och det märks på batteritiden (mer om det längre ned). 120Hz är standard i flaggskepp men efter att ha testat flaggskepp från konkurrenter med både 144Hz och 165Hz (Motorola Edge 30 Pro och ASUS ROG Phone 6) skulle jag uppskattat om mobilen hade lite bättre uppdateringsfrekvens än den som erbjuds just nu.

Prestanda

En av de unika säljpunkterna med S23 Ultra är processorn Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy. För det första har varenda S23-telefon som säljs i världen äntligen Qualcomm Snapdragon men Samsung har, som ni hör på namnet, inte nöjt sig med en vanlig Gen 2 utan en specialanpassad version av processorn som är något kraftfullare än standardversionen.

Vid en jämförelse med OnePlus 11 (som kör vanliga Snapdragon 8 Gen 2) så har jag väldigt svårt att känna av någon skillnad i hastigheten mellan de två mobilerna, även när jag gör något mer krävande så som att spela spel. Allt flyter ju på som smör i bägge telefoner, något annat vore ju en skam för ett flaggskepp år 2023 😉. Snapdragon 8 Gen “For Galaxy” är ju däremot någonting helt nytt och det kommer minst sagt bli intressant att se vad utvecklare kommer hitta, om de kommer hitta på något, för det här chippet som de “vanliga” versionerna av Qualcomms chipp inte kommer kunna dra nytta av. Naturligtvis presterar mobilen otroligt bra i benchmarks, och något som förvånande mig var hur sval S23 Ultra var precis efter att testet hade slutförts!

Hur tillverkaren ska förhindra att smartphones ska bli varma pratar man om varje gång. När Samsung visade upp S23-trion var det inget undantag. Samsung har utrustat S23 Ultra med ännu mer material som ska hålla mobilen sval längre perioder. Mobilen blir inte ens ett uns varm vid vanlig användning så som bläddring i sociala medier och när jag skriver artiklar, men blir ljummen vid gaming. De spel jag testat är bland annat Infinity Flight och Need for Speed, och bägge dessa är hyfsat krävande och ja, som ni hör är det ett fullgott betyg! 

Jag har fått modellen med 12GB RAM (och 512GB ROM för den som undrar 🤫). Som sig bör är S23 Ultra är mästare på att hoppa mellan olika appar, och det går att ha väldigt många appar öppna innan telefonen stänger ner dessa. Samsungs DeX-läge fungerar också kanonbra och det är snart att jag kan hoppa att ta med datorn när jag är på resande fot, och det är imponerande!

Kamerorna

Utöver processorn så är den primära kameran något som Samsung pratat oerhört gott om. Detta eftersom S23 Ultra är den första telefonen från tillverkaren med deras egna HP3-sensor. Vi har sedan tidigare sett 200 MP-kameror i Motorola Edge 30 Ultra och Xiaomi 12T Pro, men den nya sensorn i Samsung Galaxy S23 Ultra är verkligen något utöver det vanliga! Jag har aldrig haft en smartphone med så här bra kamera! Det första jag gjorde när jag drog igång kameran i mobilen var att ställa in läget för 200 MP, och jag blev oerhört chockad av hur bra bilder mobilen tar! I ljuset var det en självklarhet, men det som chockar mest är hur bra bilder S23 Ultra får till i mörkret, och ni kan se resultatet genom att kolla in bilderna här nedanför!

Mobilen har fått två 10 MP-kameror på baksidan som tillsammans kan erbjuda 10x optisk zoom tillsammans med 100x hybridzoom. Detta tillsammans med en 12MP-kamera för zoom. Det finns egentligen inte så mycket att säga om dessa, de tar mycket bra bilder men jag tycker personligen det är synd att det blir en sådan märkbar skillnad när man skiftar mellan den primära kameran och de tre övriga kamerorna på baksidan.

Något jag hade önskat är ett vattenpass där du kan se hur många graders lutning fotot du ska knäppa har så att du kan få raka foton, som på exempelvis Google Pixel.

Batteritid och övrigt lull-lull

Enda sedan Samsung S21 Ultra (med Snapdragon, ej Exynos) så tycker jag att Samsung haft bra batteritid i sina Ultra-premium smartphones, och Galaxy S23 Ultra är ingen undantag. Vi vet redan att Snapdragon 8 Gen 2 är ett strömsnålt chipp. Detta tillsammans med en ny SUPER AMOLED-panel som är ännu mer strömsnål än den som satt i S22 Ultra, som redan hade mycket bra batteritid, gör naturligtvis att S23 Ultra har ännu bättre sådan. Jag får ut en dags användning med S23 Ultra med lätthet. Men för att den grymma batteritiden ska hålla i längden hade jag gärna sett ett läge där du kan ladda upp mobilen till max 80 eller 90%. Samsung utlovar ju fyra år systemuppdateringar till mobilen och då kan ju batteritiden inte vara katastrofal efter dessa år 😉

Med telefonen medföljer pennan S-Pen, vilket är en tradition i varje Galaxy Note sedan phableten såg dagens ljus. Handen på hjärtat är jag totalt fel användare för S-Pen, men det lilla jag testat den så fungerar den bra (förutom att jag glömde att ge alla tillhörande appar behörigheter när jag skrev ned saker på en restaurang så allt försvann 😜).

