Hem Snabbtest: Samsung Galaxy S24 Ultra är bra, men jag förväntade mig mer för priset

Snabbtest: Samsung Galaxy S24 Ultra är bra, men jag förväntade mig mer för priset

Wp 1707234681866932593967665823775

Samsung Galaxy S24 Ultra är här. Fullproppad med AI-finesser och med den senaste och bästa tekniken du kan stoppa i en smartphone idag. Men trots detta tycker jag inte Galaxy S24 Ultra når hela vägen fram. Det är något i detaljerna som saknas. Läs mitt snabbtest för att ta reda på mer!

Om vi börjar med designen så påminner S24 Ultra mycket om S23 Ultra liksom S22 Ultra. Samsung har däremot bytt ut ramen som varit i aluminium för att istället satsa på titan. Samsung har också gjort ramen något plattare än tidigare Ultra-modeller, något som gör att den känns robustare än sina föregångare, trots att den är 1 gram lättare än Samsung Galaxy S23 Ultra. Årets Ultra är den första i serien som har en helt platt display. Det uppskattas eftersom det inte alls blir lika många tryck av misstag som tidigare dessutom är det galet imponerande hur små ramar runt skärmen mobilen har.

Samsung har använt matt glas på baksidan av mobilen, vilket är betydligt trevligare än när baksidorna på smartphones var blanka. Däremot hade jag önskat någon yta som gjorde mobilen mer greppvänlig då jag tycker den är för hal utan skal. Samsung har gjort mobilen ännu kantigare än dess föregångare och detta resulterar i att jag upplevt den som vass. Det finns såldes anledning att skaffa ett skal till mobilen av flera anledningar.

Samsung Galaxy S24 Ultra drivs av Qualcomms senaste & bästa chipp Snapdragon 8 Generation 3 och som förväntat flyger allt fram, vad man än utsätter mobilen för. Samsung har gjort kylningen ungefär dubbelt så stor som i S23 Ultra, och mobilen håller sig förvånansvärt sval även under längre period av gaming.

Telefonen finns tillgänglig med olika mängd ROM men RAM-minnet är 12GB för alla varianter. För ett pris på 18 000 SEK och uppåt hade jag förväntat mig mer. Samsung har även berättat att telefonen kommer erhålla systemuppdateringar i sju år, och låt mig tvivla på att den kommer kännas lika rapp om sju år som den gör idag. Jag tycker Samsung borde klämt in minst 16GB RAM i S24 Ultra.

Samsung har naturligtvis finputsat kamerorna i telefonen. Den primära kameran har en upplösning på 200 MP, precis som förra årets S23 Ultra och jag tycker framförallt den tar bättre kort i mörkret. En riktigt trevlig nyhet är att det numera går riktigt snabbt att ta foton med telefonen. Det är minimal fördröjning och det är ju oerhört trevligt! Samsung har också inkluderat en “ny” 50 MP-kamera med 5x optisk zoom, vilket är en bättre lösning än tidigare.

Batteritiden är fantastiskt bra och jag fick ut en dags användning på en laddning utan problem. Laddningen hade dock gärna fått varit lite snabbare. Ljudet i enheten är också ruskigt bra!

Något jag verkligen inte gillar i S24 Ultra är skriv-upplevelsen som är direkt dålig. Hapticsen i telefonen känns oerhört billiga och det tycker jag är mycket tråkigt. Eftersom jag använder min smartphone som mitt arbetsredskap så drar detta ner helhetsupplevelsen rejält för mig. Att Samsungs tangentbord dessutom har kass autocorrect gör inte heller saken bättre.

AI:n kan bli bra men jag tycker inte riktigt den är där ännu

Nästan allt i Samsung Galaxy S24 Ultra handlar om AI, men jag tycker inte den känns speciellt välutvecklad för stunden. Som jag nämnde är tangentbordet dåligt att förutse simpla ord, dessutom behövde det vara knäpptyst för att saker och ting ska bli korrekt när jag testade att prata in i röstinspelaren. Mycket annat så som att leka runt i galleri-appen fungerade däremot riktigt bra, men det är mest bara lek för mig. De AI-funktioner jag skulle ha nytta av fungerar inte så bra som jag önskat…ännu. Jag tror dock att Samsung kommer kunna fixa till detta med uppdateringar framöver 😎

Sammanfattning

Är Samsung Galaxy S24 Ultra en bra smartphone? Absolut! Men jag tycker inte den är värd sitt sanslösa pris på 18 000 kronor. När du lägger så mycket pengar på en smartphone bör du få det bästa som finns på marknaden, och jag tycker S24 Ultra inte erbjuder detta när det kommer till hapticsen liksom att Samsung snålat på mängden RAM.

Men om du är som flera andra och inte gillar haptics när du skriver är S24 Ultra en helt underbar smartphone. Den har en riktigt bra skärm, utmärkta kameror, är snabb och erbjuder bra ljud. Men jag tycker fortfarande inte den är värd 18 000 kronor när du kan få en OnePlus 12, som är lika bra och till och med bättre på mycket, för 11 490 kronor.

Samsung Galaxy S24 Ultra

17 990 SEK
7.8

Skärmen

10.0/10

Prestandan

8.0/10

Användarupplevelse

7.5/10

Haptics

5.0/10

Kamerorna

8.5/10

Pros

  • Skärmen - helt underbar!
  • Byggkvaliteten
  • Snabb
  • Kamerorna
  • Batteritiden

Cons

  • Hapticsen
  • Snålt med RAM-minne
  • Långsam laddning
  • Priset