Så upplever jag Samsung Galaxy A54

Efter att haft äran att leka med Samsung Galaxy A54 så är det nu dags för det slutgiltiga orden: vad tyckte jag om mobilen efter att ha kört med den som min dagliga smartphone i cirka två veckors tid? Det var mycket länge sedan jag testade en Samsung-smartphone i mellanklassen och A54 är ett bevis på hur långt den Sydkoreanska jätten kommit under dessa år!

Samsung Galaxy A54 påminner mycket om det dyrare flaggskeppet S23 när det kommer till designen. Fast istället för att ha en mer avrundad design så har A54 en mer kantig sådan. Jag tycker att ramen runt enheten är i tjockaste laget och tyvärr gör tjockleken att mobilen kändes klumpig i handen. Trots att den hade blankt glas på baksidan så syns fingeravtryck inte speciellt mycket, och det beror troligtvis på den vita kulören.

Trots att A54 är en smartphone i mellanklassen så har den otroligt små ramar runtom displayen. Det uppskattas att mobilen har så mycket skärmyta. Jag uppskattar också mobilens höga uppdateringsfrekvens på 120Hz som gör att den verkligen känns snabb och det är en fröjd att denna höga uppdateringsfrekvens äntligen har kommit till mellanklassare från Samsung!

Mobilen har fått Full HD+-upplösning vilket innebär att du inte kan se enskilda pixlar med ögat. Panelens kvalitet är riktigt bra framifrån och naturligtvis använder Samsung SUPER AMOLED även i A54. Jag hade dock önskat att betraktningsvinklarna kunde ha varit bättre. Jag gillar att skärmen är platt vilket gör A54 lätt att hantera utan att komma åt saker av misstag på skärmen. Jag gillar också bredden på displayen.

Modellen jag fått hem kom med 256GB minne som standard tillsammans med 8GB RAM. Till skillnad från flaggskeppen i S23-trion har Samsung i A54:s fall valt att köra med deras egna processor Exynos 1380. Mobilens prestanda är överlag mycket bra. Allt ifrån att scrolla runt i One UI 5.1 till att scrolla runt i sociala medier flyter på utan bekymmer. Jag testade naturligtvis att spela på mobilen och tycker att det flyter på bra. Något jag dock lagt märke till är att mobilen blev mycket varm när jag exempelvis spelade flygsimulatorn Infinite Flight som är ett relativt grafik-krävande spel. Att A54 klarade av att hålla ett sådan jämn nivå i spelet gjorde min imponerad, men det är tydligt att bättre kylning behövs i uppföljaren. Eftersom det finns gott om RAM-minne i enheten så är det en fröjd att skifta mellan olika appar.

Den primära kameran har en upplösning på 50 MP. Den tar mycket bra bilder i ljuset med god detaljrikedom. Dessutom tar mobilen oväntat bra bilder i mörkret. Samsung har ungefär samma gränssnitt för kamerorna i A54 som man har i de dyrare flaggskeppen, men dessvärre så märkte jag att A54:an liksom S23 Ultra behöver tänka lite från det att du trycker på knappen för att ta fotot tills dess att mobilen faktiskt gör det, något som leder till att snabba objekt kan missas helt och hållet. Här behöver Samsung VERKLIGEN skicka ut en uppdatering för att fixa problemet. Mobilen har också fått en 12 MP-kamera för vidvinkel och den tar även den bra foton i dagsljus liksom i mörker samt en 5 MP-kamera för lite zoom.

Mobilen har fått en optisk fingeravtrycksläsare placerad under skärmen som fungerar utmärkt. Jag tycker dessutom att den är mycket snabb och pricksäker. Dessutom sitter den i bra höjd.

Mobilen har dessutom fått ett mycket stort batteri för sin klass. A54 erbjuder ett 5000 mAh och som väntat med övriga specifikationer i åtanke så erbjuder mobilen riktigt bra batteritid. Jag får ut ungefär en och en halv dags användning vilket som sagt är imponerade. Dessutom har den bra standby-tid. Precis som dyrare flaggskepp som Samsung Galaxy S23 så erbjuder A54 25W-laddning, något som är lite väl snålt med tanke på att flera konkurrenter från exempelvis OnePlus erbjuder dubbelt så snabb laddning. Samsung har gjort A54 IP67-klassad vilket är trevligt med tanke på hur vädret är i Sverige och de garanterar 4 år med systemuppdateringar och fem år med säkerhetsuppdateringar. Det är mer än vad Google erbjuder till sina egna smartphones och jag kan inte göra annat än att applådera!

Samsung har minst sagt gjort en bra insats med A54. Mobilen ligger inte långt efter Galaxy S23 samtidigt som priset däremot är MYCKET bättre. Google Pixel 7 är en smartphone som är lite dyrare men samtidigt betydligt sämre än A54 eftersom den har en mindre och långsammare skärm liksom inte kommer få lika många uppdateringar. Detta visar verkligen vilket bra jobb Samsung gjort med A54.

Sånt som också kan intressera…