Ljudet är också något jag vill slå ett slag för! Herregud så bra ljus mobilen har, och det tackar man ju för! Det är inte riktigt iPhone 14 Pro Max-klass men de kommer inte långt efter!

Mjukvara

Samsung Galaxy S23 Ultra levereras med One UI 5.1, företagets senaste version av sitt egna gränssnitt, och man har kommit otroligt långt med One UI sedan gränssnittet såg sina första dagar. I och med One UI 5.1 pratar Samsung mycket om ekosystemet mellan företagets olika produkter så som mobiler, klockor, datorer, hörlurar och surfplattor ska kunna “prata” med varandra. Jag har hittills bara hunnit prova S23 Ultra tillsammans med min Watch 5, och det första jag möttes av när jag skulle para ihop enheterna var en pop up-sida för om jag ville koppla ihop klockan med telefonen – smidigt! Det känns verkligen som att Samsung satsat helhjärtat på detta och frågan är: kan det bli lika bra som Huawei och Apples lösningar trots att det är Android i grunden?

I One UI 5.1 har Samsung de snabbaste animationerna som någonsin varit förinställt i One UI, men jag hade önskat att dessa animationer kunde ha varit ännu kvickare. Jag är väl medveten om att det är möjligt att gå in i inställningarna för utvecklare och boosta animationerna den vägen, men det är nog inte vad de flesta som köper en S23 Ultra kommer göra.

Därför är jag tveksam att rekommendera Samsung Galaxy S23 Ultra

För mig som dels skriver väldigt mycket på mobilen, men också använder min telefon typ non-stop vaken tid (hela detta test är skrivet på en OnePlus 11) så är hapticsen oerhört viktiga, och här lever Galaxy S23 Ultra verkligen inte upp till förväntningarna. Hapticsen tycker jag känns oerhört billiga (eller “klumpiga”). Vid svagare inställning så är de just det: oerhört svaga, och om man vrider upp styrkan så vibrerar telefonen utan någon som helst precision. Haptics är någonting som förhöjer upplevelsen av en smartphone markant, inte bara när man skriver utan även i mjukvaran. Samsung får i uppgift att fixa en bättre Haptic Feedback-motor i uppföljaren till S23 Ultra. Jag rekommenderar Samsung varmt att kolla på OnePlus 11 som har den klart bästa Haptic Feedback-motorn som går att hitta i en smartphone. Om man ställer Haptic-motorn i S23 Ultra mot den i OnePlus 11 så får S23 Ultran en tvåa och OnePlusen en klockren tia. Jag har svårt att se att det går att få till en bättre Haptic-motor än den som sitter i OnePlus 11.

Samsung har åter igen utrustat S23 Ultra med 45W trådad laddning, vilket var utmärkt speed för några år sedan, men 2023 så finns det smartphones som laddar betydligt snabbare än så (bland annat Xiaomi 13 Pro och OnePlus 11), och jag tycker att det är lite långsamt. Samsung marknadsför att S23 Ultra kan ladda från tomt till 50% på 30 minuter, något som kan jämföras med OnePlus 11 som laddar från tomt till FULLT på blott 25 minuter. Här tycker jag att Samsung behöver steppa upp!

Sammanfattning

Det här är ett exemplar jag fått hem för test från Samsung, och risken finns att det inte kommer bli några fler enheter som jag kommer få testa efter denna mycket kritiska recension. Jag hoppas att så inte blir fallet och att Samsung ser kritiken som just kritik och att man kan bli sporrade och visa att “nu jäklar ska vi fixa till kritiken och göra det till ett utropstecken!”. Men som det ser ut just nu kan jag inte utse S23 Ultra till en av de bästa telefonerna 2023. Visst, den har en alldeles gudomlig skärm, supernice primär kamera, är galet snabb och osar kvalitet till det yttre. Men det är också saker som ett flaggskepp ska erbjuda 2023. Det jag tycker att Samsung misslyckats med är detaljer som att laddningen är långsam och att Haptic:sen lika gärna skulle kunnat komma från en Galaxy A53, två saker som är bra mycket bättre i telefonen som jag länkat testet till nedan. Dessutom kostar S23 Ultra skjortan!

Läs även: mitt test på OnePlus 11 – telefonen jag föredrar just nu!

Back to Top